Pihapuiden kaataminen

Hoikkien ja hyvähermoisten hommaa

Kesämökillä tuli tarve kaataa aivan saunan vieressä oleva vanha koivu. Koska puun haarat ja painopiste viettivät ikävästi saunan katolle ja muutenkaan tilaa ei liikaa ollut, soittelin paikalle tutun metsurin. Tontilta oli saman mainion ammattimiehen saha ennenkin soinut, mutta nyt pääsin ensimmäistä kertaa itsekin seurailemaan toimitusta.

Aiemmin oli tuumailtu puun kaatamista jäälle, mutta koska jäät olivat jo hyvää vauhtia lähtemässä eikä sopivaa rakoa oikein ollut, nykäisi mies tolppakengät jalkaan ja suuntasi sahan kanssa puuhun. Ylimääräisiä kiloja ei kaverilla juuri ole, todettiin että jos ne kaikki pitää aina kantaa puuhun, käy homma raskaaksi. Hommaa luonnehti myös ”sopivan” raskaaksi, ei liian -mutta hyvä treeni tulee työpäivän aikana. Ymmärrän tavallaan, aivotyötä tulee varmasti ongelmapuiden kanssa touhutessa tehtyä enemmän kuin pelkässä raa´assa leimikkourakassa.

Ongelmapuiden kiipeilykaato

Jos etsiskelee pihapuiden kaatoa netistä, usein tulee vastaan tuo termi ”kiipeilykaato” ja sen yhteydessä normaalia puunkaatoa suurempi hintalappu. Kiipeilykaadossa metsuri kiipeää tolppakenkien ja -vöiden kanssa puuhun ja tiputtelee kiivetessään oksat matkalta. Kun ollaan ylhäällä, voidaan puu kaataa useammassa osassa, siten että pöllit tipahtelevat hallitusti maahan.

Köyttä tarvitaan silloin jos puun alla on esteitä – kuten meidän tapauksessamme saunan katto. Myös kaadettavan puun lähellä olevat pienemmät puut tai pensaat voivat vaatia köyttä avuksi.

Oli mykistävää seurata, miten ammattilainen edetessään suunnitteli karsintajärjestyksen siten että yläpuolelle jäi aina hyvä tukeva oksa, mitä ”väkipyöränä” käyttää. Oksantynkiä jätettiin myös tarvittaessa moottorisahan ripustamista varten. Kun köysi oli saatu yläkautta kiertäen sahattavaan oksaan kiinni, arvioi metsuri vielä tarkkaan sen kiinnityskohdan painopisteen siten, että alas tulevan monimetrisen oksan liikkeet olivat hyvin ennustettavissa ja alamiehen hallittavissa.

Meidän puussamme riitti oksien ja rungon haarojen hallittu alas tipauttaminen. Itse runko voitiinkin sitten kaataa köyden ohjausvedon avulla hyvin tarkasti. Hommaan kului tuskin puolta tuntia ja koska metsuri oli naapurissa käymässä, ei hintalappua kertynyt kuin reilu satanen. Pilkkahinta, sanoisin – kun oli tosiaan apumieskin matkassa ja paksu runko pätkittiin pölleiksi.

Mitä olen katsellut tarjontaa, niin tuollaiseen kiipeilykaatoon saa äkkiä kaupunkialueilla varata kolmikertaisenkin summan.


Nosturi avuksi

Sukumökin ”isännöitsijävastuun” siirtyessä olen alkanut kiinnittää paljon huomiota rakennusten lähellä oleviin puihin. Vaikka ne eivät olekaan koskaan tontiltamme myrskyissä kaatuneet, voi liian huonokuntoiseksi päästäminen tuoda lisäongelmia sitten kun niistä haluaisi eroon päästä. Jos on vähääkään tutustunut puiden kaatamiseen, on varmasti tullut vastaan varoitus huonokuntoisten puiden potentiaalisesti katkeavista ja putoavista latvoista sekä oksista ja niiden vaarallisuudesta. Jos tavallisessakin kaadossa on metsurilla riskinsä, ymmärrän hyvin että käynnissä olevan moottorisahan kanssa ei suostu enää tietyssä pisteessä aivan jokaiseen lahopuuhun kiipeämään.

Jostain luin, että viisi metriä olisi hyvä nyrkkisääntö puun etäisyydeksi rakennuksesta. Samassa mainittiin myös siitä, että kaikkia puita ei välttämättä kannata lähteä kaatamaan – suurella puulla kun on tuntuva merkitys pihan kosteudenhallintaankin. Suuri koivu saattaa haihduttaa päivässä puoli kuutiota vettä .

Jos puu on erittäin huonokuntoinen tai alla ei yksinkertaisesti ole ollenkaan tilaa laskea tai tiputtaa pöllejä, voidaan tarvita avuksi nostin tai nosturi. Nostinta käytetään lähtökohtaisesti kaatajan työskentelyalustana, mutta löysin myös kuvia missä puu voidaan joskus myös järeällä nosturilla nostaa suoraan ylöspäin poikki sahatessa ja siirtää karsittavaksi ja pienittäväksi tilavampaan paikkaan. Halpaa ei kyllä lysti liene, ellei pekkaniska satu muutenkin olemaan tontilla.

Käytössä voi myös olla kuorma-autoon kiinnitetty kourasaha, millä metsäkoneen lailla napataan sahattavasta pätkästä kiinni ja koneellisesti se katkaistaan.

Mökkiympäristössä rajoittavaksi tekijäksi muodostuu kuitenkin äkkiä se, pääseekö puun viereen raskaalla autolla.

Twitteristä löytyy hieno video siitä, miltä homma näyttää latvasta käsin – ja miksi kuuluu ns. ”älä yritä tätä itse”-kategoriaan


Korvaako vakuutus kaatuneen puun?

Sanat pihapuu ja vakuutus esiintyvät usein samassa kappaleessa. Usein tietysti siksi, että puun kaatajalla on syytä olla oma vakuutusturva kunnossa. Paljon on arveluja kuitenkin myös siitä, korvaako vakuutus kaatuneen puun aiheuttamat vauriot, jos puu on huonossa kunnossa?

Elävän puun kuntoa ei ole aivan helppo arvioida, joten vaikuttaisi siltä että piittaamattomuuden tulee olla hyvin selvästi osoitettavissa ennen kuin vakuutusyhtiö alkaa korvauksia epäämään.

Kuka korvaa kaatuneen puun aiheuttamat vahingot? (YLE)

Puun kaatuminen auton päälle (FINE – ratkaisusuositus)

Koivuista ja muista lehtipuista ehkä helpommin näkemään mahdolliset halkeamat ja rakennetta heikentävät kolot pystyssä ollessaankin.


Saako omalta pihalta kaataa puun?

Pienen ja merkityksettömän puun saat luultavasti kaataa kaupungissakin, samoin jos puu aiheuttaa välitöntä vaaraa. Joka tapauksessa on syytä selvittää oman kunnan käytännöt ja lupatarpeet asiassa. Kaava-alueilla rakennusvalvonnalla saattaa olla sanansa sanottavana ja naapurin kanssa on hyvä myös konsultoida. On syytä myös varautua kunnan vaatimukseen uuden puun istuttamisesta.

Käytännöt vaihtelevat asuinkunnittain ja myös tonttien mukaan. Aika hyvä esimerkkiohjeistus on esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungin sivuilla 

~Asemakaavassa ei ole kyseisiä puita koskevia suojelu-, lukumäärä- tai muita määräyksiä eikä määräyksiä ympäristön säilyttämisestä.

~Asemakaavan mahdollisesti vaatimaa puiden minimilukumäärää ei aliteta.

~Kaadettavat puut eivät ole maisemakuvallisesti merkittäviä, esimerkiksi komeita vanhoja yksittäispuita, puuryhmiä, puukujanteita tai vastaavia, joiden häviämisellä olisi ympäristöä olennaisesti köyhdyttävä vaikutus. Maisemakuvallisen merkittävyyden määrittelee rakennusvalvontaviranomainen.

~Puita kaadetaan enintään viisi ja tontille jää puita vielä kaatotoimenpiteen jälkeenkin.

Kesämökillä puunkaato on simppelimpää, tosin kaava-asiat kannattaa tarkistaa siinäkin tapauksessa – varsinkin jos on uusi mökinomistaja. Haja-asutusalueillakin on hyvä tutustua lakiin naapuruussuhteista . Suurien puiden kaatamisella saattaa olla suuri vaikutus myös naapurin tonttiin ja sovun säilymiseksi naapuriakin kannattaa kuunnella.

Jätä sähköpostiosoitteesi mikäli haluat tiedon uusista artikkeleista

Jos kaadettavat puut ovat sähkö- tai puhelinlinjan vieressä, tulee konsultoida linjojen omistajaa. Sähköyhtiöille tämä onkin rutiinihommaa – he konsultoivat ja valvovat kaadon maksutta ja auttavat jopa linjojen alas laskussa tarvittaessa. Ammattitaitoinen puunkaataja pitää kuitenkin järjestää itse, ellei kokemusta itsellä riittävästi ole.


Oksasilppuri vai siirtolava?

Kun puu on pihalta kaadettu, ei homma vielä ole kokonaan ohi. Moni ajattelee saavansa helposti tulevat saunapuut kaatourakasta vaivanpalkaksi, mutta nekään eivät itsestään synny. Eikä myöskään parhaimmillaan kuutioissa mitattava oksa- ja risumäärä häviä pihalta. Mieti siis kaatotarjousta pyytäessäsi myös ”jatkojalostuksen” tarve. Mökillä on aikaa itselläni ollut työmaata perata, mutta runkojen pätkimisen olen aina suosiolla pyytänyt metsurilta. Pikkusahan laippa ja tehot jäävät äkkiä vähäisiksi, eikä ammattilaisella pätkimiseen montaa hetkeä mene.

Terapeuttinen klapien naputtelukin saattaa olla erilaista kuin kuvitelmissa. Viime vuosina mökiltä kaadettuja vanhoja, sitkeitä koivuja on saanut tosissaan houkutella halkeamaan. Ilman hyvää kirvestä ja lähinnä halkaisukiiloja (parhaimmillaan kolme käytössä) ei tulisi kyllä mitään.

Siirtolava, tai tontilla ammattilaisen tekemä haketus oksia varten ja halkominen koneella voi olla järkevää joissain tilanteissa. Jos käyttöä polttopuille ei ole, kannattaa kysyä kaatajan kiinnostusta pölleihin. Jos ongelmapuu onkin vaikkapa tammi tai lehtikuusi, voi puutavaralla olla yllättävää arvoa!

Netistä löytyy hyvin tietoa kaatajista ja arboristeista – tässä pari hyvää sivustoa missä esim. hinnoittelua ja muuta huomioon otettavaa käsitellään.

Härmäforest.fi -hinnoittelun perusteet

Jepp.fi: puiden kaato – hinnasto

Linkkaapa huikein tai taidokkain vastaantullut puunkaatonäyte kommentteihin!

Jätä sähköpostiosoitteesi mikäli haluat tiedon uusista artikkeleista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *