Läheskään kaikki omakotitalon omistajat eivät päädy kiinteistönomistajiksi pitkän harkinnan ja onnistuneiden kauppojen kautta. Moni vanhempi talo vaihtaa luonnollisesti omistajaa myös edellisten asukkaiden siirryttyä ajasta ikuisuuteen ja omakotitalon siirtyessä perintönä jälkipolville.
Koska talon omistajaksi päätyminen ilman omaa aloitetta asiassa saattaa olla monelle hämmentävä tilanne surun ohessa käsiteltäväksi, ajattelin keskittyä tässä jutussa omakotitalon perimiseen liittyviin käytännön asioihin.
Kuten odotettavissa oli, tämä tilanne osui luonnon kiertokulun mukaisesti myös omalle kohdalle jokin aika sitten. Edesmennyt äitini eli onneksi pitkän elämän, joskin muistisairaus varjosti viimeisiä vuosia. Koska äiti oli hoitanut enimmäkseen vanhempieni keskeisiä talous- ja käytännön asioita, olin onneksi jo muutamia vuosia sitten tehnyt yhteenvedon heidän omistuksistaan.
Kartoita ikääntyvien läheistesi omaisuustietoja, mikäli mahdollista
Vanhempien tilitietojen syynääminen saattaa tuntua tahdittomalta, mutta kun se tehtiin yhteistuumin ikääntyvien ihmisten kanssa, olivat kaikki osapuolet helpottuneita ja tyytyväisiä siitä että kaikki on yhdessä paikassa tiedossa ja myös lasten saatavilla, kun oma muisti ja ikä alkoivat jo vaikeuttaa kokonaisuuden hallintaa.
Omaan Exceliin keräsin pankkitilien numerot ja suurpiirteiset saldot – sekä erityisesti tarkat tiedot tilien omistusoikeuksista. Eroa on nimittäin siinä, onko puolisolla käyttöoikeus toisen tiliin, ovatko he yhdessä omistajia (n.n JA m.m.) vai (n.n. TAI m.m.) vai onko tili jommankumman, puolison käyttöoikeudella. Tämä ymmärrys varojen sijainnista ja tarkasta omistajasta on tärkeää siksi, että kun toisen puolison aika koittaa, sulkeutuu myös tämän omistama pankkitili – vaikka olisi osin puolisonkin omistuksessa. Toki tileiltä voi maksaa tiettyjä kuluja esimerkiksi hautajaisiin liittyen. Näissä asioissa pankit antavat hyvin tietoa tilanteen tullessa eteen.
Keräilimme aikanaan yhteen myös kotitalon ja kesämökin kauppakirjat sekä lainhuudatustodistukset arkistoista. Tässäkin nimittäin tuli yllätyksiä; isäni kuvitteli kesämökin olevan yhteisomistuksessa – mutta paperit paljastivatkin että omistus on ainoastaan hänen nimissään – vaikkakin oli yhteiseen käyttöön hankittu.
Tässä yhteydessä otin talteen myös kiinteistöjen numerot / kiinteistötunnukset, niitä tarvitaan kuitenkin joidenkin asioiden hoitamiseen ja tietenkin perukirjaan.
Oma puuhansa oli aikanaan myös vanhojen puhelinosakkeiden yksityiskohtien selvittämisessä. Vanha kesämökiltä periytyvä Päijät-Hämeen puhelinyhdistyksen osake onkin nykyään PHP Holding. Onneksi myös säilytyspaikka (yhtiössä) saatiin selville. Toinen puhelinosake löytyikin sitten yhden pankin arvo-osuustililtä.
Samalla urakalla tuli aikanaan kartoitettua myös esimerkiksi kotivakuutusten sijainti ja kattavuus – sekä se kenen nimissä ne viime kädessä ovat. Jälleen hyvä idea kerätä esimerkiksi sähkö- / lämmityssopimusten asiakasnumerot helposti löydettäviksi vaikka yhteen tiedostoon.
Aloita tarvittavien perunkirjoitusdokumenttien hankkiminen heti kun mahdollista
Vaikka käytännön asiat eivät omaisen poismentyä ole varmastikaan päällimmäisinä mielessä, olisi hyvä saada sujuvasti tarvittava paperisota alulle. Tärkein ja kiireisin näistä on vainajan sukuselvitys. Sellaisen saaminen nimittäin saattaa kestää pitkäänkin riippuen henkilön menneisyydestä.
Sukuselvitys tarvitaan jotta tiedetään ketkä kaikki ovat perikunnan osallisia – ja varsinkin keneltä tarvitaan valtuutus juoksevien asioiden hoitamista varten pankissa, vakuutusyhtiössä ym. Meidän tilanteemme onneksi oli hyvä, isällä oli omissa nimissään olevalla tilillä mukavasti varoja joilla hoitaa juoksevia kuluja, joten pankkien kanssa ei tarvinnut heti asioida, muuten kuin ilmoittaa asiakkaan kuolemasta saldotodistusten saamista varten.
Perunkirjoituksen järjestämistä en tässä sen enempää käsittele. Se pitäisi kuitenkin hoitaa kolmen kuukauden kuluessa. Lykkäystä tosin on kuitenkin helppo hakea jos vaikkapa virkatodistusten saamisessa ja sukuselvityksen valmistumisessa kestää.
Itse löysin hyvin tietoa esim. Suomi.fi ja Laki24.fi – sivuilta.
Myös kirjallisuutta löytyy aiheesta paljon – kohtuuhinnalla voi löytää
perintöverotusta käsitteleviä kirjoja käytettynäkin*
Meidän tilanteemme ollessa selkeä päätimme että minä hoidan perunkirjoituksen yhdessä toisen uskotun miehen kanssa. Näitä palveluita tarjoavat kyllä pankitkin oma-aloitteisesti kun heille käy ilmi asiakkaansa poismeno.
Kun kiinteistön perimisestä puhutaan, on olennaisena osana perunkirjoitusta kiinteistön – eli tässä tapauksessa omakotitalon hinnan arvioiminen. Näitäkin palveluja tarjoavat mielellään kaupalliset toimijat, eikä hinta ilmeisesti kovin paha olekaan. Mikään ei kuitenkaan vaadi erityistä ammattimaisuutta tässä yhteydessä, arvo pitää vaan pyrkiä määrittämään mahdollisimman totuudenmukaisesti esimerkiksi toteutuneita vastaavia kauppoja ja muita keinoja hyväksi käyttäen.
Me päädyimme loppupeleissä jakamaan äitini omistusosuuden itseni ja sisareni aikuisen lapsen kesken. Näin ollen arvo ei näytellyt kovin suurta osaa, kun molemmille oli tulossa sekä rahavaroja että 50% perittävästä kiinteistöosuudesta. Jos taas joku perillisistä tulee saamaan kiinteistön ja toinen vaikkapa talletuksia, on varmasti syytä arvioida talon ja tontin arvo hyvinkin pieteetillä. Koska meillä ei ole talon suhteen myyntiaikeita tulevaisuudessa, oli edullista saada arvo niin alhaiseksi kun se rehellisesti on mahdollista. Jos myyntisuunnitelmia taas on, tulevat mahdolliset perintöverotuksessa säästetyt eurot maksettavaksi myyntivoiton verotuksen yhteydessä:
Perukirjaan ei yllätyksekseni tarvinnutkaan liittää kiinteistön arviosta mitään tarkempia dokumentteja tai perusteluita arvon määritystä varten. Verottaja pyytää niitä vasta tarvittaessa. Sukulaismiehen (toinen uskottu mies) kanssa tällaisen dokumentin kuitenkin laadimme valmiiksi mahdollista lisätietopyyntöä silmällä pitäen.
Keväällä 2023 kiinteistömarkkina oli jo hiljentynyt ja Oikotiestä pystyi katsomaan aika hyvin vastaavien talojen pyyntihintoja ja ilmoitusten jättöpäiviä. Näistä sitten syntyi käsitys jonkinlaisesta haarukasta. Arviokirjaan sitten kerättiin erilaisia tekijöitä, mitkä myydessä hintaa varmasti osaltaan laskisivat, aina pikku vaurioista tuleviin korjaustarpeisiin ja kunnan kaavoitusasioihinkin.
Kiinteistön lainhuudatus
Kun perunkirjoitus oli suoritettu ja perinnönjako tehty, oli tilanne se että isäni omistaisi edelleen oman puolikkaansa talosta ja minä ja toinen perijä sitten neljännekset kumpikin.
Perukirja liitteineen toimitettiin verottajalle käsittelyä varten ja sitten olikin aika aloittaa omaisuuden siirtäminen kullekin jakokirjan mukaisesti. Perukirjoja ja jakokirjoja allekirjoitetaan kullekin omansa. Näistä ja muistakin dokumenteista on hyvä ottaa muutamiakin kopioita, niitä nimittäin tarvitaan kaikkien omistajaa vaihtavien asioiden kirjaamisessa. Kannattaa myös nähdä vaivaa kaiken skannaamiseksi ja arkistoimiseksi/nimeämiseksi siten että on helppo sitten eri sähköisissä palveluissa vaan klikkailla tarvittavat pdf:t liitteiksi.
Alkuperäisiä papereita sen sijaan kaipaa Maanmittauslaitos – sinne pitää lähettää tai vaihtoehtoisesti käydä paikan päällä skannauttamassa perukirja ja jakokirja muine liitteineen. Tämä hoitui itse Helsingin toimipisteessä yllättävän ripeästi ja suorastaan olemattomalla jonottamisella.
Pian sain myös viestin käsittelijältä – he vinkkasivat tekemään lainhuutohakemukset myös toisten omistajien puolesta, silloin pääsisimme yhdellä käsittelymaksulla. Tässä ei tarvittu edes mitään valtakirjoja, lainhuutoa kun voi hakea toisen puolesta muutenkin. Valtakirjoja sen sijaan kannattaa allekirjoitella pesän osakkaiden kanssa riittävä määrä eri tarkoituksiin, niistä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Ja vaikka lakineuvoja en annakaan, kannattaa selvittää tarkkaan mitä valtakirjassa kukin asiointitaho vaatii listattavaksi. Esimerkiksi pankit ovat hyvin tarkkoja siitä että valtuutuksessa mainitaan kaikki kyseessä olevat tilit ja tehtävät toimenpiteet – yleisluonteinen valtakirja ei heille riitä.
Käytännön asiat uutena kiinteistönomistajana
Vaikka omakotitalon perimiseen liittyvä paperisota ottaakin aikansa, ei itse kiinteistö kuitenkaan anna armoa uudelle omistajalle. Kannattaa siis aloittaa tutustuminen taloon heti kun omat voimat ja käytössä oleva aika antavat mahdollisuuden.
Voimassa olevat sopimukset jatkuvat omistajan poismenon jälkeenkin, joten esimerkiksi kotivakuutuksen voimassaolosta ei tarvitse heti huolestua – myös jätehuolto, sähkösopimukset ym. jatkuvat automaattisesti alkuvaiheessa.
- Onko jotain akuutteja toimenpiteitä vaativia toimia odottamassa – esim. jäteveden umpisäiliön tyhjennys?
- Miten lämmitys toimii, riittääkö esim. lämmitysöljy ja onko olemassa vakio toimitussopimus (täysi säilöllinen ei ole ihan ilmainen, joten tilanteesta riippuen automaattinen täyttö ei ole välttämättä tarpeen?
- Yllättäviä tilanteita varten: Missä on sähkömittari/pääkatkaisija, entä päävesijohdon sulkuhana?
Jos ylläpitoon liittyvät asiat ovat vieraita, voit tutustua juttuihini kuntotarkastuksesta ja omakotitalon sekä kesämökin käsikirjoista.
Perintövero omakotitalosta
Perintöverotus on jälleen ollut paljon puheenaiheena. Kiinteistöjen kohdalla valitettavasti saattaakin tulla ikäviä tilanteita, kun vero määrätään eikä talosta ole iloa asumiseen eikä sitä kaupaksikaan tahdo saada.
Yksi lohtu on kuitenkin se, että veron maksu ei pamahda aivan saman tien eteen. Itselläni kesti verotuspäätöksen saamisessa puolisen vuotta ja ensimmäisen maksun eräpäivä on noin yhdeksän kuukautta perinnönjaosta, loppuosa noin vuosi siitä.
Kiinteistön perintöveroa laskee myös se, jos leski jää asumaan taloon – tällöin hänen iästään riippuen hallintaoikeus vähentää veroa sen mukaan paljonko laskennallista elinaikaa on hänellä jäljellä. Usein kiinteistö on vielä puolisoiden yhteistä omaisuutta, joten perittävääkin on ainoastaan ”puoli taloa”
Vanha talo riesana
Monesti väistämättä ollaan tilanteessa missä perikunnalla ei ole käyttöä talolle ja kaupaksi käyminen ei vaikuta todennäköiseltä. Jos perittävänä on ainoastaan kaukana syrjäkylällä oleva talo, on aina mahdollisuus kieltäytyä perinnöstä. Tällöin perintö siirtyy joko seuraavana kaaressa olevalle sukulaiselle (mikä tietysti asettaa hänet samaan tilanteeseen) tai viime kädessä valtiolle. Perinnöstä kieltäytyminen vaatii kuitenkin tarkkuutta, kannattaa perehtyä lakisivuilta siihen, ettei käy vahinkoja muotoseikkojen kanssa.
Yksi kiinnostava avaus on ”Talo Maalta” – uusi verkkopalvelu, jossa maallemuutosta haaveilevat ihmiset sekä kiinteistöjen omistajat voivat kohdata. Palvelun tavoitteena on saattaa yhteen toisilleen sopivat kiinteistöt ja maalle muuttajat.”
Maailma muuttuu, ja jonkun muun silmissä tai elämäntilanteessa tyhjäksi jäävä talo voikin olla lottovoitto.
Omakotitalon purkaminen
Purkaminen on toki aina vaihtoehto, mutta tämäkään ei ole halpaa lystiä. Projektiin palaa helposti tuhansia euroja – jo esimerkiksi jätteiden kierrätysmaksut ottavat osansa. Vanhassa talossa kun saattaa olla asbestia sisältäviä laasteja tms. Tästä Ilta-Sanomien jutusta voi lukea lisää.
Aina yhtä rosoisilla keskustelupalstoilla yleinen neuvo on ”tuikata purukasa tuleen ” itse tai antaa palokunnalle harjoituskohteeksi. Teoriassa tämä on yksi mahdollisuus, mutta ei onnistu kylläkään tuosta vaan. Omatoimisesti hommaan ei saa todennäköisesti ryhtyä, monet kunnat kieltävät lähtökohtaisesti polttamisen alueillaan.
Joskus saattaa kuitenkin pelastuslaitos ottaa talon harjoituskohteeksi. Tämän jutun mukaan kyse on kuitenkin poikkeustapauksista . Ymmärrettävää onkin että taajamissa ei taloja poltella, kun roskien polttoakaan ei juuri suositella.
Jos rakennuksen purkamiseen kuitenkin päätyy, kannattaa huomioida että kiinteistöveroprosentti saattaa tällöin nousta. Monissa kunnissa nimittäin rakentamatonta maapohjaa verotetaan korkeammalla prosentilla.
Nämä omat ajatukset liittyvät tilanteeseen missä perikunta pystyy hyvässä sovussa miettimään asioita edullisimmilla tavoilla. Valitettavasti kuitenkin monesti tilanne on toinen, eli sopuun ei päästä ja tällöin pahimmassa tapauksessa myös kiinteä omaisuus vaurioituu riitelyn tai jahkailun aikana. Tässä hienon Urbanex ninja –blogin juttu aiheesta:
Yhden tarinan kiinteistön perimisestä kertoo YLE tässä jutussaan:
Tuore juttu Taloussanomissa kertoo ideasta testamentata huonokuntoinen omakotitalo kunnalle:
Lisää tarinaa ei-toivotusta omakotitaloperinnöstä:
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006300942.html
Jos luet tätä juttua ikääntyvän talonomistajan asemassa, voi olla hyvä miettiä tulevaa talon omistusta avoimin mielin ja yrittää katsoa asiaa realistisesti, tunnearvon ohitse kuten tässä hyvässä artikkelissa mainitaan:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009929396.html
Toivottavasti kiinteistöjen omistus siirtyy itse kullakin mahdollisimman mutkattomasti. Jos mieleen tulee juttuun lisättävää, vinkkaa tuossa kommenttikentässä tai tägää minut sosiaalisessa mediassa – tarkoitus on päivittää tätäkin artikkelia jos jotain puutteita tai hyviä lisäyksiä ilmaantuu.
Lihavoidut linkit* ovat niin sanottuja kumppanuuslinkkejä – eli jos päädyt ostoksille sen kautta, saattaa myyjä maksaa pienen provision Talonvahti-blogille sivuston ylläpitoa varten. Tämä ei aiheuta sinulle lisäkuluja.