Case: Omakotitalon viemärisukitus

Kokemuksia omakotitalon putkiremontista


Tämän blogiprojektin siivittäjänä toimivan Esimerkkitalon viemäröinti on ehtinyt olla paikallaan betonivaluissa ja tiiliseinissä vuodesta 1946. Kerran – käsittääkseni 80-luvulla, on pitänyt vanhoihin valurautaputkiin kajota, kun männynjuuret tukkivat pohjaviemärin tyystin. Suurempia ongelmia ei tietääkseni ole matkan varrella muuten ollut.

Kunnes sitten viime talvena – kaiken lisäksi juuri jouluaattona – alkoi keittiön katonrajasta tippumaan jääkylmää, mutta kaikeksi onneksi kuitenkin puhdasta vettä. Käyttövesiputkisto oli uusittu reilua vuotta aiemmin, joten pintavedot oli helppo tarkistaa ja todeta että niiden liitoksista ei vuoto tullut.

Vuotoa tuli silloin kun yläkerran wc-pöntön uimuri oli jäänyt jumiin ja se valutti koko ajan vettä viemäriin. Silloin ei ymmärrys riittänyt löytämään kohtaa, mistä vuoto tarkalleen tuli, kun viemärit arkikäytössä kuitenkin toimivat. Arvio oli, että pystyviemäri oli sen verran tukossa, että se veden valuessa alkoi täyttymään ja joku valurautaputkien sauma vuotamaan.

Joulusaunominen sai kuitenkin mausteeksi pientä lisäadrenaliinia, kun piti kesken kaiken rassailla viemäreitä ja googlailla erilaisia viemärinaukaisukonsteja. Karhupumppu ja astianpesuainepanos tuntuivat ainakin vähän auttavan.

Vika onneksi liittyi vaan yläkerran vessaan, mitä ei käytetty arkisin, joten pyhinä ei alettu tilailemaan päivystyshinnoilla viemärifirmoja paikalle.

Karstainen viemäriputki
Eivät olleet valurautaviemärit enää aivan priimakunnossa.

Viemärisukitusfirman valinta


Keväällä sattui sopivasti kuitenkin naapurustossa liikkumaan viemäreiden sukitusta tarjoava yritys, joka maksuttomasti tarkasti kameralla viemäreitä ja toki samalla kauppasi remontteja. Talossa asuva isäni tarttui tarjoukseen ja seuraili tarkastuksen läpi suurella mielenkiinnolla.  Mitään akuuttia, hälyttävää vuotoa ei löytynyt, mutta hyvin tukossa putket olivat, kuten jo joulun episodista arvata saattoikin.

Taloa on viime vuosien aikana teknisesti saneerattu jonkin verran; tiilikatto uusittu sekä käyttövesiputkisto uusittu pinta-asennuksilla. Koska tulevasta käytöstä ei ole todellakaan varmuutta (kuten tämän blogin taustoista voi lukea) päädyttiin sukitukseen mm. siksi, että mitään kylpyhuone- tai wc-remontteja ei ole tarkoitus tehdä, ainoastaan huolehtia talon teknisestä toimivuudesta ja turvallisuudesta.

Koska urakkaan ei talven paukkupakkasilla haluttu vielä ryhtyä, pyydettiin muutama muukin tarjous pienen suositusten googlailun jälkeen. Loppupeleissä alkuperäinen viemärit tarkistanut firma pystyi vielä vähän tinkimään ensimmäisestä tarjouksesta ja antoi tilaajalle kilpailukykyisen hinnan lisäksi vakuuttavan kuvan itsestään.

Lehdistä ja netistä saa aika ajoin lukea, miten senioreja on huijattu taloremonteissa, myös sukituksissa. Tämän firman edustaja toivoi sopimuksen tekoon paikalle hiukan nuorempaakin sukupolvea, mikä varmasti on monessa tapauksessa hyvä asia ja tässäkin tapauksessa antoi kuvan siitä, ettei senioria oltu vedättämässä. Urakka käytiin koko lailla tarkasti läpi, joten tiedettiin täsmälleen, mihin oltiin ryhtymässä.

Tässä yhteydessä haarukoitiin myös remonttiaika loppukesälle kahden viikon tarkkuudella.

Viemäriremontti sukittamalla – Toteutus


Heinäkuussa tarkka aloitusaika täsmentyi ja seuraavan viikon maanantaiaamusta joukkue saapui paikalle. Homma alkoi kohteeseen tutustumisella sekä lattioiden suojauksella ja iltapäivästä paikalla käydessäni oli jo yläkerran wc-istuin irrotettu ja kuvauksia suoritettu. Asentajan kanssa jutellessa todettiin että kohde on varsin selväpiirteinen ja että viikon arkipäivien aikana pitäisi homman hoitua. (Alkuperäisessä tilausneuvottelussa puhuttiin juuri viikosta, mutta todettiin että toki yllätyksiä voi aina tulla vastaan ja huonolla tuurilla saattaa mennä yli viikonlopun valmistuminen)

Remontti eteni viikon aikana hyvää vauhtia; keskiviikkona oli jo toinen vessa käytössä ja torstain aikana tulikin jo koko homma valmiiksi. Talon senioriasukas asui talossa remontin aikana yhden yön, mutta asuminen olisi ollut mahdollista koko touhunkin ajan. Meteliä toki varsinkin putkien puhdistamisesta tulee, ja alkuvaiheessa olisi pitänyt olla paikalle toimitetun kemiallisen vessan varassa.

Kemiallinen wc sukitusremontin keskellä
(Huonopolvista asukasta varten piti viritellä vähän korotuksia)

Työpäivien kestoon voinee jonkin verran vaikuttaa – mikäli ei esimerkiksi syystä tai toisesta haluta että työt alkavat kukonlaulun aikaan. Joinain päivinä voi päivä päättyä myös aikaisemminkin, koska epoksoitujen sukkien pitää saada kuivua. Esimerkiksi haaroituksia tehdessä pitää tietenkin pääputken olla kovettunut ennen kuin päästään yhdistelemään haaroja.

Tilausta tehdessä sovittiin että putkistosta saadaan videokuvattu tallenne; ensimmäinen otos puhdistetusta ja pestystä viemäristöstä ennen pinnoitusta ja toinen valmiista sukitetusta putkistosta. (Tästä näet pienet esimerkit myöhemmin artikkelissa.) Työlle annetaan kymmenen vuoden takuu, mutta materiaalin pitäisi kestää useita kymmeniä vuosia.

Kattavampia esimerkkejä työtavoista ja etenemisestä löydät jutun lopun linkkiboxista.


Paljonko omakotitalon viemärisukitus maksaa?


Mitäpä sitten tuli hintaa tällaiselle urakalle? Halpaahan lysti ei missään nimessä ole, viitisentoista tuhatta tuohon meni. Sukitettavaa putkea oli reilu parikymmentä metriä, kaksi vessaa, keittiö ja muutama lattiakaivo kellarissa. Neliötä kohden kustannusta tuli siis noin sata euroa, vaikka huono verrokkiluku tässä tapauksessa onkin. Tuosta summasta toki saa hyvän osan kotitalousvähennyksinä takaisin ja kerran seitsemässäkymmenessä vuodessa nyt vähän viemäristön kunnossapitoon sijoittaakin.

Jos varsinaista laajempaa remonttia olisi ollut suunnitteilla, olisi varmasti ollut fiksumpaa laitella uusia putkia, halvemmaksi olisi tullut. Mutta tässä oman esimerkkitalon tapauksessa tämä oli tämän hetkisessä valossa paras ratkaisu, koska kenelläkään omasta väestä ei olisi ollut mahdollisuuksia ottaa remontin vetovastuuta, saatikka sitä itse olla tekemässä. Niinpä tällainen ”avaimet käteen”-ratkaisu tuntui nyt järkevimmältä. Lisäksi, kun Talon tulevien vuosien käytöstä ei ole tarkkaa tietoa, olisi ollut mielestäni turhaa lähteä tekemään varman päälle, sisustusmielessä ”hajuttomia ja mauttomia” standardikylppäreitä.

Tässä vielä muutama esimerkki kohteesta:

Muutamia pätkiä valurautaa korvattiin nykyaikaisella muoviputkella liitosten helpottamiseksi. Lopulliset suunnitelmat tehtiin ns. ”on-site”


Tässä pieni pätkä Esimerkkitalon viemäreistä ennen ja jälkeen.
Tuossa paljastuu myös todennäköisin vuodon aiheuttaja, eli murtuma yläkerran wc:n päässä.

Summa summarum


Tekijöitä löytyy tältä alalta runsaasti, valitettavasti erilaisten juttujen mukaan kuitenkin hyvinkin laidasta laitaan – joten mikäli sukitus on suunnitelmissa, kannattaa yrittää etsiä referenssejä ja suosituksia sekä ehdottomasti pyytää useampia tarjouksia. Omassakin tapauksessa hintahaitaria oli. Tämä on kuitenkin maalaisjärjellä ajateltuna luonnollista, eikä välttämättä suoraan ole merkki kalliimman tarjoajan vedätyksestä tai halvemman huonosta ja hutiloivasta laadusta.

Koska kävi ilmi, että remonttiin liittyy suhteellisen paljon kuivumisaikaa, on varmaankin yrityksellä mahdollisuus vetää hintaa alaspäin, mikäli lähialueella on muutakin työsarkaa missä asentajat voivat edetä toisen talon epoksien kuivumisen aikaan.

(Tämä valkeni minulle, kun etsin tekijää Helsingissä minikylppärin remonttiin; hinnat olisivat olleet suhteessa järjettömiä neliömäärään suhteutettuna, jos joku olisi tehnyt ainoana hommanaan tuota 1,5m² kopperoa… Kuivumisajat tässäkin syynä, joutilasta aikaa tulee remontin aikana väistämättä rutkasti, eikä siinä ole kovin kustannustehokasta lähteä ajelemaan eri puolelle kaupunkia toiselle työmaalle.)

Tämän talon sukituksen teki Ilmava/Viemäriverstas. Yhteistyöstä jäi oikein positiivinen maku – niin neuvotteluiden kuin remonttivaiheenkin osalta.

(HUOM. Tämä blogiteksti on kuitenkin täysin omasta aloitteestani kirjoitettu, mitään kaupallista yhteistyötä ei tähän liity.)

Vaikka kyseessä ei olekaan kaupallinen yhteistyö; mikäli tästä tekstistä on sinulle hyötyä ja päädyt ottamaan yhteyttä tähän meidän remontin tekijään, voit kuitenkin halutessasi kertoa terveisiä Mikolta Talonvahti-blogista!

Valotan mielelläni kokemuksiani tästä savotasta lisää. Jos jokin detalji kiinnostaa, jätä kysymyksesi alle tai laita mailia mikko (miukumauku) talonvahti.fi!

3 thoughts on “Case: Omakotitalon viemärisukitus”

  1. Selkeästi ja mukavasti kirjoitettu kuvaus sukituksesta.

  2. Tuollaista tapausta en ole aiemmin kuullut, että männyn juuret olisivat tukkineet talon pohjaviemärin. Vanhempieni entisen talon ympärillä kasvoi paljon iäkkäitä upeita mäntyjä, tuossa talossa tosin oli tarpeen muutoin kattavat LVI-työt ammattilaiselta. Kylläpä valurautaviemärit tosiaan näyttivät melkoisen ruostekerroksen saaneen sisäpintaansa.

    1. Juu, ei ollut ihme että huonosti vetivät… Pitääkin vielä kysellä isältä tuosta pohjaviemäriepisodista. Onneksi muisti pelaa hänellä loistavasti, vaikka ikää jo 96 vuotta 😉
      Mukavaa että löysit sivulleni ja kommentoit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *