Case: Omakotitalon kattohuolto

Viitisentoista vuotta sitten tuli vanhalla kotitalolla ensimmäistä kertaa pientä vesiongelmaa, kun vuosimallin 1946 kattotiilet olivat ajan saatossa murtuneet ja katolle jäätynyt lumi oli alkanut sulaessaan valuttaa kattojäiden välistä vettä myös katteen alle. Aluskatetta ei tuohon aikaan joko käytetty – tai sitten se oli vuosikymmenten aikana hapertunut täysin kadoksiin.

Ongelma saatiin onneksi hoidettua, kun tuolloin talossa asuva edellinen sukupolvi oli korkeasta iästään huolimatta tilanteen tasalla ja tilasi tiilikatteen uusinnan.

Uusi tiilikate on onneksi ollut laadukas eikä mitään ongelmia ole tänä aikana esiintynyt. Paitsi että tontilla olevat korkeat puut ovat tuulien mukana ripotelleet roskaa katolle – mikä oli vuorostaan joillekin lappeille luonut oivalliset olosuhteen sammalen kasvulle.

Itsehän tällaista hidasta muutosta ei niin helposti huomaa, kuten vaikka pihapiirin puiden kasvuakaan. Tuttu remonttimies kuitenkin huomautti asiasta kun ensimmäistä kertaa silmäiltiin yhdessä vanhaa kotitaloa tulevien remonttien ja huoltojen suunnittelua silmällä pitäen.

Ohjeeksi tuli tavalla tai toisella hoitaa tiilikaton puhdistus. Lisäsuositus saatiin myös käsitellä katto puhdistuksen yhteydessä asianmukaisella suoja-aineella.

Toinen samaan urakaan niputettava kohde oli myös muistutellut muutamien vuosien ajan kunnostustarpeestaan. Pienen autotallin saumapeltikatto nimittäin kaipasi myös uutta maalia. Sen olin muuten edellisen kerran itse 1980-luvulla lukiolaisena isän palkkaamana hionut epäkeskokoneella ja maalannut pariin kertaan. Pientä ylpeyttä kyllä tunnenkin siitä että oli näin pitkään kestänyt.

Remonttitutun kanssa jutellessa hän mainitsi jo päärakennuksen tiilikaton kohdalla että toki voi vuokrailla nostureita ja tehdä itse – mutta suositti kuitenkin ammattilaisen etsimistä. Myöskään peltikaton maalausurakka ei kiinnostanut meikäläisen nykyaikatauluilla. Siispä kohti ensimmäisiä askeleita:

Mistä löytää kattohuollon tekijä?

Koska valmiita kontakteja ei ollut, aloin etsimään tekijöitä surutta Googlen kautta. Tässä tuli huomattua miten paljon nykyaikana asialliset nettisivut ja varsinkin ”testimonialit” tai Google-/FB-arvostelut vaikuttavat. Omasta kaupungista ei löytynyt suoraan tekijää, joten laittelin viestiä muutamalle yritykselle jotka mainostivat meidänkin alueellamme toimivansa ja olivat saaneet vakuuttavia arvioita. Yksi vastasi lähes saman tien ja ehdotti tapaamista talolla parin päivän päähän tarjouksen laatimiseksi.

(Tässä muuten vinkki yrittäjille: Jos hienoilla nettisivuillanne on yhteydenottolomake, vastailkaa myös niihin viesteihin. Edes viiveellä. Riittäisi vaikka geneerinen kopioitava asiallinen vastaus missä ilmaistaan että nyt ei ole aikaa tehdä tarjousta. Ärsyttää kun ei tiedä onko viesti hukkunut matkalla, siihen ollaan ehkä vastaamassa joskus, tai ei vaan kiinnosta.)

Talolla naapurikaupunkista ajellut yrittäjä sitten kipusi katolle tilannetta tarkastelemaan ja aika nopeasti oli valmis antamaan suoran tarjouksen. Tiilikate todettiin asiallisesti tehdyksi aluskatteineen ja sinänsä hyväkuntoiseksi. Tarjous piti sisällään tiilikaton mekaanisen puhdistamisen sekä käsittelyn Katto Airisto -pinnoitteella. Autotallin katto puhdistettaisiin ja maalattaisiin ruosteenestopohjamaalilla ja halutulla värillä saman GVK-firman tuotteilla. Tarjoukseen sisältyi vielä pieni optio mahdollisten rikkoutuneiden tiilien vaihtamiseen.

Mitä omakotitalon kattohuolto maksaa?

Hintaa projektille luvattiin pyöreät 5.000€, mistä suurin osa olisi kotitalousvähennettävää työn osuutta. Pienen ynnäilyn jälkeen hinta tuntui järkevältä ja päädyttiinkin tilaamaan kattojen huolto tältä yritykseltä. Varsinkin kun mainitsemani tuttu ammattimies totesi hinnan erittäin kilpailukykyiseksi.

Hintaan vaikutti luultavasti ainakin hieman se, että työ tehtäisiin köysillä kiipeillen – eli nosturikalustoa ei paikalla tarvittaisi. Mitä nopeasti vuokraamojen hintoja vilkaisin, nosturista olisi tämän remontin kestolla tullut hyvinkin tonnin lisähintalappu.

Kun tilasin vielä pienen erkkerin peltikaton maalauksen lisätyönä, kävi ilmi että hinnoitteluperuste oli (jos en väärin muista) n.20€/neliömetri.

Miten omakotitalon kattohuolto tehdään ja kauanko se kestää?

Aluksi katot puhdistettiin harjaamalla mekaanisesti sekä painepesurilla. Sitten peltikatosta hiottiin ja paikattiin ruostekohdat asianmukaisella pohjamaalilla, pensselillä levitettynä. Tämän jälkeen päälle vedettiin ruiskulla kolme maalikerrosta. Kaksikin ilmeisesti riittäisi, mutta tässä vaihdettiin myös väriä – sillä yksi extrakerros.

Puista pudonnutta lehti- ja neulasmujua kertyikin katoilta useampi kottikärryllinen, joten tässä kohdassa alkoi viimeistään vahvistua tämän projektin mielekkyys.

Tiilikatolta puhdistettua puiden roskaa kottikärryssä

Tiilikatto tarkastettiin haljenneiden tiilten varalta ja tämän jälkeen vedettiin jälleen pensseleillä tuo mainitsemani Katto Airisto valmistajan ohjeiden mukaan kahtena kerroksena. Lopputuloksen voi oheisista kuvista todeta omin silmin. Nyt pitäisi myös puiden roskien valua paremmin sateen mukana taas alas – tai ainakin vesikouruihin, mistä niitä on helpompi siivoilla. (Tässä hommassa on ollut avuksi kourun puhdistustyökalu teleskooppivarteen kiinnitettynä. Itse käytän tällaista Fiskarsia*.)

Katto Airisto -pinnoite on vesiohenteinen, joustava kattomaali joka sopii uusille ja vanhoille mineriitti- betonitiili- ja bitumipinnoille. Tuoteselostetta selaillessa käy ilmi, että juurikin tuo pohjatyö on olennainen osa onnistumista (kuten muutenkin maalaushommissa) Juurikin betonipinta pitäisi saada painepesurin pyörösuuttimella rikottua huokoiseksi, jotta maali hyvin tiileen imeytyy.

Urakkaan meni muutama päivä, koko päiviä ei toki työmaalla vietetty, vaan osa ajasta meni pestyn katon ja maalien kuivumiseen. Jos en aivan väärin muista, oli työmaalla väkeä viitenä päivänä, eli alle viikossa homma hoitui. Asumiseenhan tällainen työ ei juuri vaikuta – tosin painepesu aiheuttaa roiskeita, joten pihalla olevia autoja tai puutarhakalusteita vähän joutuu mahdollisesti siirtelemään. Urakoitsijakin kyllä ansiokkaasti suojasi pressulla tavaroita tarvittaessa.

Suurempaa infraa ei myöskään kiinteistöltä vaadittu: vesiliitäntä ja sähköpistoke olivat ainoat tarpeet. Kummempaa järeyttä kolmivaihevirrasta puhumattakaan ei vaadittu sähköltäkään, painepesuri pyöri nimittäin omalla polttomoottorilla ja sähköä tarvittiin lähinnä maaliruiskua varten.

Nyt syksyn tullessa tuntuu mukavammalta ajatukselta puhdistella rännejäkin kun katot hohtavat. Ja kiinteistön yleisilme muuttui kyllä aivan olennaisesti!

Mikäli muut tehdyt projektit kiinnostavat, lisää näitä omia kokemuksia löytyy tällä case-study-tagilla.

Seuraava kattoprojekti osuukin kesämökille, siellä ajatteli vielä ennen talvea korvata vanhat ylösnousseet ja väljentyneet peltikaton naulat asianmukaisilla erikoisruuveilla. Tästä lisää seuraavassa jutussa – jätä mailiosoitteesi alle mikäli haluat tiedon uusien kirjoitusteni ilmestymisestä.

Jätä sähköpostiosoitteesi mikäli haluat tiedon uusista artikkeleista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *