Näin iltojen pimetessä alkaa olla monella aika laittaa kesämökki talviteloille.
Itselläkin se on edessä, tosin vasta tuossa lumien tulon ja järvien jäätymisen lähestyessä. Oma 1950-luvulla alkunsa saanut mökkikompleksi on perinteistä tyyliä, vesi ei tule sisälle asti eikä sitä myöden ole tarvetta pitää lämpöjäkään päällä talvikaudella.
Sijainti on onneksi myös taloteknisesti hyvä, kivisen mäen laella järvenselältä tulevan tuulen piestävänä. Kuulostaa ristiriitaiselta, mutta tuolla ei ole koskaan minkäänlaisia kosteusongelmia kun tuuli pitää ilman liikkeellä ja hormiin syntyy automaattisesti vähän vetoa.
Netti, lehdet ja kesämökin käsikirjat ovat täynnä ohjeita ja listauksia syystöihin liittyen. Googlaamalla löytää helposti sivukaupalla hieman geneerisiä ohjeita asiaan liittyen.
Tästäkään ei ole tarkoitus tulla kokonaisvaltaista listaa, vaan kirjaan tähän omat rutiinit – pienillä sivuhuomautuksilla toki.
Voit ladata myös printattavan muistilistan linkkisivultani!
MÖKIN PIHA & PUUTARHA TALVIKUNTOON
Tämä on melko selkeä lista. Pyrkimyksenä on pitää ulkotavarat kuivempana ja sitä myöden paremmassa kunnossa sekä piha & puutarha siistinä. Keväällä on mukavampaa palata mökille kun tavarat ovat puhtaita eikä joka paikassa ole muhjaantunutta lehtiliejua. Muutenkin maalaisjärjellä pääsee jo tuorekin mökinomistaja pitkälle, mahdollisimman paljon vaan tavaraa sateelta suojaan.
Haravointihan ei ole millään muotoa välttämätöntä – itse kuitenkin pidän siitä, että ainakin kulkureitit ja sisäänkäynnin ympäristö on jo syksyllä haravoitu. Silloin on tosiaan mukavampi seuraavalla kerralla liikkua, kun maa vielä kuitenkin luultavasti märkää on. Isommat nurmialueet vain ajan leikkurilla, samassa silppuuntuu ainakin kuivalla kelillä lehtikin lahoamaan ja maata parantamaan.
Omaa haravointi-intoa on muuten kummasti lisännyt lehtisäkkien löytäminen*. Suurin riesa kun tuossa yleensä on ollut lehtien kuljettaminen kompostiin – perinteinen pressulla vetäminen on hankalaa ja kottikärryihin taas ei paljoakaan mahdu. Tuuli lisäksi hankaloittaa kummankin käyttöä.
- Pihakalusteet, pöydät, tuolit suojaan.
- Pihakeinu istuinosa katokseen.
- Linnunpönttöjen puhdistaminen.
- Grillin puhdistaminen ja siirtäminen suojaan.
- Viimeisetkin syksyllä tehdyt puut sisään tai muuten suojaan. Varsinaiset poltettavat puut on syytä suojata jo aiemmin kesällä yökasteiden saapuessa.
- Kasteluletkujen valutus tyhjäksi ja varastointi.
- Lehtien haravointi/silppuaminen.
- Kasvimaan kääntäminen.
- Lehtikompostien kääntö / kasaus korkeammiksi ja siistimmiksi keoksi.
- Puutarhatyökalut suojaan, puhdistaminen, mahdollinen teroittaminen, varsien öljyäminen ym.
KESÄMÖKKI TALVITELOILLE – PUUHAT SISÄLLÄ
Perinteisen kylmän mökin ollessa kyseessä kannattaa miettiä mitkä tavarat eivät pakkasesta pidä.
Itse olen laittanut esim. ruokaöljyt ja etikat varmuudeksi talven ajaksi vatiin tai muovilaatikkoon. Tähän mennessä eivät ole jäätyneet, mutta jos huono tuuri kävisi, ei rikkoutunut pullo aiheuta suurempia ongelmia.
Nyt on myös hyvä aika katsella kuivakaapin sisältö läpi. Avatut pussit tai paketit eivät talven aikana kostuessaan parane ja monessa saattaa tulla ”parasta ennen”-päiväkin talvikauden aikana eteen. Itse siirtelen tällaiset kaupunkiin käytettäväksi. Hernekeittopurkit tms. säilyvät hyvin ja ovat hyvä hätävarakin yllättävää mökkikäyntiä silmällä pitäen.
Jos hiiret ovat kaikesta varotoimista huolimatta ongelma eikä varmuudella tiivistä komeroa tai kaappia ole, on hyvä keino pakkailla mökille jäävät ruoka-aineet kannelliseen muovilaatikkoon.
Jos mökki on jäämässä ilman peruslämpöä, kannattaa pakastin tyhjentää jo hyvissä ajoin vaikka mökillä vielä kävisikin. Tavalliset kylmälaitteet kun eivät toimi enää kunnolla yksinumeroisissa sisälämpötiloissa. Jääkaapin osaltahan tämä ei juuri haittaa, mutta pakastimen kylmäaineet jähmettyessään saattavat aiheuttaa pakasteiden sulamisen. Pakkassuojattuja pakastimiakin kyllä on markkinoilla, jos vaikka mökillä haluaa säilyttää puutarhasta tai metsästä kertyneitä saaliitaan.
Kesän aikana kosteilla ilmoilla on myös usein kertynyt melko lailla huurretta tai jäätä pakasteeseen. Näiden sulaminen kestääkin hetken, ja sulamisvettä voi tulla yllättävän paljon. Siksi kannattaa hoitaa sammuttaminen ja sulatus aikaisemmin kun juuri pois lähdön yhteydessä.
Maalaisjärki auttaa jälleen herkempien sähkölaitteiden kohdalla, matkaradiot ym. varmaan eivät ole moksiskaan pakkasesta, mutta hienommat laitteet voi kannattaa ottaa lämpimään talveksi.
- Ruokakaapin inventointi, avonaiset pussit mukaan, samoin talven aikana vanhenevat ainekset.
- Herkemmät sähkölaitteet lämpimään talveksi.
- Jääkaapin ja pakastimen tyhjennys & sammutus. Muista sulattaa pakastin ajoissa, vettä valuu usein jonkin verrankin kesän huurteiden sulaessa.
MÖKIN TEKNIIKKA JA RAKENTEET
Tärkein ja ehkä vaativin homma itsellä on kerätä rannasta asiat turvaan jäiden armoilta.
Laituri nousee onneksi talviteloille kahteen pekkaan vinssillä vähän auttaen. Erittäin hyvä apu laiturihommiin on muuten kalastushaalarit! Näitä näyttivät jossain kuvassa myös Lip-Lapin omat asentajat käyttävän.
Vesipumppu taas ei saa jäätyä ja oma halpamalli vaatii lisäksi lämpimässä säilyttämisen – yksi painetta säätelevä kalvopussi on nimittäin hapertunut talven pakkasten aikana. Samoin imuputki on hyvä ottaa ylös järvestä – ison selän rannalla jäät ja rantakivet tekevät muuten tehtävänsä.
Rakennusten kattojen ja räystäskourujen puhdistaminen kuuluu monen lehtiartikkelinkin listauksiin. Tähän hommaan hankin muutama vuosi sitten tämän kaltaisen turvavaljassetin*. Kerran ehdin liukastua katolla ja toista kertaa en viitsi onneani kokeilla. Näistä on myös iloa moneen muuhun hommaan, kun ei tarvitse roikkua niin varovasti vaikkapa oksia tikkailla karsiessa.
Omalla mökillä sauna on aika jyrkän rinneleikkauksen juurella ja kapeahkoon rakoon kertyy ajan myötä lehtiä. Nämä on hyvä keräillä pois ennen kuin huomaamatta muuttuu humukseksi ja nousee alimman hirren tasolle mädättämään.
Ennakointiin kuuluu tässä osiossa muistilokeroiden kaivelu nuohouksen suhteen (huoltokirjastahan edellisen nuohouksen ajankohta toki löytyy.. vai?) Samoin voi katsella pihapuiden kuntoa – niin metsureilla kuin nuohoojillakin saattavat kalenterit olla yllättävän täynnä juuri siinä pääsiäisviikolla kun taas ehkä kevätkausi mökillä alkaa. Ja nythän ne syys- ja talvimyrskytkin ovat tuloillaan.
Hiirien torjuntaan kannattaa myös hieman paneutua. Loukut paikalleen tarvittaessa ja vaikka tavallista teräsvillaa, pienisilmäistä verkkoa tai ihan tarkoitukseen tehtyä tuotetta esim. sähköläpivientien ja muiden rakojen täytteeksi.
Tästä taistelusta olen tosiaan kirjoittanut oman artikkelinkin:
Eroon hiiristä
- Seinänvierustojen puhdistaminen lehdistä.
- Kattojen ja räystäskourujen puhdistaminen.
- Laiturin nosto.
- Vesipumppu talveksi lämpimään (kalvopussi ei välttämättä kestä pakkasessa hapertumatta)• Imuputki ylös järvestä.
- Hiirien torjunta, loukut, mahdollisten kulkureittien tiiviyden tarkistus ja karkottimien* viritys.
- Nuohoustilanne – tarvitseeko tilata vielä syksyllä, tai valmiiksi keväälle?
- Ongelmapuiden kaadot talven aikana? Onko puusto ikääntynyt tai muuten vaaraksi talvimyrskyjen aikaan? Pihametsureilla jonot ovat usein pitkiä.
(Tästäkin aiheesta löytyy omia kokemuksia tässä jutussa)
PIENKONEIDEN JA VENEIDEN TALVISÄILYTYS
Oman mökin kalusto koostuu ajoleikkurista sekä vanhemmasta lahoamispisteessä olevasta pienemmästä ruohonleikkurista. Vanhempien puutarhajyrsimenkin 1970-luvulta kunnostelin, mutta sitä ei juuri tule käytettyä.
Olennaisimpana itse pidän tuota bensiinin lisäainetta. Sitä käyttäessä hörähtää vanhempikin kone jopa ykkösellä käyntiin taas keväällä –
bensiini kun ei kauaa hyvänä muuten säily.
Leikkureista tulee myös jaksamisen mukaan pestyä pinttyneet ruohojäämät ja ylimääräiset pölyt. Suurempien veneiden omistajat varmaan tietävät jo valmiiksi, miten niiden kanssa toimia – soutuveneen siirrän kauemmas rannasta (vesi usein paljon korkeammalla keväisin) ja käännän ylösalaisin pukeille. Tässä kannattaa vielä hetki säätää asentoa niin, että välipohjaan kertynyt mahdollinen tiivistymis- (tai vuotamis-)vesi pääsee valumaan pois, eikä jäätyessään tee tuhoja.
Nyt on myös hyvä aika miettiä mahdollisten uusittavien osien listausta, talven aikana ehtii hyvin tilaamaan varaosat.
- Ulkoinen puhdistaminen, mahdolliset öljynvaihdot.
- Suojaöljyt tarvittaessa.
- Bensiinin säilöntäaine tankkeihin ja kanistereihin.
- Veneiden puhdistus ja nosto & tarvittava suojaus talveksi, kondenssivesitulpat myös irti.
- Lista hankittavista asioista, lamput, paristot, taloustavarat, työkalut ym.
Lataa tulostettava lista linkkisivultani!
Toivottavasti näistä rutiineista on hyötyä muillekin mökinhaltijoille kun laittaa kesämökkiä talviteloille.
Jos jotain olennaista mielestäsi jäi puuttumaan niin vinkkaa kommenteissa – lisään mieluusti tähän juttuunkin!
Lihavoidut linkit* ovat niin sanottuja kumppanuuslinkkejä – eli jos päädyt ostoksille sen kautta, saattaa myyjä maksaa pienen provision Talonvahti-blogille sivuston ylläpitoa varten. Tämä ei aiheuta sinulle lisäkuluja.