Hyönteisverkot mökille

Blogin ylläpitäminen on taas jäänyt valitettavan vähälle. Eteen on tullut elämäntilanteita, joista tulen kirjoittamaan toivottavasti muitakin hyödyttäviä juttuja tänne luettavaksi. Listalla on seuraavana omakotitalon perimiseen ja omistajanvaihdokseen liittyviä asioita – mutta näistä lisää kunhan kaikki prosessit valmistuvat ja on koko omakohtainen kokemus kerrottavana.

Lomalla on kuitenkin ollut jälleen aikaa ladata akkuja ja harrastella pienimuotoisen rakentelun parissa, lähinnä mökillä. Siellä nimittäin on ollut tarvetta vähän päivittää hyönteisverkkoja jotta on saanut hellekeleillä vähän raikkaammassa sisäilmassa oleilla.

Turun Sanomien jutussa käydään läpi vähän eri vaihtoehtoja häiritsevien hyönteisten pitämiseksi aisoissa:

Näin suojaat kesäkodin hyönteisiltä

Tee itse hyönteisverkko ikkunaan

Omatekoisiin hyönteisverkkoihin löytyy jonkin verran ohjeita netistä. Niistä saakin hyvin ideoita rakenteisiin ja suunnitelmiin, jos ei aivan halua 1:1 rakentaa esimerkiksi näiden ohjeiden mukaan:

Kotiliesi-lehti: Nikkaroi kärpäsverkko

Pisla – näin teet itse hyönteisverkon

Skil.fi – hyönteisverkon asentaminen oveen ja ikkunaan

Valmiitakin verkkoja toki löytyy eri nettikaupoista*  , mutta koska oman mökin ikkunat ovat kuitenkin niin omaperäisen kokoisia, itse rakentelu tuntui kuitenkin mielekkäämmältä vaihtoehdolta. (Tuo kapea ja korkea ikkuna on muuten alun perin 1800-luvun loppupuolelta – aikanaan palvellut hotellirakennuksessa Uudellamaalla)

Olen myös itse tottunut mökillä vuosien varrella tuollaisiin puisiin kehyksiin, joten tällä kertaa kaupalliset magneettikiinnitteiset verkot eivät oikein innostaneet.

Mökillä muutamasta huoneesta löytyykin tuollaisia varsin tyylikkäitä hyönteisverkkoja – edellisen sukupolven 1960-luvulla nikkaroimia:

Vanha hyönteisverkko mökillä

Aittarakennukseen tuli toissa vuonna tehtyä itse yksi uusi verkkokehys ja tänä kesänä rakentelin vielä lasikuistille vähän suuremman version samasta rakenteesta.

Materiaaliksi oli nimittäin jäänyt vanhan puutarhakeinun uusimisesta muutamia sopivan kokoisia (45x20mm) rimoja. Oma konstruktio syntyi, kun en halunnut tehdä tuon Kotilieden ohjeen mukaista tuplarakennetta sen raskauden takia. Isän vanhasta mallista taas oikaisin kiinnityksen suhteen, kun hyvä niittipyssy löytyi nurkista ja tuo nurja puoli ei kuitenkaan käytössä näy silmiin.

Jos oikein hifistellä haluaa, ainahan voi tehdä oikein saranoidun mallin – itse pyrin kuitenkin tällaiseen paikalleen tarvittaessa nostettavaan, parissa tunnissa valmistuvaan projektiin.

Hyönteisverkko ikkunaan – rakennusohjeet

 • Mittaa ikkuna-aukon koko. Mieti samalla mihin kohtaan kehys tulee parhaiten asettumaan, esimerkiksi tässä tapauksessa suuren ikkunan verkko tulee osittain karmin päälle. Tässä kohdin myös hyvä miettiä, tarvitseeko verkkokehys jonkinlaisen kiinnityksen. Esimerkiksi läpiveto saattaa heittää yllättävän kovallakin voimalla irti muuten tukevan tuntuisen kehyksen.
 • Katkaise rimasta oikean mittaiset palat ja merkitse kolottava alue, eli riman leveys.
 • Kolo syntyy helposti jiirisirkkelillä kun säätää syvyyssahauksen mitaksi puolet materiaalin paksuudesta.
 • Sahaa mahdollisimman paljon materiaalia pois. Pyöreästä terästä johtuen kannattaa käyttää laudan tai riman pätkää jolla saa kappaleen hieman irti sahan vastikkeesta ja siten uran koko syvyydeltä.
 • Tasoittele taltalla tai hioen pinnat niin fiiniksi kun haluat. Liima puree toki paremmin, mitä paremmin nuo istuvat vastakkain.
 • Jos kyseessä on korkea ikkuna, mittaa sopiva rima keskelle vielä tukevoittamaan rakennetta.
 • Liimaa ja purista kehys, tarkista vielä suorakulmalla tai ristimitalla muoto. Tähän suureen kehykseen laitoin varmuudeksi vielä pienet ruuvit kulmiin. Muista siinä tapauksessa porata päällimmäiseen kappaleeseen ohjausreikä ja vähän piikillä alempaankin alkua. Vanhat ruuvit, joita tässä käytin eivät käyttäydy siten kuin uuden porautuvat. Tämä on kyllä muutenkin tarpeen puuna halkeamisen välttämiseksi.
 • Kun liima on kovettunut kunnolla, napsuttele verkko nitojalla kiinni ja leikkaa mattoveitsellä tai puukolla esimerkiksi viivoitinta tai vatupassin reunaa käyttäen siistiksi.
 • Testaa sopivuus ikkunaan ja hio tarvittaessa jos jostain kohdin ahdistaa. Vinkki: vanhoissa taloissa saattaa kannattaa kokeilla sopivuutta myös toisin päin – karmit eivät välttämättä ole aina aivan prikulleen suoria ja kehys saattaakin istua toisin päin hyvällä tuurilla.
 • Jos tarvitset varmistuksen kiinnitykselle, laita nämä paikalleen.  Tämä pintakiinnitteinen salpa on varmaan yksinkertaisin, mutta itse en halunnut kajota ikkunoiden puuosiin, joten viritin kuminauhasta ja silmukkaruuvista tällaisen kuvassa näkyvän systeemin.
 • Itse en laittanut mitään pintakäsittelyä, mutta jonkun petsin tai vastaavanhan tuohon voi helposti sutaista. Jos likaisilla käsillä näitä virittelee, niin näkyy vähemmän ja on helpompi pitää puhtaana.

Kesän muut askarteluprojektit ovatkin olleet enimmäkseen kestopuun sirkkelöintiä ja ruuvailua. Uuden asun ovat saaneet niin saunan portaat ja pesupaikka, sekä ulkokuistin lattia ja tiskipöytä. Tuossa on päässyt mukavasti treenailemaan puun kanssa touhuamista, liitosten tekoa ja rakenteiden tukevuutta. Vielä pitäisi uusia verstasvajan rappuset ja tehdä saunalle uusi pöytä pesupaikalle.

Kaikenlaiset rakenteluprojektit kiinnostelevat, tägää vaikka somessa tai pistä kommentteihin linkki omiin konstruktioihin!

Jätä sähköpostiosoitteesi mikäli haluat tiedon uusista artikkeleista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *