Ideoita vuokraamiseen:

 ”Airbnb – with a twist”


Näin iän vaivihkaa karttuessa huomaa yllättävän usein alkavansa kaivata pääkaupungin – sinänsä mukavasta ilmapiiristä – tuonne uusimaalaisen mäntymaiseman pariin. Vaikka Esimerkkitalo sijaitseekin vain lyhyen kävelymatkan päässä vireän kaupungin keskustasta, on luonto kuitenkin tuolla pienemmässä kaupungissa aivan eri lailla läsnä. Olkoonkin, että tästä kotoakin on vain pari askelta täkäläiseen keskuspuistoon.

Omilla kotimaanreissuillani huomaan usein katselevani paikallisia taloja uudella silmällä. Yllättävän usein havahdun siihen että tuumailen mahdollista potentiaalia tilojen jakamiseen, vuokraamiseen pysyvämmin tai myöskin satunnaisemmille vieraille Airbnb-hengessä.

Myöskin tuota omaa lapsuudenkotia on tullut tämän blogiharjoituksen myötä katseltua uuden väristen lasien läpi. Kuten aiemmissa tuumailuissa mainitsen, taloon voisi kyllä löytyä kohtuullisen helpostikin vuokralaisia. Kuitenkin tiettyjen omien aktiviteettien ansioista, ja noiden haastavampien sijaintien talojen potentiaalia mietittyäni ajattelin tuumailla yhden ruudullisen verran Airbnb-ideoita vähän eri kantilta.

Sanotaan kuitenkin heti suoraan; en ole koskaan toiminut Airbnb-hostina, enkä myöskään vuokralaisena sen paremmin. Paljon toki on ystävillä ja kollegoilla kokemusta vieraana olosta ja joillakin myös asunnon ja kiinteistönkin vuokraamisesta nettijätin kautta.

Olisiko omassa talossa yllättävää potentiaalia hieman erikoistuneemmalle asiakaskunnalle?

Jos miettii vaikkapa kiinteistön lyhytaikaisen vuokrakysynnän lisääntymistä, tulevat
erilaiset tapahtumat tietysti mieleen. Niinhän se Airbnb:kin sai alkunsa – lisätienestejä etsivät Brian Chesky ja Joe Gebbia tajusivat paikallisen hotellikapasiteetin olevan täysin buukattu erään kongressin takia:

The Airbnb Story*

Kysyntää siis voisi riittää pikkukaupungeissakin, varsinkin jos paikkakunta sattuu olemaan esimerkiksi Seinäjoki Provinssin aikaan – tai Savonlinna heinäkuussa.

Mutta löytyisiköhän asiakaskuntaa jostain hieman suppeammasta ryhmästä, jolle paikka itsessään olisi kiinnostava esimerkiksi jonkin harrasteen takia?

Itsehän hurahdin siis viitisentoista vuotta sitten pyöräilyyn (ennen kuin se oli vielä muodikasta, huomatkaa!) Usein onkin tullut vanhuksia tervehtimään lähdettäessä heitettyä pyörä auton katolle ja polkaistua oudommissa maisemissa pieni saunalenkki. Homman tekee erityisen mukavaksi se, että kivoille reiteille pääsee noin viidessä minuutissa. Suuremmassa kaupungissa menee kuitenkin pyöräteitä luoviessa ja liikennevaloissa odotellessa se reilu puoli tuntia mennen tullen.

Nykyään lapsuudenkodin tallissa onkin vakituisesti yksi sikäläiseen maastoon soveltuva fillari.

Sama homma muuten talvisin: Stadin lumitilanne on yleensä joko luokkaa ”lumi-inferno” tai ”polveen asti loskaa”, kun taas muutaman kymmentä kilometriä rannikolta siirryttäessä tilanne onkin aivan erilainen. Sieltä löytyy sellaista lapsuuden perinteistä talvikeliäkin. Yllättävän paljon noinkin pieni välimatka vaikuttaa. Ja jälleen Talolta kivalle ladulle se nelisen minuuttia ja saman verran takaisin saunaan.
Myös emoyhtiö itse vaikuttaa oheisen jutun perusteella olevan tuntosarvet pitkällä erilaisten spesiaalikiinnostusten tiimoilta, joten nämä ajatukset eivät toivottavasti ole aivan pelkkää haihattelua…
Get in Gear for Cycling Season with Airbnb


Erikoistumisesta myyntivaltti?

Kun itseäni houkuttelee tuo harrastamisen helppous, tuli mieleen että joku muuhan saattaisi olla samoilla linjoilla. Siitä sitten alkoikin ajatusleikki siitä, että varustaisi vuokrattavan asunnon tai kiinteistön erityisesti jonkin tietyn lajin harrastajia silmällä pitäen.

Löytyisikö triathlonharrastaja, joka kaipaisi viikonlopun pyörätreeniä varten mukavan tukikohdan? Bonuksena pääsisi samalla vähän uusiin lenkkimaisemiin. Saunomismahdollisuuskin olisi varmaan mieluisa bonus ja hiukan varustellussa tallissa voisi pestä ja huoltaa pyörän lenkkien jälkeen.

Tai jospa joku paikallisessa yrityksessä silloin tällöin keikkatöitä tekevä vierailija arvostaisikin tallissa odottavaa keskitason maastopyörää kevätiltojen viihdykkeeksi? Ehkä niin paljon että vaihtaisi paikallisen ketjuhotellin yksityisasuntoon?

Huomaavainen ja paikalliset lenkkimaastot tunteva majoittaja voisi vielä toimia kansainvälisen laatuhotellin tavoin ja printtailla muutaman kartan hyvistä reiteistä valmiiksi odottamaan. Ei tarvitsisi heti saavuttaessa miettiä, mihin treenilenkin suuntaisi. Astiakaappiin voisi jättää muutaman juomapullonkin asukkaan käyttöön.

Talvisaikaan kuvio olisi helppo toistaa hiihtoreittien kartoilla, suksien huoltotelineellä, ynnä muilla vierailijaa palvelevilla pikkulisillä.

Pyöräretki

Juhlatila edullisesti?

Jos talossa on hieman suurempi huone tarjolla ja muutenkin väljää, voisi yhtenä ideana olla pieni tuunaaminen juhlatilaksi.

Enkä tarkoita tässä ensisijaisesti tilaa tolkutonta polttarirymyämistä varten, vaan viihtyisää ja mahdollisesti edullistakin tilaa esimerkiksi perhejuhlia varten.

Tutkimusten mukaan ihmiset asuvat nykyään hyvin pienissä asunnoissa, joten monella saattaa tulla eteen tilanne, jossa juhlat haluaisi järjestää, mutta omaan kaksioon ei parhaalla tahdollakaan saa mahtumaan kaikkia kymmeniä kutsuttavia.

Tähän vaikuttaa myös se, että yksinään asuvia ihmisiä on nykyisin paljon. Niinpä esimerkiksi rippijuhlien tai lakkiaisten järjestäminen voisi olla väljempää ja ehkä neutraalimpaakin, kuin erillään asuvien vanhempien kotona järjestäminen.

Jos talon nurkkiin on kaikenlisäksi kertynyt paljon astiastoja, kuten omassa tapauksessa on käynyt – voi niistäkin olla hyvin hyötyä tilan vuokralaiselle.

AirBNB tarjoaa muuten näppärästi mahdollisuuden myös etsiä nimenomaan tapahtuman järjestämiseen sopivia paikkoja kohdasta ”lisää suodattimia” alta:

Saunaturismia


Suomalaisille ei omakotitalon sauna mikään erikoisuus ole, eikä sillä suurempaa kiinnostusta välttämättä Airbnb-markkinoillakaan luoda. Ellei sitten varta vasten pyri saamaan bileporukoita asiakkaakseen – ja mikäs toisaalta siinäkään jos homma toimii.

Sen sijaan vaikkapa aasialaisturistille Suomen matkaan sisällytetty parin päivän majailu pikkukaupungin perinnetalossa voisi olla kovakin juttu. Jos varustaisi saunan Marimekon pyyhkeiden ja laudevaatteiden lisäksi viimeisen päälle hyvillä polttopuilla ja idioottivarmoilla ohjeilla (ja varmuudeksi YouTube-klipillä kielimuurin varalta) voisi useampikin japanilainen saada ainutlaatuisen kokemuksen itselämmitetyssä saunassa saaduista löylyistä.

Itse ainakin Japani-fanina olisin innoissani vastaavantapaisesta mahdollisuudesta sikäläisessä kulttuurissa.

Edellistä ideaa liikunta-aktiviteeteista voisi toki yhdistää ulkomaalaisvieraitakin ajatellen:
Vähän vanhemman mallin murtsikoita voisi keräillä omista ja tuttujen nurkista ja täydentää tarvittaessa netti- tai sporttikirppiksiltä. Tällä tavoin saisi pienen lisän kohteen houkuttavuuteen, kun hintaan kuuluisi mahdollisuus testata (jälleen omatoimisesti) paikallisissa perinnelajeja.

Syrjäisemmästä sijainnista sittenkin hyötyä?


Kun asiaa enemmän pohdin, tuli mieleen pitenevä lista asioista mitä aivan keskikaupungilla kerrostalossa on hankalampi harrastaa.

Jos talo sijaitsee kauempana naapureista, voi rauhasta olla hyötyäkin: esimerkiksi radioamatöörille tai tähtiharrastajalle. Tähtien tarkkailusta en paljoa tiedä, mutta sen verran kuitenkin että kaupunkien valosaaste ei asiaa varsinaisesti helpota. Sama pätee myös lyhytaalloilla liikkumisen suhteen; kaupunkien tuhannet halpalaturit ja loisteputket luovat sen sortin pohjakohinan, että harrastaminen ei ole helppoa – vaikka saisikin kerrostaloon jollain ilveellä antennit viritettyä.

Ja kuka tietää, maailman tungoksen keskellä saattaa monelle ulkomaalaiselle – ja miksei kaupunkiin kypsyneelle riittää vaan rauhallinen sijainti missä luvan kanssa kuljeskella metsässä ja poltella vaikka vähän nuotiota, tarkkailla lintuja ja hengittää raitista ilmaa.

Kun hieman tarkemmin aloin nimenomaan pyöräilijöiden erityistoiveisiin perehtymään, bongasin myös kerrassaan mainion idean:
WarmShowers.com on yhteisö, joka yhdistää pyöräretkeilijöitä henkilöihin, jotka voivat tarjota majapaikan keskellä pitkää pyörämatkaa.
WarmShowers is Airbnb for cyclists

Tämä yhteisö toimii vapaaehtoisperiaatteella, mutta antaa kuitenkin muistutuksen lähimatkailun tulevasta kehityksestä ja siitä, että omasta majoitusrauhasta ja mukavasta välietapista huoltomahdollisuuksineen voisi olla moni myös valmis vähän maksamaankin.

Ilta-Sanomat julkaisi muuten vastikään mainion jutun, mikä antoi jälleen vauhtia omille ajatuksille:

Jotta tekeminen ei loppuisi kesken Pellikka päätti myös remontoida kyläkoulun entisen opettajien asuntolan kolmeksi airbnb-huoneistoiksi.

– Se on kyllä yllättänyt, että tulijoita on riittänyt niin hyvin, koska olemme kuitenkin täällä keskellä ei mitään. Laskin, että täällä on käynyt majoittumassa ihmisiä kaikkiaan yhdeksästä maasta. Viikonloppuna on tulossa vierailijoita Yhdysvalloista asti.


Erikoistunut Airbnb – markkinointi-ideoita

Mikäli omakotitaloa on majoituskäyttöön vuokrailemassa, kannattaa pitää mieli avoimena ja mahdollisuuksien mukaan seurailla erilaisia harrastajafoorumeita. Lisäksi tietysti kannattaa tuumailla voisiko omia kiinnostuksen aiheita hyödyntää. Omiin silmiini osui mm. radioharrastajien foorumilta tarve asuntovaunupaikalle rauhallisella tontilla, missä harrastettaan toteuttaa.

Kun jakofirman omia sivuja katselee, tulee mieleen että majoituspaikan erikoispiirteistä voisi olla paremminkin tietoa. Jossain kirjoituksissa on toivottu esimerkiksi sitä, että voisi jo hakuvaiheessa etsiä vain sellaiset majoitukset missä on polkupyörä käytössä.

Airbnb:n omassa haussa ei myöskään voi käyttää hakusanoja. Mutta: Google ja muut hakukoneet kuitenkin skannaavat näitäkin sivuja, joten hyvillä kuvauksilla voi saada oman majapaikan kiinnostavat erikoisuudet tulevien käyttäjien silmiin.

Aina voi myös laittaa muutaman euron vaikka Facebook-mainontaan ja saattaa sen avulla tietoa majapaikasta kiinnostuneiden silmiin. Oma kokemukseni FB-mainonnasta rajoittuu erään tapahtuman tuotantoon – hämmentävää oli kyllä huomata, miten tarkasti mainoksen näyttäminen pystytään räätälöimään vaan tietylle demografiselle ryhmälle. Tällä keinolla voisi ehkä tavoittaa vaikka juurikin sen Suomen-matkaa suunnitteleva aasialaisten funkis-arkitehtuurista, saunasta ja luonnosta kiinnostuneen porukan. Noin niin kuin esimerkkinä.

Loppurohkaisuna vielä: Eräs Airbnb-isäntänä kouliintunut tuttavan tuttava kertoi että omakotitalolla Etelä-Suomessa oli oikein hyvin kysyntää ennen sodan alkua. Venäläiset vuokrasivat paljon ja heille on kuulemma tärkeää nimenomaan se, että lähistöltä löytyy …[drumroll..]….
Prisma.

You never know, do you?

Lisää AirBNB:stä voi lukea suomeksi vaikka
Joonatan Voltin kirjasta Airbnb – Ansaitse Asunnollasi*


Mikäli omakotitalon vuokralle laittaminen on suunnitelmissasi, lue lisää ajatuksiani aiheesta:
Talo vuokralle

Olisi mukava kuulla omista kokemuksistasi majoituspaikan vetovoiman lisäämiseksi. Jos muutamakin lisäidea tulisi lukijoilta, niin varmasti päivitän juttua niiden osalta. Yksi pointti miksi tähän blogihommaan ryhdyin, oli nimenomaan ajatusharjoitus siitä, miten arvokkaat mutta myyntimielessä hankalat tai mahdottomat kiinteistöt voisivat saada uutta elämää!

Kerro siis kokemuksistasi kommenttiosiossa, Facebookissa, Twitterissä tai suoraan mikko (miukmauk) talonvahti.fi!

Lihavoidut linkit* ovat niin sanottuja kumppanuuslinkkejä – eli jos päädyt ostoksille sen kautta, saattaa myyjä maksaa pienen provision Talonvahti-blogille sivuston ylläpitoa varten. Tämä ei aiheuta sinulle lisäkuluja.

Jätä sähköpostiosoitteesi mikäli haluat tiedon uusista artikkeleista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *