Talonvahdin yhdeksän poikkeustilaideaa
Poikkeustilassa ollaan. Onneksi sentään toistaiseksi terveenä, mutta hyvin erikoisessa tilanteessa maailma kuitenkin on. Mahdollisia historiallisia liikkumisrajoituksia odottelen juuri tätä juttua kirjoitellessa.
Poikkeukselliselta näyttää oma kalenterikin. Se on totaalisesti tyhjentynyt erilaisista työtehtävistä ja vapaa-ajan riennoista, mikä tuo lisää erikoistilanteen tuntua. Jotain hyödyllistä kuitenkin tässä haluaisi vapautuneella ajalla tehdä. HBO:n ja YleAreenan lisäksi olen pyrkinyt hoitelemaan jotain sellaisia juttuja mitkä eivät ole normaalisti prioriteettien kärjessä olleet.
Blogin kirjoittaminen on valitettavasti jäänyt vähemmälle, joten tässä yhdistyy nyt useampi hyöty – jutun aiheena kun ovat omat suunnitelmat poikkeusolojen hyödyntämiseksi. Nämä kohdistuvat tuon
vahdittavan Talon lisäksi myös suvun mökille (jos sinne enää kohta saa mennä) ja osaa voi soveltaa myös tässä kerrostalokodissa. Nämä ideat sopinevat toivottavasti myös tähän sosiaalisen etäisyydenpidon aikaan.
Tässä siis Talonvahdin yhdeksän ideaa poikkeustilan ajaksi:
- Raivaa jokin huone tai vaikka kaappi
- Kerää ylimääräistä tavaraa myyntiin, kierrätykseen tai roskiin
- Huolla ruohonleikkuri, polkupyörät tai muuta kesällä tarvittavaa
- Tilaa varastoon käytössä kuluvia varaosia ja muita pientarvikkeita
- Kerää talouden laitteiden tyyppinumerot talteen yhteen paikkaan
- Valmistele puutarhaa kesää varten
- Mieti polttopuiden varastointia
- Valmistele tulevia korjausprojekteja
- Mieti olisiko mitään tiloja muiden käyttöön vuokrattavaksi?
1. Raivaa tai järjestä joku soppi, mihin ei normaalisti aika riitä
Tämä on rankkaa mutta palkitsevaa puuhaa. Useimmiten homma lähtee ns. käsistä, joten kannattaa kokemukseni mukaan aloittaa ”vähän liian” pienestä yksiköstä. Jos kaaos on esimerkiksi syntynyt puolentoista sukupolven ajanjaksolta, riittää yksi kaappikin projektiksi. Omia romujaan järjestelee toki huoneellisenkin yhden rupeaman aikana.
Tällaiselle henkisen työn tekijälle urakka sopii loistavasti, työn etenemisen näkee koko ajan eikä päätään tarvitse liiaksi käyttää. Erilaiset astiat, jätesäkit, pahvilaatikot ynnä muut kannattaa varata lajittelua varten. Roskiin, kiertoon, myyntiin, talteen, käyttöön. Säilytettävä tavara kannattaa myös nimikoida laatikon kylkeen tai päälle. Itse ainakin unohdan hetkessä, mitä jossain rasiassa olikaan.
Siistin ja väljän tilan ilmestyminen inspiroi ainakin itseäni ja saattaa innostaa uusiin ideoihin sen käyttämiseksi. (Kuten viimeisessä kohdassa todetaan)
Hyviä vinkkejä ja juttuja tähän hommaan löytää Mekaselskan sivuilta – esimerkkeinä vaikkapa:
Miksi kaapissasi kannattaa olla tyhjää tilaa
Viime aikoina tuolla Esimerkkitalolla olen siivoillut puukellaria/askartelutiloja. Hommaa riittää vielä sielläkin – tosin nyt epidemian aikaan on hyvä myös miettiä kannattaisiko romuja varastoida hetki omalla tontilla, vaikka jätteen vastaanottoasemat auki ovatkin. Etäisyyttä täytyy muistaa pitää joka tapauksessa.
2. Myy, kierrätä tai heitä pois
Liittyy edelliseen kohtaan olennaisesti, mutta ei vaadi niin paljon aikaa.
Itse en ole mikään kirpputoriammattilainen, mutta jotain on tullut myytyäkin Huuto.netissä tai Tori.fi-sivustolla. Esimerkiksi hieman vialliset laadukkaamman pään äänentoistolaitteet ovat menneet kaikki kaupaksi. Eipä noista kummoisia rahoja vuosien takaiseen ostohintaan nähden saa, mutta mieli on paljon parempi kun tietää että laite saa mahdollisesti uuden elämän jonkun osaavan harrastajan käsissä Kuusakosken metallimurskeeksi joutumisen sijasta.
Kannattaa vilkaista noista paikoista vähän hintatasoa ja tarjontaa. Jos vaikuttaa että ylitarjontaa on tai hinnat ovat olemattomia, voi (käyttökelpoisen) tavaran viedä paikallisen kierrätyskeskuksen keräykseen tai hyväntekeväisyysjärjestön kirpparille.
Täällä pitkä juttuni ylimääräisen tavaran myymiseksi netissä!
3. Hoida rästiin jääneet huoltohommat
Moni hoitaa nämä tunnollisesti talven hiljaisina aikoina, mutta itselläni usein käy ajan puutteen takia niin, että ruohonleikkurin kaivaa esiin vasta silloin kun ruoho olisi jo pitänyt leikata kuukausi sitten. Useimmiten tämä tapahtuu perjantai-iltapäivänä mökkimatkalla ohikulkiessa.
Eli seuraavana aurinkoisena päivänä Talolla kädessä kaivan leikkurin esiin ja otan ja nykäisen sen käyntiin. Ja kun se ei todennäköisesti käynnistykään, on aikaa ropailla se kuntoon tai viedä huoltoon muualle. Mukavampaa näin rauhassa kuin ohikulkumatkalla kiireessä.
Joko jää ruoho leikkaamatta tai aikataulu luhistuu. Joka tapauksessa ottaa armottomasti aivoon.
Polkupyörien suhteen olen vähän tunnollisempi, mutta monelle muulle taas voi käydä niin että perheen kanssa suunniteltu ensimmäinen kevätretki tyssääkin kättelyssä. Kumit ovat tyhjät, ketjut kuivat ja jarruvaijeri katkennut talvella pihavarastoa myllättäessä.
Jos ei hylsyavain pysy kädessä tai bensankatku ei ole suosikkituoksusi, muutakin pikkuhommaa varmasti on:
Lapiota voi viilailla vähän terävämmäksi, kiristellä lonksuvia haravanvarsia ym ym.
Näin huollat lapiot, kuokat, kirveet (Rakennusmaailman ohjeita)
Voisi olla hyvä idea myös puunailla auton kesärenkaat nyt.
4. Hanki useimmin tarvittavia varaosia, lamppuja ym.
Seurailin kerran hetkisen etäämmältä erään lentoyhtiön huoltologistiikkaa. Suuren vaikutuksen maallikkoon teki se että mitä tahansa tarvittavaa löytyi aina varastosta HETI.
Tämä on ymmärrettävää, sillä koneet ovat pääasiassa ilmassa ja pienikin viivästys maksaa maltaita ja sotkee logistiikan totaalisesti. Eli taloudellisesti on kannattavaa seisottaa osaa firman pääomasta varaosien muodossa omassa varastossakin. Normaalielämässähän usein toimitaan toisin, eli keskimääräinen auton varaosa tilataan vasta tarvittaessa logistiikkakeskuksesta – ties sitten mistä saakka.
Lentoyhtiön esimerkin innoittamana olen pyrkinyt pitämään usein tarvittavia kuluvia osia aina talossa, enkä hankkimaan vasta silloin kun joku hajoaa. Mukavaa tyydytystä saa siitä, kun voi tarvittaessa napata jonkun jutun hyllystä eikä meneillään oleva urakka seisahdakaan.
Normaalitaloudessa yleisimmin tarvitaan lamppuja, pölypusseja tai paristoja, mutta omista aktiviteeteista riippuen esim. polkupyörän varakumit kuhunkin rengastyyppiin ovat aina hyllyssä.
Itse olen puutarhakoneisiin tilannut osia Pihakoneesta.
Tavallisiin kodinkoneisiin taas on löytynyt hyvin osia
Forssan huoltopalvelusta
5. Kerää kodinkoneiden ja pienlaitteiden tyyppinumerot yhteen paikkaan muistiin
”Pölypussit onkin muuten mökiltä loppu” – saattaa tulla mieleen markettireissulla hyllyjä kierrellessä. ”Eipä hätää.. tässähän näitä Philipsin/Mielen/Boschin pusseja onkin.. kahdeksan metrin leveydeltä!”
Tarkempi mallimerkintä on siis usein välttämätön, varsinkin nettikaupasta tilattaessa.
Itse aloin joskus napsimaan kännykkään valokuvia eri laitteiden tyyppikilvistä, varsinkin kotitalon ja kesämökin laitteista. Totuuden nimissä on todettava että kännykät ja muistikirjaohjelmat ovat ehtineet matkan varrella vaihtua, joten tietoa ei aivan heti tarvittaessa välttämättä löydy. Jonkinlainen organisoidumpi varastointitapa olisi siis hyödyksi
(Tämä onkin todo-listalla ideointia odottamassa)
Valokuvahan on siinä mielessä hyvä, että siitä näkyy myös laitteen pidempi sarja- tai tyyppinumero. Saattaa nimittäin olla että pelkkä mallinimi ei vielä riitä oikean tarvikkeen löytämiseen. Kuvien tagaaminen auttaisi tässä, vuosien takainenkin kuva löytyy galleriasta hakutoiminnolla jos siinä on jotain tunnistetietoa. Vaikkapa ”mökkiasiat”, ”pienkoneet”, ”tyyppikilvet” tms.
Itse käytän myös Evernote-muistikirjaa, mutta saman asian ajaa jokin muu muistiinpanosovellus tai perinteisesti lappu lompakossa.
Tähän listaan sitten kaikki pienkoneet, pölynimurit, ruohonleikkurit ynnä muut suodattimien ja tulppien uusimista varten. Muistissa kannattaa olla myös kodin yleisimmät lamppu- ja paristotyypit, varsinkin ne erikoisemmat mitä ei lähimarketista välttämättä löydy.
6. Valmistele puutarhaa
Poikkeusolojen lisäksi alla on poikkeuksellinen talvi ainakin täällä etelässä. Puutarhahommia siis pääsee jo valmistelemaan.
Itse olen käännellyt komposteja ja haravoinutkin jo vähän joitain länttejä. Suunnitelmissa olisi myös katsoa tuonne kotitalolle muutama pieni kasvatuslaatikko. Voisi vaikka salaattia ja tilliä kylvää seniorin lautasta viherryttämään. Samalla tulisi käyttöä tuolle kompostimullalle.
Jos lehtikompostia ei pihalla ole, ehtii sellaisen kehikon kasailemaan vielä hyvin. Toki kaupastakin saa varsin huokeaan hintaan metalliverkosta valmistettuja malleja.
Kaikenlaisia pensaitakin voisi katsella nyt oksasaksien kanssa, napsia kuivia haaroja pois marjapensaista – ja tietenkin leikata omenapuut.
Puutarhan kevättyöt: 9 vinkkiä (Kotiliesi)
Puutarhan kevättyöt (Viihtyisä piha)
Tähän valmisteluun toki lukeutuu tuossa aiemmin mainitut työkalu- ja pienkonehuollot.
7. Mieti polttopuiden varastointia tulevaa talvikautta varten
Tähän aikaan vuodesta on puuvarasto olla tyhjimmillään, joten voisi olla hyvä hetki miettiä tulevaa talvea. Toimiiko varastointi hyvin näin, vai kannattaisiko tuleville puille miettiä jotain erilaista systeemiä? Nyt on aikaa ja tilaa rakennella kehikkoja ja pinon alustoja.
Tuolla Esimerkkitalolla on nyt pihalla reilusti viime syksynä pilkottua koivua ja niille olen yrittänyt kellarissa järjestää hyvää paikkaa. Vaikka puita ei asuinrakennuksessa tolkuttomia määriä kai saisi varastoida, on kuitenkin melkoinen ero sytyttää sisällä lämminnyttä ja kuivunutta puuta. Mökillä taas vanhasta kevytautotallista viritetty rakennelma saa väistyä ja uusia puita varten rakentelen vähän tukevamman ja siistimmän katoksen.
8. Valmistele talon tulevia korjaus- tai huoltoprojekteja
Kotitalolla olisi tarvetta saada ikkunoita parempaan maaliin. Hiihtolomalla jo yhden kellarikerroksen ikkunan kokeeksi sisällä maalailinkin suhteellisen hyvällä menestyksellä. Nyt olisi tarkoitus ruoantoimitusreissuilla vähän rapsutella muita puhtaaksi, ruutu kerrallaan. Mukavaa hommaa vähän viileämmälläkin ja kuitenkin voi pitää samalla turvaetäisyyttä asukkaaseenkin.
Kun tuon yhden koeikkunan laittelin kaikessa rauhassa, valaistuin hyvän valmistelun merkityksestä. Hommista tulee melkoisesti leppoisampia jos on tilaisuus yhtenä päivänä valmistella paikat, toisena pohjustella ja valmistaa työtila ja sitten keskittyä maalaamiseen kun ei tarvitsekaan enää mistään muusta huolehtia.
Jos ei ikkunakunnostus ole ajankohtainen, voi vaikka harjailla puutarhakalusteet kaikessa rauhassa vähän kerrassaan. Ja sitten lämpimän kevätpäivän tullen öljyillä ne tilanteesta täysin siemauksin nauttien.
9. Katso paikkoja uudella silmällä
Tämä blogiprojekti lähti liikkeelle lähinnä erilaisten jakamistalouteen liittyvien ideoiden innoittamana. Eli kiinteistön käyttöasteen kohottamisen ja sitä myöden pienten lisätulojenkin mahdollisuuksia selvitellen. Viime aikoina on tullut kirjoiteltua enemmän ihan käytännön kiinteistönhoitoasioista, mutta tämä kiinnostuksen kohde ei ole kadonnut taustalta minnekään.
Kun ajat tosiaan ovat poikkeukselliset ja joku varasto, huone tai puutarha on kenties tullut järjesteltyä edustavampaan kuntoon, voisikin katsoa tiluksia uudella silmällä:
Olisiko jollakulla muulla ehkä tarvetta tilalle mikä itsellä on vähällä tai olemattomalla käytöllä?
Kun etätyöt ovat äkkiä lisääntyneet, saattaisi joku kaivatakin pientä työtilaa omasta kaupungista parina päivänä viikosta. Huoneen vuokraaminen tähän käyttöön voisikin olla ajankohtaista.
Joku toinen on
saattanut joutua valitettavan lomautuksen kohteeksi mutta ehkä
hänellä kuitenkin on muita taitoja hankkia pieniä lisätuloja –
jos vain olisi tila.
Löytyisikö siis käyttäjä tyhjälle
askarteluhuoneelle tai autotallille?
Omalla tontilla on sen verran tavaraa että varsinaista ylimääräistä tilaa jaettavaksi ei aivan vielä ole. Mutta tänä keväänä ajattelin oikeasti ottaa selvää haluaisiko joku alkaa viljelemään pihalla jotain? Vaikka niin että pihan haravointia vastaan saisi perustaa kasvimaan tai tuoda muutaman istutuslaatikon tontille.
Aiempia ajatuksiani tilojen jakamisesta löytyy näistä jutusta:
Ja vielä bonuksena numero kymmenen:
Kerro oma ideasi kommenteissa, mikko (a t ) talonvahti.fi tai somessa.
Nyt jos koskaan on aika ajatella avoimesti ja saada maa entistä hienompaan kuntoon tämän poikkeuksellisen kriisin jälkeen!