Kesämökin käsikirjat

Käsikirjoja kesämökkiläisen avuksi

Kesämökit ovat kokeneet viime aikoina todellisen nousukauden. Mökkejä on vuokrattu huikean aktiivisesti ja myös kiinteistökauppoja on tehty ennätyksellisiä määriä.

Talonvahtimishommat ovat itsellänikin keskittyneet koronakesänä vanhan kotitalon sijaan perheen perinteiselle kesämökille.

Opittuja perinteitä on toteutettu omin voimin, mutta myös uutta on taas pitänyt opetella ja mökin pyörittämiseen perehtyä. Paljon on neljänkymmenen muistissa olevan vuoden aikana jäänyt mieleen, mutta välillä on hyvä arvioida toimintatapoja omatoimisestikin – myös asiantuntevaan kirjallisuuteen perehtyen. Ihan kaikki vanhan kansan konstit nimittäin eivät välttämättä olekaan niitä parhaita – vaikka viisautta suurimmassa osassa onkin.

Mökkipitäjän kirjastosta on tullut lainailtua alan kirjallisuutta, nettiä pengottua ja kirjakaupoillakin käytyä. Siksipä ajattelin kerätä tähän juttuun luonnehdintani muutamasta kesämökin ylläpitoon opastavasta kirjasta.

Mökkeilyä ja mansikoita kirja

Mökkeilyä & mansikoita* (Tom Jokinen)

Tämä kompakti, vajaa satasivuinen kirja osui silmiini vasta äsken ja pääsi saman tien listani kärkeen. Se onkin julkaistu hiljakkoin – vuonna 2020 – joten tiedot ovat hyvin ajan tasalla. Liekö kimmokkeena ollut koronavuoden aikaansaama piikki uusien kesämökin omistajien määrässä.

Kuvauksen mukaan kirja on ”tarkoitettu ensiavuksi uusille kesämökinomistajille, jotka ovat perineet, saaneet tai ostaneet kesämökin”. Teksti on jollain tavalla tutun oloista, monin paikoin tuntuu siltä että olisin itse voinut koostaa juuri samanhenkisen kirjan jos aikaa vain olisi ollut enemmän.

Fiksua on esimerkiksi romanttisten mökkeilymielikuvien vertaaminen todellisuuteen, eli loma-asunnon parhaimman annin lisäksi myös kaikki välttämättömät huoltotoimet käydään kattavasti läpi. Myös oma lempiaiheeni, eli kiinteistön kustannukset on hyvin kirjassa huomioitu.

Moni kesämökki on nykyisin yhteisomistuksessa ja onkin ollut kirjoittajalta hyvä ajatus paneutua myös useamman omistajan tuomiin haasteisiin.

Yhteenvetona, tästä kirjasta löytyy suunnilleen kaikki mitä olen itse tähän blogiin kirjaillut – ja vielä paljon muutakin. Kuvia ja nikkarointivinkkejä sen sijaan ei ole, eli täyttä tekstimuotoista asiaa hyvin jäsenneltynä.


Mökkeilijän tietotaito

Mökkeilijän tietotaito (Esko Kuokkanen)

Esko Kuokkanen voi olla tuttu TM Rakennusmaailman kirjoittajana. Mökkeilijän tietotaito vaikuttaa ensi alkuun kirjalta, jossa on kerättynä erilaisia nikkarointiprojekteja mökkiläisen ajankuluksi. Mutta itse asiassa paljon muutakin hyödyllistä mahtuu joukkoon – ruohonleikkurin valinnasta huussin ylläpito-ohjeisiin, mökin vesi- ja jätevesihuollosta rannan rakenteisiin ja nuohousmääräyksiin.

Erittäin suositeltava tietopakkaus joka menee omallekin hankintalistalle.

Tästä tuli testattua myös yksi nikkarointiohje – vaikka en suuremmin ole moisia ehtinyt harrastamaan. Puolison aktiivisuuden ansioista edellisen sukupolven varastoista ja omien rakennusprojektien jämistä tuli rakennettua ihan mainio kasviporras. Käyttöä tulee varmasti myös räystäskourujen asennuksen ja tulevien ikkunankunnostusten yhteydessä.

Helsingin Sanomista löytyi muuten ihan kiinnostava juttukin tästä kirjailijasta.


Suuri Mökkikirja

Mökinomistajan käsikirja (Suuri mökkikirja)* (Risto Pekkala)

Tätä kirjaa on tullut vuosien varrella lueskeltua aina silloin tällöin. Jykevä ja kookas opus lupailisi paljon sisältöä ulkoasunsa perusteella, mutta samalla tavoin kuin Suuri talokirja, pääpaino on melko uudenaikaisessa tekniikassa ja nimenomaan rakennusprojektin suunnittelussa. Myös kuvamaailma (suoraan valmistajien promomateriaaleista) antaa vähän kliinisen yleisvaikutelman. Muutenkin monia aiheita vain sivutaan, eikä käytännön toteutuksesta juuri puhuta.

Yhtä kaikki, uuden mökin rakentamista suunnittelevalle varmasti asiallinen hankinta – paljon asiaa määräyksistä, kiinteistökaupan kulusta, rakennekuvia ja ylipäänsä esimerkkejä markkinoilla olevista ratkaisuista eri kohteisiin.


Perinnemestarin kesämökki

Perinnemestarin kesämökki* (Hannu Rinne)

Perinnemestarin kirjasarja on taattua laatua, ammattitaitoa ja kokemusta kirjoittajalla riittää. Itseäni miellyttää myös se, että kuvatut kohteet ovat aitoja, olemassa olevia mökkejä ja niiden korjausprojekteja.

Kuten nimikin kertoo, tässä keskitytään perinteisiin mökkeihin ja käytännössä pelkästään niiden kunnostamiseen – toki hieman ylläpitoonkin. Kaikki projektit ja tekniikat eivät ole kuitenkaan suuren suuria hankkeita. Itse olen tuosta opiskellut muun muassa takan kalkkimaalauksen perusteita – se olisi jonain päivänä ajatuksena tehdä. Toinen valintoihini vaikuttava pointti oli mökin päivitettyyn ulkovalaistukseen liittyvä. Oivalsin kirjan ansiosta sen, että vanhan mökin pihapiirin ilmeeseen ei välttämättä sovi LED-valojen meri, vaan mieluummin pari suuremman alueen valaisemaa lyhtyä. Kuten vaikkapa valokuvien vanhoissa asemapuistikoissa.

Arkipäiväisiä ohjeitakin kirjasta kuitenkin löytyy, vaikkapa tulisijan lämmittämiseen tai vuosittaisiin huoltotöihin.

Jos käytössä oleva tai suunnitelmissa siintävä mökki on ennen 1980-lukua rakennettu, on kirja kyllä suositeltava hankinta. Sitä on mukava lueskella sieltä täällä ja rakennusalaa tuntemattomankin oppia hiljalleen ymmärtämään, miten oma rakennus on tehty ja miten mahdolliset tulevat korjaukset kannattaa tehdä. Ylipäänsä oppii ymmärtämään rakennusta ja sitä miksi milloinkin toimitaan tietyllä tavalla. Yleissivistävä voisi olla tämän kirjan kohdalla hyvä kuvaus.


Mökki mukavaksi* (Hannu Hotakainen)

Vaikka kyseessä ei olekaan mikään varsinainen tiiliskivi, löytyy tästä kirjasta yllättävän paljon hyödyllistä sisältöä. Varsinkin jos suunnitelmissa on oman mökin hankkiminen, saa kirjasta paljon perustietoa ja näkemystä siihen, mitä kaikkea mökin ylläpito tai mahdollinen remontointi voi vaatia.

Varsinaisia yksityiskohtaisia ohjeita ei kaikkiin rakenteluprojekteihin löydy, mutta kirjan lukemalla saa hyvää pohjatietoa vaikkapa lämpötalouteen, jätevesi-/kuivakäymäläasioihin, terassirakenteiden perusteisiin (tai perustuksiin), laiturimalleihin ja vaikkapa aurinkosähköön liittyen.

Ulkoasu ja nimi antavat ehkäpä ymmärtää kyseessä olevan sisustusoppaan, mutta itse yllätyin positiivisesti kirjan monipuolisuudesta. Kannattaa lukaista läpi, varsinkin mikäli mökin pito on uusi asia, tai hankinta vasta edessä.


Asuinrakennuksen kuntotarkastusopas (Tapio Kemoff)

Loistava tietopaketti kiinteistön rakenteisiin liittyen. Ammattilaisjulkaisuna toki maallikon tarvetta reilusti laajempi, mutta kuitenkin hyvin ymmärrettävä. Monta potentiaalista riski- tai ongelmakohtaa voi tuosta omaksua ja tarkistaa helposti itsekin omalla tontilla.

Liitteenä on myös listat tarkastuskohteista ja haastattelulomake kiinteistön myyjälle. Ehdottomasti suositeltava luettava mökin hankintaa suunnittelevalle!

Kiinteistönhoidon käsikirja

Tämä paksu opus kuuluu jo selkeästi ammattimaisemmille toimijoille. Mutta aivan varmasti varsinkin modernimman huvilan omistajalle löytyy tästä paljon tietoa. Myös ulkoalueiden hoitoon löytyy ammattimaista ohjeistusta. Saattaisi olla myös oivallinen teos lukea, jos suunnitelmissa on vaikkapa laskettelukeskuksen vuokramökkiin sijoittaminen – näissä kuitenkin joutuu toimimaan kiinteistönhoitajien kanssa, eikä ammattimaiseen kiinteistönhoitoon perehtyminen välttämättä olisi huono idea palvelun laadunvalvontaa ja kilpailutusta silmällä pitäen.


Puulämmittäjän käsikirja* (Osmo Perälä)

Montaa mökkiä ilman takkaa, kamiinaa tai puusaunaa tuskin Suomesta löytyy. Siksipä halusin mainita tämänkin perinpohjaisesti puuta ja sen polttamista käsittelevän kirjan.

Jos polttopuiden ja tulisijojen kanssa touhuaminen on uutta, kannattaa ehdottomasti lukaista aiheesta edes vähän perusteita. Tässä kirjassa riittää perehdyttävää pidemmällekin. Puhetta on puun fysiikasta, puiden korjaamisesta ja kuivaamisesta. Varastointia käsitellään myös laajasti, ja hyvä niin – mikään ei nimittäin ole mukavampaa kun kuiva ja helposti syttyvä polttopuu. Ja päinvastoin.

Jos remontointia on suunnitteilla, on kirjassa myös juttua erilaisista tulisijavaihtoehdoista, hormeista, kiukaista aina savusaunoihin asti. Myös suunnittelussa huomioon otettavat turvaetäisyydet ym. löytyvät liitteestä.

Kannattaa vilkaista muutenkin kirjoittajan tuotantoa*, hyvää tietopakettia löytyy muun muassa piha-asioihin, pienkoneisiin ja veneilyyn liittyen! Erityismaininnan saa nimittäin saman kirjailijan


Viri ja valkee – Vanhan rakennuksen lämpö- ja energiatalous*

Tässä toinen mainio ja vielä hieman kattavampi kirja vanhemman talon lämpötalouden parantamiseen ja myös erilaisten tulisijojen käyttöön ja huoltoon. Sopii erityisen hyvin kesämökkiläisen tietokirjastoon!

Kirjassa on paljon tietoa vanhempien puurakenteisten talojen ominaispiirteistä ja hyviä neuvoja ikkunoiden tiivistämiseen, sekä tietenkin energiatalouteen kokonaisuudessaan. Jos puuhella tai vaikkapa pönttöuuni on itselle uusi tuttavuus, saa tästä kirjasta hyvää tietoa monien eri venttiilien ja savu-/tuuletuspeltien käyttöön.


Laiturikirja* (Osmo Perälä)

Tämä kirja olisi pitänyt kirjoittaa jo aikoja sitten. Varmastikin nimittäin yksi kinkkisimpiä hankkeita monella mökillä on ollut laituriasioiden järjestäminen. Pari sataa sivua kivenkovaa asiaa, olipa kyseessä sitten pienen metsälammen rannalle tuleva vedenottopaikka tai ison järvenselän myrskyjen ja jäiden armoille tuleva rakenne. Myös erilaiset maansiirtoasiat, kalliokiinnitykset ja muut suuremmat työt käydään läpi.

Tuoreena pienveneenomistajana itseäni kiinnostavat myös pientelakat, venetalakset ja poijuasiat. Nämä kaikki käydään läpi samalla pieteetillä kuin muutkin. Tämä opus saa kyllä paikan oman mökin hyllystä, vaikka tällä hetkellä laituriasiat kunnossa ovatkin.

Mikäli mielessäsi on jokin hyödyllinen kirja mitä tässä ei mainittu, vinkkaa siitä vaikkapa kommenteissa niin hankin käsiini ja liitän jutun jatkoksi!

Myös lehdistä löytyy hyvää tietoa. Esimerkiksi TM Rakennusmaailman numerossa 5/2021 on useamman sivun tietopaketti vanhan mökin uudelle omistajalle. Myös Tee Itse -lehti* sisältää paljon juttuja mökin ylläpitoa ja kunnostusta auttamaan.


Lihavoidut linkit* ovat niin sanottuja kumppanuuslinkkejä – eli jos päädyt hankkimaan kirjan sen kautta, saattaa kauppias maksaa pienen provision Talonvahti-blogille. Parhaassa tapauksessa siis kaikki voittavat: kauppias saa asiakkaan, asiakas saa tarvitsemaansa tietoa ja Talonvahti euron tai pari blogialustan ylläpitokuluihin.

Jos taas lähelläsi on oikea kirjakauppa, mistä haluamasi kirja löytyy, käytä mieluusti sen palveluita, kivijalkakauppiaitakin tarvitaan! Monet kirjat löytyvät myös kirjastosta.

Jätä sähköpostiosoitteesi mikäli haluat tiedon uusista artikkeleista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *