Autotalli vuokralle

Vuokratuloja autotallista


Pihasta seuraava askel pienten talonhoitotulojen luomiseen saattaisi olla autotalli, mikäli sellainen tontilta tai talon yhteydestä löytyy. Tietyltä kantilta ajatellen tämä voisi olla myös helpoin tapa – eikä rajoittaisi juurikaan talon omaa käyttöä.

Kuten pihankin kohdalla tuumailin, Suomen väestötiheyden ansiosta kysyntää ei välttämättä tolkuttomasti ole, mutta voisi kuitenkin ajatella että jos käyttökelpoista tilaa järkihintaan tulee tarjolle, niin käyttäjäkin ajan myötä löytyy. Käyttötarkoituksia on kuitenkin sisätilalle helpompi löytää esimerkiksi pihaan verrattuna. Pienimmätkin tallit ovat varmasti vähintään toistakymmentä neliötä kooltaan.

Käyttötarkoituksista puhuttaessa on kuitenkin syytä heti kättelyssä ottaa esiin pykäläviidakko – ja myös terve järki. Pelastus- ja rakennusmääräykset rajoittavat tallitilan käyttöä hyvinkin paljon. Yleispätevää ohjetta on kuitenkin vaikea löytää, eri kunnissa on omia tulkintoja aiheesta.

Kerrostaloyhtiöissä määräykset voivat olla hyvin tiukkoja – pelkkä auton ja sen välttämättömien tarvikkeiden säilytys tilassa sallitaan. Jotkut yhtiöt eivät edes hyväksy tallin käyttäjäksi autotonta osakasta (itse en kyllä ymmärrä miten esimerkiksi viisi polkupyörää muodostaisivat suuremman paloturvallisuusriskin kuin 70 litraa bensiiniä auton tankkiin säilöttynä…)

No, tässä blogissa käsitellään omakotitaloa, joten voidaan keskittyä noihin virallisempiin pykäliin ja tulkintoihin.

Jos siis jotain poikkeavampaa käyttöä on suunnitteilla, voi olla viisasta kääntyä kunnan palotarkastajan tai rakennusvalvonnan puoleen, jotta mahdollisen haaverin sattuessa ei tule yllätyksiä vakuutusyhtiön kanssa.

Tosin, jos talli on oikein monikäyttöinen ja sille olisi pitkäaikaisia vuokralaisia tiedossa – voi myös käyttötarkoituksen muutos olla tutkimisen arvoinen asia. Eli soitto kunnan rakennusvalvontaan ja tapauksen esittely niin ainakin jonkin verran pitäisi viisastua.


Kenellä sitten voisi olla käyttöä tallille ja minkälaisia käyttötarkoituksia voisi olla:

  • Auton säilyttäminen – sitä vartenhan se on olemassa… Esimerkiksi naapurin kakkosautolle saattaisi olla sisätilan tarvetta.
  • Harrasteauton varastoiminen ja ehostaminen
  • Moottoripyörien säilytys ja ylläpito.
  • Myös moottorikelkat ja mönkijät tuntuvat yleistyneen melkoisesti. Varsinkin jos kiinteistö sijaitsee harvemmin asutulla alueella, voisi kysyntää tältä saralta löytyä.
  • Jos tallissa on mahdollista pitää pientä peruslämpöä, voisi sinne sijoittaa myös pakastimen tai muuta kylmätilaa. Metsästystä, kalastusta tai pienviljelijä ja sienestystä harrastava naapuri ei välttämättä saa mahtumaan kaikkea satoa tai saalista kaupunkiasunnon pakastimeen. Lisäksi arvokkaampien säilöttävien ollessa kyseessä voisi mielellään maksaa hieman siitä että sähkönsaanti olisi turvatumpaa kuin maalla ja pääsy varastolle sujuvaa.
  • Tavaran varastoiminen (tässä pitäisi tiukimpien tulkintojen mukaan selvitellä määräyksiä, tosin varmaan 95% autotalleja säilytetään myös muuta kuin auton välttämättömiä varusteita)
  • ”Tukikohta” esimerkiksi sivutoimiselle remonttimiehelle missä säilyttää työkaluja ja ylijäämämateriaaleja tulevien projektien varalle. Talliin mahtuisi helposti pidempääkin puu-/levytavaraa ja autolla luonnollisesti pääsee aivan viereen.
  • Polkupyörien korjailu ja säilyttäminen. Kerrostalossa asuvan pyöräharrastajan elämä ei ole herkkua – voin omasta kokemuksesta sen kertoa. Voisin itsekin maksaa osan harrastukseen menevistä rahoista tällaisen tukikohdan ylläpitoon.
  • Muunlaiseen rakentelu- tai korjailutoimintaan. Jos omassa talossa tai taloyhtiössä ei ole mahdollista vallata harrastusprojektillaan korvamerkittyä tilaa, saattaisi autotallin kohtuuhintainen vuokraaminen olla monienkin mielestä kiinnostava vaihtoehto.

Miten liikkeelle


Jotta talli saataisiin vuokrattavaan kuntoon, olisi varmaankin tyhjennys ja pieni paikkojen tarkastelu paikallaan.

Uskoisin olevan selvää että tyhjä, siisti talli on helpompi saada kaupaksi kuin pölyinen loukko missä omistajan romua lojuu vielä nurkissa.

Tämä romusta / turhasta tavarasta eroon hankkiutuminen ansaitsee oma artikkelinsa, siihen voisin tarttua seuraavaksi koska Talon ylläpidon / sukupolvenvaihdoksen yhteydessä sellainen tulee joka tapauksessa ajankohtaiseksi vaikka vuokraustoimintaa ei olisikaan suunnitteilla.

Mutta lyhykäisyydessään:

Säilytettävät tavarat talteen muualle, mahdollisimman paljon muuta tavaraa myyntiin ja lopuksi myymättä jääneet tavarat ja selvät romut kierrätykseen tai hyväntekeväisyyteen.

Tästä aiheesta olen sittemmin kirjoittanut pidemmän jutunkin.

Pieni siivous on myös paikallaan, harjalla lattia siistiksi ja mahdollisuuksien mukaan vähän kosteallakin loppuja irtopölyjä pois. Ja miksei voisi käyttää vaikkapa päivän pieniin huoltomaalauksiin vähän riippuen siitä minkälainen käyttäjä olisi realistisin vuokralainen.

Jos kiinteistöllä on muutakin päivitettävää, tai jos tulevaisuudessa on tiedossa omaa käyttöä vuokra-ajan jälkeen voisi ajatella esimerkiksi parin lisäpistorasian tai sähköpatterin asentamista.

Markkinat autotallille ja ohjeita vuokrailmoituksen laadintaan


Helpoin tapa lähteä liikkeelle on esimerkiksi vilkaista Tori.fi ”vuokrata halutaan” hakusanoilla oman alueen kysyntä. Samoin vanha kunnon sanomalehti saattaa pikkuilmoitusten joukossa tarjota vuokralaisia myös autotallille. Myös Facebook-ryhmät kannattaa yrittää syynätä läpi; oman kaupungin kirppisryhmä, ”tallipaikkoja haetaan” ym.

Jos ei vuokralaista löydy suoraan, on ohjelmassa oman ilmoituksen laatiminen.

Kanavina samat tori ja fb, sekä lisäksi vaikka lähikauppojen ilmoitustaulut.

Tästä tärkeästä aiheesta on hyvin juttuja jo kirjoitettukin ja ne ovat sovellettavissa myös autotallin vuokraamiseen. Esimerkiksi Sijoitusovi.com tarjoaa hyvän sapluunan oman ilmoituksen laadintaan.

Pääpiirteittäin siis;

  1. Sijainti, koko ja tyyppi (lämmin, kylmä, erillinen rakennuksen yhteydessä, luiska, vai maan tasossa)
  2. Kuvat ja tarkemmat mitat (leveys, pituus, korkeus(!))
  3. Tietoja esimerkiksi sähkö- ja vesipisteistä sekä mahdollisesta säilytystilasta
  4. Hinta
  5. Yhteystiedot

Miten määrittäisi hintapyynnön?


Edellä mainittuja sivustoja hetken aikaa selailemalla löytynee osviittaa oman alueen tarjonnasta ja ehkä hintatasostakin. Ja vaikka ei oman kaupungin ilmoituksia olisikaan, auttaa tuo haarukoimaan ainakin maksimihintaa. Samoin kaupallisten talliosakkeiden tarjoajien ilmoitukset auttavat ainakin maksimihintojen kartoittamisessa.

Ja kuten omat kokemukset kerrostalohuoneistojen vuokraamisesta ovat osoittaneet, hyvän vuokralaisen löytyminen on ainakin itselleni ollut arvokkaampaa kuin muutama lisäkymppi vuodessa. Karkeasti yleistäen voisi ajatella että minimit eteläisessä Suomessa olisivat muutamaa kymppiä maksimien satasiin(?) jos normaaleista omakotitalon yhden auton talleista puhutaan.

Jos ja toivottavasti kun vuokralainen löytyy, sopimus on jälleen hyvä tehdä kirjallisena. Malleja löytyy netistä; oleellista on ainakin mainita irtisanomisajasta, sähkönkäytöstä sekä käyttötarkoituksesta. Samoin asianmukaiset ilmoitukset verottajalle jne..

Onko sinulla kertynyt kokemuksia tallin vuokraamisesta tai vuokralaisena olemisesta? Kaikki kommentit ja näkökulmat ovat tervetulleita!

Jätä sähköpostiosoitteesi mikäli haluat tiedon uusista artikkeleista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *