Lisätuloja kotoa, omavaraisuutta ja koronataloutta
Poikkeustila sen kun jatkuu – tässä jatkoa ajatuksiin, kuten lupasin edellisessä jutussa.
Onneksi tartuntadiagrammit eivät kuitenkaan ole ampuneet kaakkoon yhtä jyrkästi kuin Etelä-Euroopassa, Briteissä tai Yhdysvalloissa. Toivotaan että uudet tartuntatapaukset vähenevät edelleen ja elämä alkaa palaamaan normaalimpaan suuntaan.
Kriisin jälkimaininkien voimistakin aletaan pikkuhiljaa esittämään arvioita. Helpolla ei tulla niistäkään selviämään.
Omakotikiinteistöjen talousasioista kiinnostuneelle tämä poikkeustila on kuitenkin jollain tapaa myös kiinnostavaa – kaiken karuudenkin keskellä. Vaikutuksia tulee asuntomarkkinoille, vuokramarkkinoille, AirBNB-majoittajille, mökkivuokraajille ym. ym. Aika näyttää mihin suuntaan asiat menevät.
Lisäksi ideat lisätulojen kehittämiseksi poikkeusoloissa ovat pyörineet päässä.
Kiinnostavia ajatuksia talousvaikutuksista löytyy esimerkiksi näistä jutuista:
Vapaa-ajan asukkaiden verojen suuntautumisesta
Yle uutiset 7.4.2020
”Nurmijärvi-ilmiön” paluusta
Helsingin sanomat 12.4.2020
Asuntojen hintojen laskuakin ennustetaan
Taloussanomat 10.4.2020
Mutta myös kesämökit alkavat kiinnostamaan kansalaisia.
Talouselamä 13.5.2020
Ja lisää positiivista: Mökkilomat viedään käsistä
Taloussanomat 1.3. 2020
Toivotaan siis että talouspuolikin tästä vielä järjestyy, itse olen kyllä valmis talkoisiin. Tarkoitti se sitten omien vuokralaisten vuokrajoustoja, kohonnutta veroastetta tai lähiseudun pienyrittäjien tukemista niiden palveluja yhä enemmän käyttämällä.
Etätöitä ja omavaraisuutta
Huoltovarmuudesta ja kotivarasta on myös puhuttu paljon ja tästä päästään myös henkilökohtaisen omavaraisuuden lisäämiseen. Tähän tietysti omakotitalo tai vastaava kiinteistö sopii mainiosti.
Ensimmäisessä asunnossani, isäni vanhassa kotitalossa (vm.1929) tuhannen neliön tontti oli kuulemma sotavuodet lähinnä perunamaana ja piti pienen perheen kovimpina vuosina muonissa. Puuvajan takana eleli possu ja naapurin kanssa oli myös kaivettu yhteinen sirpalesuoja tonttien rajalle. Kieltämättä itselläkin tuli mieleen huhtikuun alussa laajentaa mökillä perunamaata.
Kun koronaepidemia tuntuu kohtelevan
ymmärrettävästi ankarammin tiheästi asuttuja seutuja, tulee
väistämättä myös mieleen:
Mahtavatko Suomen syrjäseudut
alkaa kiinnostaa ulkomaisia enemmänkin eristäytymis- tai
etäisyydenpitomielessä?
Tätä negatiivisten tekijöiden
luomaa kiinnostusta maahamme pohdin eri syystä jo viime kesän
superhelteiden aikaan. Saksasta ja Italiasta lennettiin tällöin
kuumuutta pakoon Saimaan rannoille https://yle.fi/uutiset/3-10857264.
Kiinnostavaa on myös nähdä, tuleeko epidemian laannuttua uusia ostajia tai pidempiaikaisia vuokralaisia suomalaisiin niemennokkiin tai vanhoille pientiloille? Digitaalinen infrastruktuurihan täällä on erittäin kehittynyttä, joten mikään ei estäisi tekemästä etähommia pidempääkin jostain tuvan nurkasta.
Itse asiassa eräs tuttuni teki juuri näin; karisti Helsingin pölyt jaloistaan heti epidemian alkumetreillä ja on siitä pitäen vääntänyt koodia ja osallistunut videokonferensseihin vanhan pientilan leivinuunin lämmössä.
Omakotitalo kakkosasuntona
Oman blogin lukijamäärissä en ole kovin suurta muutosta havainnut, mutta voisi kuvitella että omakotitalo asumismuotona alkaa kiinnostaa yhä useampia näinä aikoina. Kun etätyöt alkavat oikeasti olla toimiva vaihtoehto vaikka parinakin päivänä viikossa, voi vaaka alkaa kallistumaan eri tavalla tilavamman asumisen pariin.
Näinä poikkeusaikoina varsinkin on aika erilaista viettää päivänsä pienessä kerrostalokämpässä verrattuna omaan pihaan, autotalliin, verstaaseen tai muuhun talon tuomaan mahdollisuuteen. Vaikka kiinnostavaa tekemistä itsekin olen kotona keksinyt, olisin kyllä kilahtanut pahemmin jos en olisi päässyt tuonne vanhan kotitalon äärelle pikkuhommia touhuamaan.
Jo nyt blogin ”Esimerkkitalo” palvelee eräänlaisena ”kaupunkimökkinä” ja itse asiassa talon senioriasukas toivoisi että se sellaisena voisi säilyä, senkin jälkeen kun hän ei siellä enää asumassa ole. Loppujen lopuksi tuolla pikkukaupungissa pystyy nauttimaan aika paljon samoista asioista kun kesämökilläkin – matka on vaan lyhyempi, palvelut lähempänä ja paremmat. Mukavuudetkin ovat toista luokkaa kun perinteisellä mökillämme.
Kiinnostavaa siis nähdä, lisääntyykö tällainen kahden asunnon elämäntapa myös kahden kaupunkiasunnon väliseksi. Itseäni miellyttäisi vaihtaa vähän pienempään kaupunkiasuntoon ja viettää osa viikosta vähän etäämmällä ytimestä.
Sivutuloja koronavuonna
Olen tässä blogissa aiemmin miettinyt sitä, miten ylimääräisistä tiloista voisi saada vähän lisätuloja niitä jakamalla, eli muille käyttäjille vuokraamalla. Nyt kun itselläkin on aikaa ja uutiset täynnä talousongelmia, tuli mieleen miettiä sitä miten talon tiloja voisi mahdollisesti omistaja itse käyttää lisätienestien – tai vaan yhteisen hyvän tuottamiseen.
Olen itse kaikeksi onneksi säästynyt lomautukselta, mutta omakin toimeentuloni voisi kyllä vaarantua jos kokoontumisrajoitukset jatkuisivat hyvin pitkiä aikoja. Tämäkin on saanut miettimään puolivakavissaan omia osaamisalueita ja niiden mahdollista hyödyntämistä toimeentulon saamiseksi.
Tuolla vanhan kotitalon kellarissa on varsin mukavasti tilaa, ja niitä raivaillessa on tullut mietittyä tarjolla olevia mahdollisuuksia kerrostalon tarjoamiin virikkeisiin verrattuna. Senioriasukkaalla on tuolla kaiken lisäksi kohtuullisen mukavat työtilatkin eläkepäiviä varten rakenneltuna.
Kaiken lisäksi kävi ilmi, että talon sotien jälkeen rakentaneen rakennusurakoitsijan vaimolla oli toisessa askarteluhuoneessa lastenvaatteita valmistava pieni putiikki. Joten talon historiaankin sopi mainiosti tuumailu sen tarjoamien tilojen taloudellisesta tai yleishyödyllisestä käytöstä!
Blogini lukijoille tai some-seuraajille on ehkä käynyt ilmi mieltymykseni pyöräilyyn. Myös niiden korjailu ja pienimuotoinen rakentelukin on tullut tutuksi.
Tässä voisi olla oma ykkösvaihtoehtoni lisätuloille. Työkalut löytyvät hiukan erikoisempiakin myöden – joten ainakin naapuruston peruspyörät uskoisin saavani huollettua tai korjattua. Miksei voisi myös flippailla pyöriä kierrätyskeskuksen hengessä, eli ostaa vähän rikkinäisiä ja kaltoin kohdeltuja pyöriä ja kunnostaa ne kelpo ajopeleiksi.
Jonkun muun kohdalla taas kyseeseen voisi tulla ruohonleikkureiden, mopojen, moottorisahojen ynnä muiden kunnostelu. Kohtuuhintaisille tarvekaluille aina on kysyntää.
Piha hyötykäyttöön
Näinä aikoina pihat ovat saaneet huimasti uutta käyttöä. Omankin kerrostalon normaalisti tyhjällä pihalla leikkii lapsia ja jopa aikuiset viettävät siellä aikaa. Itse suuntasin Uudenmaan sulun aikana monena päivänä tuonne kotitalon pihalle puuhailemaan, ihan siitä ilosta että saa jotain fyysistä tehdä. Ja nyt yhdeksänkymppinen isäni suunnittelee ystäviensä kutsumista sinne istuskelemaan, jahka kelit vähän lämpenevät.
Puutarhaa voisi kehittää tarvittaessa vähän ansaintamielessäkin ja miettiä jonkin hyvin menestyvän kasvin, mikä vielä ihmisiäkin kiinnostaisi. Itse lähtisin ehkä mehuista liikkeelle. Sen verran hyvin omat tekeleet ovat kauppansa tehneet vieraillekin.
Tämän jutun lopussa muuten herukkatuoremehureseptini!
Mökillä on viime vuosina päässyt enemmänkin sinuiksi mullan möyrimisen kanssa, joten hommaa voisi ehkä laajentaa taimien kasvatukseen. Ainakin tämän jutun mukaan niille on kysyntää:
Pistokkaiden myyminen on tuottoisa bisnes (Kotiliesi)
Kellariverstas käyntiin
Kotitalon kellarissa on aika hyvä puuverstas, oikeastaan tajusin sen vasta kun sain kaikenlaisen parin viime vuosikymmenen aikana kertyneen tavaran järjestettyä ja romut poistettua. Vaikka puusepänhommat eivät kovin tuttuja olekaan, sain jopa aika mukavasti korjattua yhden pahasti hajonneen puutarhapenkin. Kun rauhassa teki ja perehtyi, niin ihan siedettävä lopputulos tuli. Tässä apuna olivat höyläpenkki ja hyvä varasto erilaisia liimauspuristimia.
Ehkäpä tarpeeksi huonoina aikoina joku voisi vähän maksaakin pikku korjauksista – vaikka vähän robusteimmistakin sellaisista. Kerrostalon kylppärissä kun on vähän huono näitä touhuilla.
Jos tekstiilimateriaalit olisivat tutumpia, olisi tosiaan talossa perinnettä toimeliaisuuteen sillä alalla. Pitkään olivat myös äitimuorin kangaspuut askarteluhuonetta valloittamassa. Kyllä tuohon pikku ompelimon tai kutomon helposti laittaisi kasaan. Nykyään olisi kiinnostavaa vaikka tutkia vanhojen vaatteiden tuunaamista tai kierrätysmateriaalien käyttämistä. Luulen että tämän poikkeusajan yksi vaikutus saattaa olla entistä tietoisempi kuluttaminen ja vanhan kierrättäminen.
Hyviä ideoita näihin hommiin saa vaikka googlaamalla ”repurposing” tai ”upcycle”. Pinterest ja Etsy antavat myös perspektiiviä!
Omia vanhoja pohdintojani ja erilaisia ideoita potentiaalisia lisätuloja varten löytyy täältä:
Talonvahti – lisätuloja
Onko mieleesi tullut uusia ideoita tämän poikkeustilan aikaan? Vinkkaa vaikka kommentteihin, niin voin lisätä tähän juttuun lisää ideoita lukijoita inspiroimaan (asianmukaisin krediitein varustettuna toki!)
Artikkelikuva: Janne Ranta
”Pispala community garden. Under threat of re-development” (rajattu&sävytetty)
( Lähde: wikimedia commons)