Kiinteistöhuollot ja omakotitalkkarit

Apua omakotitalon huoltotöihin

Otetaanpa pari tilannetta jotka saattavat tulla vastaan tämänkin talonvahdin tulevaisuudessa:

 • Omakotitalossa asuva seniori ei enää pärjääkään lumitöiden kanssa, eikä jälkikasvu ehdi töiden, etäisyyden tai muun esteen takia auttamaan huoltotöissä.

Molemmissa tilanteissa olisi siis mahdollinen tarve saada ulkopuolista apua talon hoitoon. Useimmat omakotitaloa etsivät vuokralaiset tietävät kyllä kaikesta päätellen aika hyvin mihin ovat ryhtymässä – monet tarjokkaat korostavatkin ilmoituksissa kykyään tehdä pikku korjauksia ja hoitotoimia. Mutta toisaalta, potentiaalisia vuokralaisia saattaisi löytyä enemmänkin, jos tarjolla olisikin tarvittaessa ulkoistettu pihan hoito ja pahan päivän varalle ”päivystävä puhelin” josta saada apua esimerkiksi lämmityshäiriön tai vakavammankin asian, kuten vesivuodon tai vastaavan osuessa kohdalle.

Myös lyhytaikaisemmassa AirBNB-vuokrauksessa saattaisi olla eduksi, että joku tekisi lumityöt ennen vieraiden saapumista ja olisi niin ikään yllättävässä tilanteessa käytettävissä. (Jotenkin omatkin opiskelijavuokralaiset ovat onnistuneet hankkiutumaan pulaan juuri silloin kun itse on pidemmällä matkalla…)

Talonmiehelle tai huollolle voisi olla käyttöä myös siinä tapauksessa, että omakotitalo toimii kakkosasuntona. Jotkut yrittäjät tarjoavat myös kotivahtipalvelua, eli postien tyhjennystä ja kukkien kastelua, ulkona tapahtuvan ”asutun näköisenä” pitämisen lisäksi. Onhan monilla etelässä loma-asuntoa pitävilläkin usein luottomies tiedossa.


Hey Google! Etsi: ”Omakotitalon kiinteistöhuolto” tai ”Talonmies omakotitaloon” 

Aloin siis hieman perehtyä omakotitalojen hoitopalveluiden tarjontaan Googlen avulla. Yllä mainituilla termeillä tulikin rohkaiseva määrä hakutuloksia ja erittäin houkuttelevia yrittäjiä eri puolilta Suomea. Tarjontaa siis on, joten kaiketi kysyntääkin luulisi olevan ainakin jonkin verran.

Kun noita sivustoja selaili, tuli vastaan todella pitkä lista erilaisista palveluista mitä voisi tarpeen tullen ulkoistaa. Parhaat tulokset tuntuivat löytyvän nimenomaan tuolla ”Omakotitalo talonmies” yhdistelmällä. ”Kiinteistöhuolto omakotitalo” -hakukin tuotti tulosta, mutta enemmän tuli vastaan perinteisiä taloyhtiöiden huoltofirmoja, jotka myös mainitsivat sivulauseessa palvelevansa omakotitalojakin.

”Omakotitalkkari” tuntuisi myös hyvältä hakusanalta – tällä tulee kuitenkin vastaan enimmäkseen Omakotiliiton tarjoamaa jäsenpalvelua, joka on suunnattu iäkkäämmille asukkaille. Tätä kautta voi saada varsin kohtuuhintaista apua pihatöihin ja pienimuotoisiin kunnostustöihin, mutta ammattiosaamista vaativiin projekteihin ei löydy tekijää. Ei ymmärrettävästi myöskään päivytysvalmiutta.

Tässä esimerkki Mäntsälän omakotiyhdistyksen sivulta:

”Talkkarin työtehtäviin kuuluvat normaalit pihatyöt (lumen luonti, hiekoitus, nurmikon leikkaus, haravointi, pensaiden leikkaus, oksien silppuaminen, kompostin kääntö jne.), siivous (viikkosiivous, ikkunoiden pesu). Myös pienimuotoiset kiinteistön kunnostustyöt (kuten aidan pystytys tai maalaus) kuuluvat talkkarin töihin. Kaikki ammattityöt jätetään kuitenkin yritysten ja ammattimiesten tehtäviksi. – Talkkarilta kiellettyjä töitä ovat tuli-, sähkö- ja putkityöt eikä talkkari saa kiivetä katoille. Korkein sallittu paikka työskennellä on 2 metriä. Myöskin polttomoottorilla varustettu moottorisaha on kiellettyjen listalla. ”

Nämä palvelut ovat kuitenkin hyvin edullisia, usein luokkaa 10€/tunti. Kannattaa siis tutustua näihinkin – usein matkassa on myös sosiaalinen puoli, monet talkkareista ovat pitkäaikaistyöttömiä ja palvelun käyttö edistää heidänkin asiaansa.


Mitä palveluja omakotitalon talonmies tai huoltofirma tarjoaa?

Kävin läpi toistakymmentä palveluiden tarjoajaa ja keräilin oheen listan asioista, mitkä voisi tarvittaessa ulkoistaa.

(Mikäli suunnitelmissasi on oman talkkaripalvelun perustaminen, kerää tästä kaikin mokomin ideoita markkinointiin ja toimenkuvaasi!)

ULKONA

 • rännien puhdistus
 • nurmikon leikkaus
 • lehtien haravointi
 • pensaiden ja puiden leikkaus
 • polttopuiden sahaaminen ja halkominen
 • lumityöt ja hiekoitus käsin tai koneella

SISÄLLÄ

 • kotisiivoukset: perussiivous ja ylläpitosiivous, ikkunanpesu
 • ilmanvaihtokoneen huolto ja suodattimien vaihto
 • seinän tai katon maalaustyöt
 • pienet pintaremontit ja korjaukset, laminaatin, parketin asennus, pyykinpesukoneen tai astianpesukoneen asennus
 • taulun tai peilin ripustus, hyllyjen, naulakoiden ja koukkujen kiinnitys
 • rullaverhojen ja verhotankojen kiinnitys
 • erilaiset vaativammat kiinnitykset
  • Taulu-TV, videotykki tai vaikka nyrkkeilysäkki, puolapuut tai roikkumisrenkaat
 • jalkalistojen ja peitelistojen asennus
 • huonekalujen kasaus

REMONTTI JA RAKENTAMINEN

 • terassin rakennustyöt
 • pihakivetyksen tai laatoituksen pesu, terassin pesu ja käsittely
 • ovien ja ikkunoiden tiivistys sekä huolto,
 • kalusteiden asennus ja kasaus
 • keittiötasojen ja puutasojen hionta ja öljyäminen,
 • valaisimen ja lampun asennus

MUUTA

 • asiointiapu kauppa-, apteekki ja muilla käynneillä
 • tarkastuskäynnit
 • vahinkopäivystys 24/7

Parhaimmillaan talkkariyrittäjällä saattaa myös olla esimerkiksi LVI-pätevyys, joten parhaassa tapauksessa myös putkihommat tai öljypolttimen huollot onnistuivat samalla käynnillä!

Jos ammattimaiseen kiinteistönhoitoon perehtyminen kiinnostaa, on tarjolla ihan
opaskirjakin alan ammattilaisille*


Oksat tällä kertaa hakkeeksi. Hommahan tässäkin oli.

Mitä lysti maksaa?

Omakotitalkkareiden hinnoittelussa näytti olevan muutamia sinänsä ihan fiksuja perusteita:

Esimerkiksi lumitöistä tai nurmikon leikkauksesta saatettiin veloittaa kiinteä kertakorvaus ( esim.40-50€/kerta)

Usein hinta em. töissä perustui yksinkertaisesti tuntitaksaan – kuten myös korjaus- tai huoltotöissä. Joskus hinta myös vaihteli sen mukaan, tehdäänkö koneellisesti vai käsin.


Joillakin yrityksillä oli myös kuukausipaketteja, esimerkkinä: Lumityöt, nurmikon leikkuut, sekä haravointi keväisin ja syksyisin – vähän vajaa 200€/kk. Tästä laskin, että keskimääräisellä 45€ tuntihinnalla olisi tuossa laskennallisesti työpanosta n. kahdeksan tuntia kuussa. Toki esim. kesäisin pääsee yrittäjä vähän vähemmällä, talvella taas hommaa voi olla reippaasti enemmän.

Kuulostaa kieltämättä vähän hintavalta – mutta toisaalta näistähän saa hyvin palautusta kotitalousvähennyksen muodossa. Eli kun vähentää omavastuun ja 50% työkorvauksesta niin puhutaankin noin yhden erikoiskahvin hinnasta / päivä.

Jos taas kyseessä olisi talon vuokraaminen, voisi käsittääkseni nuo huoltokulut vähentää vuokratulosta, aivan niin kuin normaalin kerrostaloyhtiön hoitovastikkeenkin.

Useat firmat kuitenkin räätälöivät hinnat ja palvelupaketit tapauskohtaisesti, mikä varmasti onkin järkevää. Ainakin oman Esimerkkitalon ”nurmikko” (= sammalikko) pärjää parilla leikkuukerralla kuivan kesän aikana – tällaisen toivottavasti voi myös huomioida hinnoittelussa. Hieman kritiikkiä kuitenkin on annettava parille Uudellamaalla toimivalle yritykselle; lähestyin tiedustellakseni palveluista yhteydenottolomakkeen kautta. Kumpikaan ei ainakaan viikon kuluessa ollut ehtinyt vastaamaan tai edes kuittaamaan palaavansa asiaan paremmalla ajalla. Ei ole ihan parasta mainosta tämä. Ehkä hommaa riittää joka tapauksessa?

Suurimpana houkutuksena näen talkkaripalveluissa itse kuitenkin sen, että parhaassa tapauksessa löytäisi potentiaalisen luottohenkilön, jolle voisi tarvittaessa ulkoistaa homman kuin homman. Jos saatavilla olisi riittävästi luotettavia – eräänlaisia ”property managereita”, voisi ajatella että myymättä jääneiden talojen vuokraustoimintakin voisi kehittyä. Suuressa maailmassahan tällaiset henkilöt hoitelisivat tarvittaessa myös vuokralaisten etsimisen, taustojen tarkistukset ja koko paletin.

Lähde: The Balance Small Business

Siinähän helpottaisi nimittäin kaksi aika suurta tätä maata rassaavaa asiaa; asuntopula sekä kiinteistöomaisuuden ”tyhjäkäynti”.

Vuokralaisia tuntuisi kuitenkin taloihinkin olevan koko ajan tarjolla.

Oletko käyttänyt omakotitalkkarin tai vastaavan palveluita, tai kiinnostaako asia muuten? Kommentoi alle tai vaikka Facebook-sivuille!

Jätä sähköpostiosoitteesi mikäli haluat tiedon uusista artikkeleista

Lihavoidut linkit* ovat niin sanottuja kumppanuuslinkkejä – eli jos päädyt ostoksille sen kautta, saattaa myyjä maksaa pienen provision Talonvahti-blogille sivuston ylläpitoa varten. Tämä ei aiheuta sinulle lisäkuluja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *