Omakotitalon omistajan käsikirja

Ideoita omakotitalon hoitoon ja ylläpitoon

Jos omakotitaloa hankkiessasi ostat vuoden 2000 jälkeen rakennetun talon, pitäisi kiinteistön varustukseen lain mukaan kuulua huoltokirja – samalla myös eräänlainen omakotitalon omistajan käsikirja. Hyvä kiinteistönpitotapa edellyttäisi tällaisen kirjan olemassaoloa myös vanhempien rakennusten kohdalla. Kaikin puolin kannatettava idea ja varmasti myös helpottaa mahdollista talon myymistä tulevaisuudessa, aivan kuten kattava autonkin huoltokirja.

Tällaisen kiinteistön huoltokirjan sisältö on melkoisen laaja, se pitää sisällään paljon tietoa eri rakennusmateriaaleista, niiden odotetusta käyttöiästä, huoltosuunnitelmasta ym. Päätarkoituksena on kuitenkin:

olla ”käyttöohjeisto”, jonka avulla voidaan saavuttaa halutut asumisolot, rakenteiden ja laitejärjestelmien suunnitellut käyttöiät sekä hyvä energiatalous järkevästi ja taloudellisesti. Se tukee kiinteistönhoidon kilpailuttamista, kiinteistönhoitosopimusten laatimista sekä hoito- ja huoltotyötä että niiden valvontaa.
Ympäristo.fi

Suomessa kuitenkin riittää omakotitaloja, mistä tällaiseen pakettiin viittaavaakaan ei kaupan yhteydessä löydy. Tämähän on sinänsä täysin ymmärrettävää; jos esimerkiksi talossa on asunut koko sen olemassaolon ajan alkuperäinen rakentaja, joka ei rakentaessaan ole voinut kuvitellakaan tilannetta, että joku muu tuvassa joskus majaa pitää. Niinpä ei dokumenttejakaan ole talteen arkistoitu, jos niitä piirustuksia lukuun ottamatta on juuri koskaan ollutkaan.

Noita huoltokirjamalleja löytyy ympäri internetiä ja ensituntumaa talonomistajaksi ottavan silmiin voivat vaikuttaa pelottavankin laajoilta ja perinpohjaisilta.

Tässä yksi esimerkki:
Rakentaja.fi – huoltokirja

Itse täydennettävä Pientalon päiväkirja löytyy esimerkiksi täältä.
Pientalon päiväkirja*

Näistä huoltokirjoista löytyy siis paljon hyödyllistä tietoa talon tulevaisuutta helpottamaan ja ikää pidentämään. Ajattelin kuitenkin palata tarkemmin varsinaisiin huoltokirjoihin joskus tuonnempana ja pohdiskella tässä jutussa hieman arkipäiväisempiä talonpitoon liittyviä asioita.

Ohjeita talonomistajalle

”Omakotitalon opas” tai ”omakotitalon käsikirja” -Google-hauilla löytyy keskusteluja, missä tuoreet omakotiasukkaat tai sellaiseksi ryhtymässä olevat kyselevät tietopaketteja millä asumisen alkuun ja oman talon kanssa sinuiksi pääsisi. Koska itsekin olen ollut hieman samassa tilanteessa tämän Esimerkkitalon orastavan sukupolvenvaihdoksen myötä, ajattelin kirjata tähän vähän omia huomionkohteitani sekä kerätä yhteenvetoa  muiden sivustojen vinkeistä sekä muutamasta alaan liittyvästä kirjastakin.

Vaikka en ole millään muotoa kiinteistöalan ammattilainen, ajattelin että omia rutiineja ja ulkopuolisia linkkejä yhdistelemällä voisi saada aikaan uusia omakotiasukkaita tai sellaiseksi haaveilevia varten pienen tietopaketin, mitä kautta ainakin johonkin kysymykseen voisi löytyä vastaus tai inspiraatio. Syytä on myös tässä kohdin muistuttaa, että oma torppa on varsin ”Lo-fi”-mallia tekniikaltaan, eli erilaisten koneellisten ilmastointien, lämmitysten automaattisäätöjen ynnä muiden osalta oma listani on takuuvarmasti puutteellinen. Näihin toivottavasti jäljempänä luetellut linkit taas tuovat tietoa.

Miten alkuun omakotiasukkaana?

Kuten muissakin vastaavissa tilanteissa, olen pyrkinyt itse ”talonvahdiksi” ajautuessani ja opetellessani ottamaan selvää erilaisista tärkeistä asioista ja kohteista sekä täydentämään mahdollisesti puutteellisia tarvikkeita. Tämä hommahan lähti vauhtiin alun perin kustannuksia selvitellessä ja sittemmin blogiprojektin kestäessä fyysiset omakotitalkkarin hommat ovat lisääntyneet samaan tahtia talossa asuvan seniorin ikävuosien kanssa.

Ota tärkeiden kohteiden sijainti selville ajoissa, silloin kun siihen aikaa on.

  • Pääkatkaisija, sulaketaulu ja sähkömittari. (Ota mieluusti myös pääsulakkeiden sijainti vaikka niitä et välttämättä
    saakaan itse vaihtaa!)
  • Veden pääsulkuhana
  • Lämmityksen tärkeät kohteet
    • Pääkytkin, vesipumpun katkaisin, polttimen uudelleenkäynnistysnappi
    • Kiertoveden lämpötilan säätö
    • Järjestelmän painemittari ja veden lisäyshana
    • Öljymäärän mittari
  • Sammutin ja sammutuspeitteet ym.

Tarkista perusvarustus ja yhteystiedot

  • Perustyökalut ja taskulamppu helposti saataville, esim. pari ruuvimeisseliä, pihdit tai monitoimityökalu . Rulla ilmastointiteippiäkin voi olla hyvä hätävara, sillä saa ainakin hetkeksi väliaikaiskorjattua monta asiaa. Mittaa tarvitsee myös aina.
  • Eri laitteiden käyttöohjeiden kokoaminen vaikka yhteen kansioon tai laatikkoon, puuttuvia voi etsiä vaikka tyyppinumeron avulla netistä sähköisessä muodossa yksi sivusto on
    www.manualslib.com
  • Muut mahdollisesti akuutisti tarvittavat kunnossa; esim. viemärinavaaja, hiekoitushiekka, jonkin sortin lapio.
  • Mieluusti talteen myös tärkeät puhelinnumerot; sähköyhtiöön sekä putkifirmaan esim. vesivahingon tai lämmitysongelman yllättäessä.
  • Jonkinasteinen varasuunnitelma esim. pidemmän sähkökatkoksen tai lämmityshäiriön varalle.

Omakotitalon asukkaan muistilista kunnossapitoon

Itsehän en siis tällä hetkellä Esimerkkitalossa asu, tosin kokemusta omakotiasumisesta löytyy parinkymmenen vuoden takaa. Talolla kuitenkin käytännössä viikoittain vierailen senioria auttelemassa ja seuraa pitämässä. Samalla hoitelen omakotitalkkarin hommia ja pyrin seurailemaan mm. seuraavia asioita – satunnaisessa järjestyksessä lueteltuna:

Ulkona huolehdittavaa:

  • Tontin siisteys yleisesti, ei vaarallista tai pihaa rumentavaa tavaraa.
  • Mahdolliset polttopuut kuivassa varastossa.
  • Räystäskourujen putsaus, myös maan pinnalla sadeveden oikeaan suuntaan virtaamista häiritsevien tukosten poisto.
  • Katon kunnon seuraaminen, myös vaarallisten lumien tipauttaminen kulkureiteiltä.
  • Viereisten puiden kunto, roikkuuko vaarallisia oksia tai ovatko puut kokonaisuudessaan riski esim. myrskyllä tai lumen painon takia?

Sisällä tarkkailtavaa

  • Patteriverkoston paine (jos vettä joutuu usein lisäämään, on syytä selvittää, onko systeemissä mahdollisesti vuoto?)
  • Patteriventtiilit. Tiputtelevatko kenties vettä suljettuna ollessaan?
    Termostaatteja on myös hyvä säännöllisesti säädellä hieman myös lämpimään vuodenaikaan, jotta karat eivät jumiudu.
    Lue lisää pattereista!
  • Ikkunoiden kunto. Missä tilassa ovat tiivisteet ja maali?
  • Sähkökatkaisijoiden ja pistorasioiden kunto.
    • Merkkejä kuumenemisesta tai eristeiden hapertumisesta? Myös huonosti toimivat katkaisijat voivat olla vaaran paikka mahdollisesti kuumentuessaan valokaaren takia.
  • Onko varastoissa sulakkeita, lamppuja, paristoja palovaroittimiin ym?
  • Viemäreiden toimivuuden tarkkaileminen, puhdistaminen tarvittaessa.
    Lue talonvahdin viemäriremontista!
  • Vesihanojen toimivuus – pitävätkö hanat? Muutenkin putkistojen liitoksia voi vilkaista silloin tällöin. Jos epäilyä piilevästä vuodosta on, voi kaikkien hanojen suljettuna ollessa (pesukoneet myös) seurata hetken vesimittarin mahdollista pyörimistä. (otithan sen sijainnin jo selville?)
  • Säännöllisesti kannattaa muuten tarkistaa tiskipöydän allaskaapin viemäriliitokset. Varsinkin muoviliitokset saattavat helposti löystyä jos (ja kun) roskiskaappi pursuaa tavaraa ja laatikkoa tai ovea vähän voimalla painetaan kiinni.

Huoltoseuranta

  • Nuohous. Muista tilata nuohooja kerran vuodessa.
  • Öljypoltin. Tämäkin kaipaa huollon vuoden parin välein.

Kustannus- ja kulutusseuranta

  • Sähkön, veden ja lämmitysöljyn kulutus (myös toimitussopimuksen tilanne – eli öljyn jatkuva riittävyys)

Vinkkejä omakotitalon ylläpitoon – hyviä sivustoja

Netistä löytää varsin mukavasti tietoa omakotitalon ylläpitoon liittyvissä asioissa. Keräilin tähän etsimistä helpottamaan muutaman mielestäni hyödyllisen sivuston osoitteet ja pienet luonnehdinnat.

Omakotiliiton sivuilla on useampia videoita tärkeistä kunnossapitoaiheista. Ohjeita löytyy mm:

  • Lämmönjakohuoneen tarkistustoimenpiteisiin
  • Pesutilojen pikahuoltoon
  • Kodin talotekniikan kunnossapitoon
  • Vinkkejä kodinkonevahinkojen ehkäisemiseen

Siirry tästä omakotiliiton sivulle

Vakuutusyhtiö If:in sivulta löytyy hyvä valikoima artikkeleita. Luonnollisesti vahinkojen ehkäisemisellä (ja vakuutusten myymisellä) on pääpaino, muuta vinkkejä löytyy esimerkiksi:

  • Muuttamiseen 
  • Tuholaisten torjuntaan
  • Vesivuotojen löytämiseen

Siirry If:in sivulle

Yhteishyvä-lehdellä on mainio
”Talon huolto vuodenaikojen mukaan” -sivu. Sivulla on paljon tässäkin jutussa käsiteltyä asiaa, mutta myös lisää ja syvällisempää tietoa talon huoltoon liittyvissä asioissa – näppärästi vuodenaikojen mukaan listattuna.

Näppärä ja visuaalisesti selkeä huoltokalenteri löytyy myös
sähköyhtiö Vattenfallin sivuilta.

Vielä yksi vuoden kulun mukaan laadittu omakotitalon tarkastuslista löytyy Meidän koti -lehden sivuilta. Täälläkin muutamia lisävinkkejä edellisten seuraksi, mm. rakenteiden kunnon seurantaan.


Omakotitalon käsikirja omaan kirjahyllyyn.

Olen nyt parisen vuotta lueskellut erilaista omakotitalon ylläpitoon ja huoltoon liittyvää kirjallisuutta. Suurimman osan olen lainaillut kirjastosta, mutta muutama opus on tullut omaankin hyllyyn ostettua. Niistä voi sopivassa kohdin hyvin myös laajentaa teoriatietoaan tulevia haasteita odotellessa.

Oikeastaan kaikissa lukemissani talokirjoissa käsitellään enimmäkseen remontointia. Vaikka ei remonttia juuri suunnittelisikaan, tulee talossa kuin talossa väistämättä eteen tilanteita joissa jonkinlaisia toimenpiteitä tarvitaan. Siinä mielessä remontointiosuuksista ei haittaa ole.

Joskus parisenkymmentä vuotta sitten itseäni hirvitti tilanne, jossa joutuisi ylläpitämään perheen taloa ja kesämökkiä kaikkine rakennuksineen. Nykyisin kuitenkin itseluottamusta on tullut reippaasti lisää ja tähän ainakin osittain on syynä ahmimani remonttikirjallisuus. Uuteen urakkaan tarttuminen on huomattavasti helpompaa kun on lukenut kyseisestä aiheesta tai rakenteesta perusteet ja katsonut kenties muutaman Youtube-videonkin.

Pyrin keräämään tähän listaan lähinnä kirjoja, joissa myös jokapäiväisempiä huolto- ja ylläpitotoimia käsiteltäisiin. Näitä ei suomeksi kuitenkaan niin montaa ole, ja jutussahan etsitään nimenomaan käyttöohjetta omakotitalolle ja kaikkea siihen liittyvää.

Kaksi melko samankaltaista ja -laajuista kirjaa ovat
Suuri Talokirja (Pekkala) sekä Uusi pientalon käsikirja* (Hemgren & Wannfors)

Kumpikaan ei varsinaisesti ole aivan ”kädestä pitäen” -opas uudelle talonomistajalle, mutta paljon tietoa ylläpitotöistäkin löytyy molemmista. Kannattaa vaikka varata molemmat kirjastosta ja itse sitten arvioida haluaako hankkia jommankumman omaan hyllyyn. Paljon näissä käsitellään myös remontointia perustekniikoista lähtien, joten arvokasta sisältöä molemmissa on runsaasti, varsinkin jos käsillä tekeminen on viimeksi ollut ajankohtaista yläasteen teknisen tunneilla.

Sivumäärä on kummassakin opuksessa suunnilleen sama, mutta molempia lueskelleena ja tätä kirjoittaessa jälleen uudelleen tarkastellessa ottaisin omaan hyllyyn ehkä tuon jälkimmäisen. Teksti on jonkin verran tiiviimpää ja juurikin tuota huoltopuolta ja arkipäiväisten korjausten osuutta on ehkä vähän kattavammin käsitelty.

Erinomainen paketti omakotitalon kiinteistöhoitajalle on Taisto Ahosen kirjoittama Talon Huolto
Kirja keskittyy lähinnä rakenteellisten asioiden ylläpitoon ja perehdyttää ensikertailaisenkin talonomistajan hyvin alkuun. Paljon painotetaan juurikin kiinteistöön tutustumista ja annetaan esimerkiksi ohjeita vanhojen maalipintojen laadun selvittämiseen. Huoltomaalauksen tai remontin koittaessa on helpompaa kun tietää sitten suoraan valmita oikean maalin kuhunkin tarkoitukseen. Kirjan liitteenä on myös kymmeniä sivuja valmiita listoja, mihin kerätä näitä tietoja talosta ja siihen liittyvistä laitteista esimerkiksi varaosien hankkimista helpottamaan.

Kirjan vuosihuolto-ohjeita noudattamalla pitäisi talon pysyä kunnossa ja mahdollisten korjauskohteiden löytyä ajoissa. Väittäisin että kirjan lukemalla saa myös realistisen kuvan siitä, mitä kaikkea omakotalon tai kesämökin ylläpitäminen suurin piirtein vaatii.

Tanskalaislähtöinen Tee Itse-lehti on julkaissut hyvän sarjan
”Talosi: Arvo nousee ja kunto säilyy”

Tätä olen keräillyt pikku hiljaa ja löytänyt hyviä vinkkejä esimerkiksi talon vuokrattavuuden parantamiseen.

Eri osissa käsitellään mm.
(1) Energian säästöä* (2) Talon tärkeimpiä korjauksia* (3) Kunnossapitoa ja sitä myöden arvon säilymistä*
(4) Itse tehtäviä kirvesmiehen töitä*
(5) Talon huoltoa*

Ensimmäisten osien linkkien kautta pääsee selaamaan koko sarjan tarjontaa – loput osat keskittyvät enemmän nikkarointiin, eivätkä ole aivan suoraan talon käsikirjoiksi luokiteltavia.

Linkit vievät nettiantikvariaatin sivuille, mutta välillä näitä löytää huokeammalla esim. kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista.


Perehdy talon rakenteisiinkin

Loistava vasta ilmestynyt tietopaketti talon rakenteisiin liittyen on
Panu Kailan Talotohtorin rakenneopas Remontoijille, korjaajille ja rakentajille*
Kuten arvata saattaa, tässä keskitytään pääasiassa vanhempien rakennusten rakenteisiin ja niiden säilyttämiseen. Mutta esimerkiksi rintamamiestaloa hankkivalle erittäin suositeltava hankinta!

Toinen hyvä teos on
Asuinrakennuksen kuntotarkastusopas (Kemoff)*

Vaikka teos onkin alan ammattilaisille tarkoitettu, oppii tuosta maallikkokin katsomaan taloa uudella silmällä ja ehkä myös puuttumaan mahdollisiin ongelmiin hyvissä ajoin.

Liitteenä on myös listat tarkastuskohteista ja haastattelulomake kiinteistön myyjälle. Ehdottomasti suositeltava luettava myös omaa taloa hankkivalle!

Jos haluaa perehtyä kiinteistönhoitoon ammattimaisemmin, saatavana on mainio tietopaketti ja alan opinnoissakin käytettävä


Kiinteistönhoidon käsikirja*

Kirja tutustuttaa perustietojen lisäksi mm. LVI-tekniikkaan, taloautomaatioon, sähkö- ja rakennustekniikkaan ja ulkoalueidenkin hoitoon.

Omakotiasukkaalle tässä tietopaketissa on paljon turhaakin tietoa, mutta ei ole välttämättä hullumpi idea lainata vaikka kirjastosta ja lukea parissa viikonlopussa ajatuksella. Kiinteistöhoidon työsuhteisiin ja vaikkapa asiakashankintaan liittyvät luvut voi jättää väliin ja keskittyä esimerkiksi mainioihin tarkistuslistoihin koskien vesijohto- ja viemärijärjestelmää tai lämmityslaitteistoa.

Jos vanhemmasta talosta on kyse ja perinteikkäämpi asuminen kiinnostaa, on Hannu Rinteen
Perinnemestari-sarja* kerrassaan loistava tietopaketti. Klassikkohan on tietenkin Perinnemestarin Rintamamiestalo , omasta hyllystä löytyvät Perinnemestarin remonttikirja ja Perinnemestarin mökkikirja. Muita kirjoja sarjassa ovat Materiaalioppi ja Tyylikirja.

Jos omakotitalo sattuu olemaan ensimmäinen asunto, voi nuorelle asujalle olla hyötyä myös
Vuokrakodin huolto-oppaasta*

Vihkonen ei puhu omakotiasumisesta sen enempää, mutta erilaisia ohjeita tuoreelle muuttajalle – erilaisten suodattimien puhtaanapidosta aina vakuutusasioihin ja sulakkeiden vaihtoon.

Yleisempään korjailu- ja rakentelupuuhaan keskittyy
Aaltopahvista ötökkäoveen – jokakodin selviytymisopas* (Kuokkanen)

Tämä on erittäin kattava tietopaketti, perustietoa tekniikoista löytyy sahaamisesta poraamiseen ja tapetoinnista ovien kunnostukseen. Omakotiasujalle – tai kelle tahansa – hyödyllistä tietoa on yllin kyllin patteritermostaateista sulakkeisiin ja huonekalujen kokoamiseen. Tämä löytyy myös omasta hyllystä ja uskon että monelle tästä apua löytyisi. Teksti on tiivistä joten tietoa kirjan mahtuu todella paljon. Iso suositus.

[Päivitys]

Keräilin vielä lisää aiheeseen liittyviä kirjoja eri kirjastoista ja eteen tuli todellinen järkäle.
Mikäli toinen kotimainen yhtään taittuu niin
Stora boken för hemmafixaren
saa saman tien suosituksen!

Kirjasta löytyy hyvät kuvaukset perustekniikoista, aina proppauksista rappusten tekoon sekä erilaisten piharakenteiden tekoon.

Vaikka kyse ei ole varsinaisesta talon huolto-oppaasta, sanoisin että tuo on oivallinen hakuteos – mistä tarkistaa asiat siinä kohtaa kun ruokahalu alkaa kasvaa syödessä.

Oma puukatos tuli mökille jo rakennettua, siinä olisi ollut jo paljon hyötyä. Mutta aion kyllä laittaa tilaukseen seuraavia projekteja odottamaan. Enkä itsekään ruotsia sujuvasti puhu, mutta hyvän kuvituksen ansiosta käy nopeasti ilmi, mistä onkaan kyse.

Olen nimittäin huomannut, että vaikka google osaa kyllä auttaa useimmissa tilanteissa, ei oikean hakutermin löytäminen olekaan aina ihan niin helppoa. Lisäksi kännykän ruudultua tihrustaessa erilaiset popup-ikkunat ja GDPR-suostumukset alkavat ennen pitkää risoa… Kirjalla on vielä paikkansa!

Kotinikkarin niksikirja (Valitut palat) on vanhempi, varsin hauska opus. Ohjeita löytyy jos jonkinlaisten kohteiden ja laitteiden korjaamiseen. Hieman samaa henkeä on kuin edellisessä kirjassa, mutta enemmän erilaisten laitteiden korjailua. Paljon löytyy kuitenkin myös omakotitaloudessa hyödynnettäviä ohjeita.

Ikää on teoksella jo reilu parikymmentä vuotta, joten tietyt tekniset laitteet näyttävät jo hieman historiallisilta. Itse hommasin tämän taannoin kirpputorilta, mutta muutamia kappaleita näyttää löytyvän ainakin Finlandia Kirja – sivuston* kautta. Eikä hintakaan noilla markkinoilla päätä huimaa.

Lisää alan kirjallisuutta yksityiskohtaisemmista aihepiireistä voi etsiä Rakennustiedon verkkokaupasta.

Jos mielestäsi listalta puuttuu olennaisia asioita, olisi upeaa jos jaksaisit kommentoida alle tai suoraan mailitse mikko at talonvahti piste fi. Pyrkimys olisi jalostaa tästä teksti joka kehtittyisi pikku hiljaa entistä suuremmaksi avuksi mahdollisimman monelle omakotitaloa ylläpitävälle!

Lihavoidut linkit* ovat niin sanottuja kumppanuuslinkkejä – eli jos päädyt hankkimaan kirjan sen kautta, saattaa kauppias maksaa pienen provision Talonvahti-blogille. Parhaassa tapauksessa siis kaikki voittavat: divarinpitäjä saa asiakkaan, asiakas saa tarvitsemaansa tietoa, kirja pääsee kiertoon ja Talonvahti saa parikymmentä senttiä blogialustan ylläpitokuluihin. (Joidenkin harvinaisempien ammattikirjojen linkit vievät Adlibriksen sivuille)

Jos taas lähelläsi on oikea kirjakauppa, mistä haluamasi kirja löytyy, käytä mieluusti sen palveluita, kivijalkakauppiaitakin tarvitaan! Jotain kirjoja ei uutena enää löyty, mutta tori.fi, huuto.net ja antikvariaattien nettisivut ovat usein avuksi.

Jätä sähköpostiosoitteesi mikäli haluat tiedon uusista artikkeleista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *