Pihalle

Eli pihan vuokraaminen

Helpoin tapa yrittää tienata muutama lisäropo talon kustannuksia varten saattaisi löytyä pihalta – tai siis pihan vuokraamisesta.

Ei tuntuisi aivan mahdottomalta, että jostain löytyisi henkilö jonka harrasteauto, asuntovaunu/-auto tai venetraileri kaipaisi paikkaa pidemmäksi aikaa. Kerrostaloasukkaalle jo pelkän pikkukärryn säilyttäminen saattaa olla hankalaa.

Kuten taisin mainita, maailmalla missä tilaa on vähemmän ja ihmisiä enemmän löytyy jakamistalouden kehittyessä  jos jonkinlaista palvelua. Niin myös tähänkin tarpeeseen; esimerkiksi Nookzy etsii erikoisia paikkoja lyhyiksi vuokra-ajoiksi.

Ei ehkä juuri Suomessa otollisin palvelu, mutta toisaalta – tuskinpa tätäkään olisi laitettu pystyyn ellei ainakin jotain realistista kysyntää olisi. Pidetään siis korvan takana tulevia mietintöjä varten tämäkin idea ja ollaan avoimia.

Jos sattuisi omistamaan hulppean pihan huvimajoineen ym. rakenteineen, voisi hyvinkin kuvitella että joku saattaisi olla kiinnostunut esim. pienten merkkipäivä-, läksiäis- rippi- ym juhlien järjestämiseen.

Mutta tuo kulkuvälinepuoli voisi olla kuitenkin vähemmän vaivaa vaativa näin aluksi.


Tarjotaan hoitopaikka venetrailerille

Tämä olisi hyvä ansaintamahdollisuus myös silloin kun talossa on vakituinen asukas, kunhan omia kulkupelejä ei ole liiaksi asti. Samoin tässä olisi mahdollisuus toisessa artikkelissa mainitsemaani sosiaalisen aktiivisuuden lisäämiseen – vaikkapa viikonloppuisin tontilla vieraileva auto- tai veneharrastaja voisi olla mukavaa seuraa vanhemmalle talonväellekin.

Miten siis liikkeelle..?

Ennen kun aletaan laatia ilmoitusta, olisi ehkä hyvä selvittää onko viranomaisille sanottavaa tässä asiassa.

Googlaamalla selviää esimerkiksi seuraavaa:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 169 §:ssä säädetään ulkovarastoinnista.

”Varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta.”

Tästä voisi päätellä että jotenkuten normaalissa mittakaavassa olevaa tavaraa pihalle voisi ottaa. Terve järki myös vihjaa, että naapureitakin kannattanee konsultoida asiassa, koska jos heillä ei ole vastaan sanomista ei tuskin julkisivulautakuntakaan asiaan ykkösprioriteettinaan puutu.

Tässä Imatralaisen lehtijuttu aiheesta.

Jos kyse on vaikkapa parista harrasteautosta niin ne tuskin ketään häiritsevät, mutta asuntoauton sijoittelussa voi jo kannattaa asettua naapurin saappaisiin ja käyttää hetki silmäilyyn esteettisten virtuaalilasien läpi.

Tässä kohdin kannattaisi myös inventoida valmiiksi muut mahdolliset lisäoptiot, eli miettiä onko käytettävissä sähköä esim moottorin lämmitykseen, siivoukseen tai vaikkapa veneen kevätkunnostukseen? Jos sähköntarve on satunnaista, lienee fiksuinta laskea vaikka euro-pari kuukaudessa lisää hinnan päälle eikä välttämättä ryhtyä asentamaan vielä kulutusmittareita.

Eli nyt päästään aiheeseen mitä varmaankin pohditaan useimmissa tulevissakin postauksissa; eli mistä ”asiakas”?

Vuokranantajaksi

Marketin ilmoitustaulu saattaa toimia hyvinkin, Facebook tietenkin myös (piti itsenikin viimeinkin liittyä sinne, jotta pääsee ottamaan selvää erilaisista aihepiiriin liittyvistä ryhmistä ja haistelemaan uusia jakamistalouden tuulia). Jos kiinteistön lähiympäristön maantiede soveltuu veneilyyn, lienee venekerhon tai pienvenesataman ilmoitustaulu hyvä paikka flaierin kiinnittämiseen.

Tori.fi tarjoaa myös yhden kanavan ilmoitukselle, huomasin viimeksi kerrostaloasuntoa vuokratessa että siellä tuntuvat vuokralaistarjokkaat ilmoittelevan itsestään varsin suurin joukoin.

Silmiin osui myöskin yksi tähän aihepiiriin hyvin osuva ilmoitus:
Säilytyspaikka asuntoautolle

Minkähänlaista hintaa sitten arvaisi pyytää?

Veneiden ulkosäilytys on esimerkiksi Helsingissä varsin halpaa kaupungin paikoilla, mutta yksityisellä puolella hintaa on nopealla vilkaisulla Porin  10€/m2 Helsingin 25€/m2 talvikaudesta. Sähköstä ja vedestä sitten vähän lisähintaa.

Nämä lienevät aidattuja alueita, mutta toisaalta eipä asutun omakotitalon pihakaan kovin turvaton välttämättä olisi.

Karavaanifoorumeita tutkaillessa kaupallisia/kaupungin ylläpitämiä ulkopaikkoja tarjotaan parin-kolmen kympin kuukausihintaan.

Ehkäpä Etelä-Suomessa siis voisi matkailuauton tai venetrailerin säilyttämisestä talvikaudelta pyytää parhaimmillaan kolminumeroista summaa. Ja jos palataan alkuperäiseen ideaan, eli Talon osallistumisesta omiin kuluihinsa – voisi ajatella että tällä kuittaisi vaikkapa siltä ajalta esimerkiksi jätehuollon tai vesilaitoksen perusmaksun.

Jos kysyntä ja tarjonta onnellisesti kohtaavat ja tilan tarvitsija löytyy, lienee hyvä laittaa sovitut asiat paperillekin niin ei tule yllätyksiä mikäli jotain ikävämpää sattuisi käymään. Samoin pitäisi muistaa seuraavana vuonna ilmoittaa nämäkin siellä veroilmoituksessa…

Mitä sopimusasioihin tulee; Kiinteistölehden sivuilla todetaan seuraavaa:

”Taivasalla olevan autopaikan vuokrauksessa sovelletaan puolestaan maanvuokralakia. Tällöin irtisanomisaika on vuokranantajan puolelta kaksi viikkoa. Toisin kuin yleensä, taivaspaikan (sic!) voi irtisanoa ilman mitään sen kummempaa perustetta.”

Kuten sanottu, maailmalla on kysyntää tilalle huomattavasti enemmän ja kaikenlaisia palveluita löytyy. Pysäköintipaikan vuokraus omakotialueella ei monessa paikassa varmaankaan menisi kuumille kiville, mutta jos talo sattuu olemaan pääkaupunkiseudulla vaikkapa metroaseman naapurissa niin mikseipä olisi itsekin valmis maksamaan turvallisesta vakioparkkipaikasta liityntäparkkien sijaan?

Ja mikseipä laittaisi sanaa pihastaan vaikkapa koiranomistajille tai palstaviljelijöille. Sopivan ulkoilmahenkinen kerrostaloasukas saattaisi hyvinkin hoitaa vaikkapa ruohonleikkuun tai haravoinnin vastineeksi oman kasvimaan paikasta.  Suurta tiliä ei tällä varmaan tehdä, mutta jos miettii enemmän sosiaalista ja yleishyödyllistä puolta niin elämä pihalla ja sitä myötä paikkojen siistinä ja silmällä pitäminen jättäisi ideaa tuskin negatiiviselle puolelle. Ja jälleen tulee mieleen se sosiaalinen aspekti. Mahdolliselle yksinäisellekin asukkaalle voisi olla lottovoitto saada ajoittain seuraa pihamaalle.

Lue lisää vaikkapa:

Jätä sähköpostiosoitteesi mikäli haluat tiedon uusista artikkeleista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *