Vanhan tavaran myyminen netissä

Inflaatio laukkaa, energian hinta varsinkin ajaa pientaloasukkaita vaikeuksiin talven tullessa. Mediat ovat täynnä säästövinkkejä. Rahat ovat vähän tiukalla – toisaalta nurkatkin täynnä tarpeetonta tavaraa, edellisiltä sukupolvilta perittyä, tai aikanaan kiinteistökaupan mukana tullutta.

Itse olen kovasti kiinnostunut kiertotaloudesta ja viime aikoina intoutunut itsekin kokeilemaan turhan tavaran kierrättämistä, myös niitä netissä myymällä ja hieman enemmänkin asiaan perehtymällä.

Ja koska tämä blogi sai alkunsa omakotitalon talouteen liittyvistä asioista, ajattelin että voisin kirjoittaa jutun tässä (toivottavasti) tiukimman talven ja kovimpien energianhintojen varjostaessa näkymiä. Jos vaikka joku onnistuisi tämän avulla välttämään pikavipit, kohtuuttoman penninvenyttämisen ja samalla vähän bonuksena siivoamaan nurkkia.

Miten sitten lähteä myymään tai kierrättämään ylimääräistä tavaraa jos asiasta ei ole ennestään kokemusta?

Keräilen tähän juttuun omia kokemuksiani eri kauppapaikoista, olisi mainiota jos kommentteihin saisi kerättyä lisää kokemuksia ja vinkkejä – mahdollisesti minullekin tuntemattomista tavoista saada turha tavara hyödylliseen käyttöön. Päivitin myös juttuun kokemuksiani uudesta Tori.fi:stä hieman alemmaksi.

Rikkinäinenkin tavara voi käydä kaupaksi.

Jokunen vuosi sitten innostuin kotitalolla kytkemään vanhan viritinvahvistimen kaiuttimiin omassa talon kolkassani. Hetken se toimikin, mutta jo seuraavalla käyntikerralla kuului pieni poksahdus ja kuuluisa (sähkölaitteiden toiminnalle välttämätön…) sininen savu nousi tuuletusaukoista.

En mitenkään raaskinut laittaa hienoa 1980-luvun NADia SER-keräykseen, eikä kuitenkaan korjauttamiselle ollut halua – siispä laitoin ilmoituksen Huuto.netiin. Lähtöhinta oli matalalla – ehkä vajaassa kymmenessä eurossa ja toki rehellisesti tuo olemassa oleva vika mainittu. Yllättäen muutamakin huutaja ilmaantui ja taisin tuosta saada loppujen lopuksi reilu kolme kymppiä.

Koska varsinkin vanhempi elektroniikka on vielä suhteellisen yksinkertaista, löytyy yllättävän paljon väkeä, joilla korjaustaitoa löytyy. Päätynevät sitten korjaajien kokoelmiin tai korjattuna myyntiin.

Jos siis mitään vanhempaa, viallistakin laitetta ylimääräisenä on, kannattaa vaikka Huuto.netistä tai varsinkin Ebaystä hakea toteutuneita kauppoja tai sulkeutuneita kohteita. Huutonetissä haku ei ole yhtä hyvä, mutta Ebayssä hoituu etsimällä tuotteen merkillä ja tyypillä ja sen jälkeen valitsemalla lukuisista filttereistä ”Sold items”. Tällöin näkyviin tulevat viime aikoina myydyt kohteet ja myyntihinnat

Muuta rikkinäisenä tai ruosteisena kysyttyä tavaraa voisivat olla vaikkapa vanhat moottorisahat ja muut konetavarat kuten työkalut tms. Aina voi löytyä joku jolla on tarvetta vaikka varaosalle minkä voisi juuri sinun rikkinäisestä laitteestasi helposti irrottaa.

Vanha rikkinäinen viritinvahvistin NAD

Missä kannattaa myydä vanhaa tavaraa?

Perinteisesti turhaa tavaraa myydään kirpputoreilla, mutta koska itselläni ei ole tuosta myynnistä kokemusta, käsittelen tässä pääasiassa nimenomaan netin kautta myymistä.

Huuto.net

Lähdetäänpä liikkeelle vaikka tästä. Omalla kokemuksella sanoisin että ”huutonetissä” kannattaa kokeilla myydä kaikkea mikä on vähänkin harvinaisempaa, vanhempaa tai vaikka juurikin rikkinäisempää. Keräilytavaralle tämä on varsinkin hyvä kanava – itse myin mm. jotain vähän harvinaisempia pinssejä hyvällä menestyksellä. Tuon aiemmin mainitun stereolaitteen lisäksi olen myynyt muutakin osin viallista tai ilman toimivuustakuuta olevaa elektroniikkaa – useimmiten ostajia on löytynyt ja hinta kohonnut yllättävänkin mukavaksi. Eikös se niin olekin, että markkinat eivät koskaan erehdy.

Kun olen silmäillyt huudetuimpia kohteita, nousevat pinnalle esimerkiksi vanhat rahat, harvinaisemmat/vanhemmat tietokonepelit/konsolit, kaikki sotahistoriaan liittyvä kuten kunniamerkit ja sotamuistot. Myös urheiluun liittyvää keräilytavaraa liikkuu selvästi hyvin täällä.

Tämä kauppapaikka on kehittynyt viime aikoina, perinteisten ”osta heti” ja ”huutokauppa”-vaihtoehtojen lisäksi on tullut mahdollisuus turvattuun kauppaan missä myyjä saa rahat vasta kun ostaja on vastaanottanut ja hyväksynyt  tavaran. Myyjä taas voi vaatia huutajien/ostajien tunnistautumisen. Kaikki nämä ovatkin hyviä, turvallisuutta lisääviä tekijöitä. Itselläni ei onneksi ole vastaan tullutkaan kuin luotettavia ja reippaita ostajia joiden kanssa asiointi on ollut helppoa.

En löytänyt helposti Huuto.netin käyttäjämääriä, mutta oma kokemukseni on että tietyt tuotteet eivät ole montaa katselukertaa saaneet – siksipä käytän ahkerasti myös Toria.

Tori.fi

Torissa myyminen on helppoa ja ilmoitus saattaa tosiaan saada runsaastikin katsojia. Näppärää on myös sijainnin rajaus ja siksipä täällä liikkuukin paljon arkista tavaraa. Opiskelijat ja muut ensiasuntoon muuttavat hankkivat käyttötavaraa Torin kautta, kun ilmoituksia voi etsiä vain omasta kaupungista ja  sopia noudon näppärästi vaikka samalle päivälle.

Torin kaupankäyntiin saattaa joskus kuulua myös pieni tinkiminen – mikä toisaalta on mielestäni ihan ok. Jos on hankalasti hinnoiteltava vaikkapa vanhempi tuote, saatan laittaa ilmoitukseen rohkaisun heittää järkitarjouksia. Tämä on kieltämättä hyvä ottaa huomioon myös hinnoittelussa, joskus voi olla hyvä jättää vähän tinkivaraa – varsinkin jos näyttää siltä että katsojia ilmoituksella on ja tuote sinänsä kiinnostaa. Tori tuntuu nykyisin olevan selvästi käytetyin myyntikanava, kiinnostavat esineet saattavat kerätä helposti kymmeniä katseluja muutamassa päivässä.

Uusi Tori.fi – omia kokemuksia

Keväällä 2024 suosittu Tori.fi uudistettiin hyvinkin perusteellisesti, eikä tämä uudistus ole kerännyt pelkästään kiittäviä arvioita – melkeinpä päin vastoin.

Tässä ensimmäiset omat kokemukseni uusitusta Tori.fistä myyjän näkökulmasta:

Itse periaatteessa ihan pidän uusitusta ja viimeistellymmästä ulkoasusta. Jos klikkaa myyjän profiilia, tulee varsin edustava listaus myynnissä olevasta tavarasta ja yhdellä silmäyksellä näkee aika hyvin, minkä tyyppistä tavaraa myyjällä on kaupan.

Tuotteen listaaminen uudessa Torissa on mielestäni hieman sujuvampaa kuin aiemmin. Itselläni on tällä hetkellä paljon kirjoja myynnissä, ja näihin on tullut hieman lisää kategorioita – esim. ”tietokirjat”. Myös kuvien lisääminen on helpompaa kun yhdellä kertaa voi valita useampia kuvia ja järjestellä niitä sitten haluamallaan tavalla. (Vinkki: Jos myyt paljon ja lisäät kuvat tietokoneelta, kannattaa pienentää niitä reippaasti, latautuvat paljon nopeammin sitten palvelimelle)

Suurin uudistus on tietenkin ToriDiili. Eli listatessa voit valita suoraan oikean kokoisen paketin, jonka ostaja sitten maksaa. Tässä yhteydessä pari huomiota:

  • Pakettien hinnat ovat varsin kohtuullisia. Toiseksi pienin paketti maksaa alle 6 euroa ja on lisäksi hieman korkeampi kuin normaali Postin S-paketti ( 10cm vs. 15 cm) Myös suuremmat paketit olivat mielestäni varsin edullisia.
  • Torin kautta lähetetty paketti pitää viedä Postin palvelupisteeseen. Eli pakettiautomaattia ei voi käyttää tässä yhteydessä. Jostain tuo hinta on pitänyt tinkiä.
  • Itse en löytänyt tietoa helposti myydyn ToriDiili-tuotteen paketin koosta. Ohuet kirjat mahtuvat nimittäin pienimpään pakettiin ja monet ovat vähän rajalla. Onneksi kuitenkin Omapostista pystyi tarkistamaan – sinnehän ilmestyy paketin tiedot heti kun olet kaupat tehnyt.

Mielestäni Diili on ihan kiinnostava ja säästää aikaa tinkimisen kanssa. Jos joku tarjoaa 30% pyyntihinnasta, voi suoraan vaan hylätä tarjouksen. Samoin kaupan syntyessä ei tarvitse välttämättä viestitellä ollenkaan. Kannattaa kuitenkin muistaa että Toria voi käyttää ihan kuin ennenkin, voit sopia kaupoista ja toimituksesta viestitse vaikka ToriDiili olisikin tuotteessa valittuna. Tätä eivät monet keskustelupalstojen kritisoijat ehkä ole oivaltaneet. Eli ToriDiili on lisäpalvelu, eikä sulje pois face-to-face -kaupankäyntiä.

ToriDiilin palvelumaksusta ei tunnu kellään olevan vielä tietoa. Myyjähän ei maksa mitään ylimääräistä, vaan maksun hoitaa ostaja, jolle tämä ominaisuus tuo turvaa. Eli kun ostat ToriDiilillä, maksat Torin kautta summan+postituksen ja myyjä saa sen vasta kun tuote on todistetusti (Postin seuranta?) saapunut ostajalle, eikä reklamaatioita ole tehty.

Vaikuttaa siltä että ilmoitusten uusiminen on myös helpompaa. Tori ”rahastaa” lisänäkyvyydellä, mitä voit ostaa tuotetta listattaessa tai ilmoitusta uusittaessa. Tässä yhteydessä tietysti herää kysymys, millä perusteella tuotteet näkyvät Tori.fi -sivulla? Lieneekö tuossa joku algoritmi, mikä nostaa hakukäyttäytymiseen tms. perustuen tuotekortteja ensimmäiseksi. Ainakin tuntuu että katselukerrat ovat vähentyneet uudistuksen myötä. Uutuutena tarjolla on myös tilastoja – mitkä ainakin itseäni kiinnostavat. Näistä näkee toki katselukerrat sekä suosikiksi tallentamiset, mutta myös tiedon monelleko ilmoituksesta on lähtenyt hakuvahti-ilmoitus sekä moniko on palannut katsomaan ilmoitusta useammin kuin kerran.

Kiinnostavaa nähdä miten uusi Tori.fi-alusta lähtee liikkeelle. Itse huomasin jotain ilmoituksiani uusiessa/muokatessa, että toimituskulut putosivatkin 5,49€ sijaan kokonaan nollaan. Voisiko syynä olla heikko alku ja tällä keinolla Torin omistava Schibsted yrittää houkutella käyttäjiä tekemään kauppoja?

Jos itselläsi tulee jotain mieleen, kommentoi tai kysy sivun alalaidassa tai somessa!

Facebook

Olen itse melko passiivinen ja tuorekin FB-käyttäjä. Jotain ylimääräistä olen tätäkin kautta silti onnistunut kiertoonkin saamaan.

Tapoja kaupankäyntiin on muutamiakin, simppeleimpiä ovat erikoistuneet tai kaupunki(osa)kohtaiset kierrätys/myyntiryhmät joissa voi vaan suoraan tehdä myynti-ilmoituksen. Monesti FB tarjoaa mahdollisuutta jakaa myynti-ilmoitus muihinkin ryhmiin tai suoraan Marketplacelle.

Toinen lukunsa ovat vapaamuotoisemmat ryhmät. Näitä retro/vintage-ryhmiä on lukuisia ja kaikissa vähän erilaisia tapoja ilmoituksen laatimiselle, varauksille ym. Joskus myös ilmoituksen hyväksyminen saattaa kestää pitkään jos ryhmässä vain vähän moderaattoreita. Muutenkin FB:n algoritmi on mielestäni vähän hankala, näkyvyydestä kun ei voi oikein tietää mitään varmasti. Mutta kuten sanottu, täälläkin kannattaa tavaraa kierrättää jos on valmis vähän näkemään vaivaa.

Facebookissa kannattaa myös muistaa muut kierrätysryhmät. Jos hinnalla ei ole väliä vaan prioriteetti on saada turha tavara pois tontilta, kannattaa tutustua erilaisiin ”roskalava”- ja rakennustarvike- ym. ryhmiin minne voi ilmoittaa kahvipaketti-budjetilla lähtevät tavarat. FB tarjoaa myös paljon tietoa erilaisten esineiden tunnistamiseen. Joskus voikin olla ihan hyvä hieman perehtyä kiertoon laitettavien esineiden alkuperään, ettei välttämättä laita sitä Tynellin lamppua tai Aallon tuolia viitosella myyntiin.

Erikoistuneet ryhmät netissä

Jos autotallista löytyy vaikkapa kiinteistön edellisen omistajan varaosajäämistöä, kannattaa vilkaista asianomaisia harrastesivustoja ja niiden myyntiryhmiä. Itse liityin joskus Saab-harrastajen foorumille kun nurkissa oli muutama vanhempi hyväkuntoinen pölykapseli. Nuokin löysivät vähän ajan päästä paikkansa erään harrastajan Saab 96-projektissa.  Hän oli tyytyväinen ja minä sain muistaakseni pari kymppiä vaivoistani. Win-Win.

Polkupyörät liikkuvat hyvin esimerkiksi Fillaritorilla, Apple-tuotteet taas omalla sivustollaan. Pieni hetki Googlessa voikin olla suureksi hyödyksi myymistä suunnitellessa. Itse laitoin erään vintage-polkupyörän aikanaan halvalla lähtöhinnalla Huutonetin huutokauppaan tuloksetta. Fillaritorin kautta tuo meni kolminkertaisella hinnalla kaupaksi lähes saman tien.

Kaupalliset myyntikanavat

Käytettyjen vaatteiden markkina kasvaa hurjaa vauhtia. Näin kertoo Emmy.fi palvelun tj. Timo Huhtamäki.

Itse en ole Emmyä käyttänyt, mutta puolisoni on sitä kautta myynyt paljon vanhoja vaatteitaan ja ostanut joko itse sitä kautta laukkuja tms. tai lahjoittanut nostamansa lahjakortit omalle nuorisolle. Keski-ikäisen laatujakut ovat vaihtuneet sujuvasti ysäri-Lacosteen. Kaikki ovat tyytyväisiä ja luonto kiittää – toki myös talouden pyörät pyörivät ja ihmisiä työllistyy. Emmy nimittäin hoitaa koko myyntiprosessin, itse tarvitsee vain lähettää vaatteet heille – mittaaminen, kuvaaminen ym jää kokonaan pois yhtälöstä.

Lisää Emmystä voi lukea täältä.

Booky.fi

Kirjat eivät tahdo nykyään kiinnostaa ostajia, mutta poikkeuksiakin on. Jos perikunnan hyllystä löytyy vaikkapa hyväkuntoista ammatti- tai oppikirjallisuutta esimerkiksi talouteen, liikkeenjohtoon tai markkinointiin liittyen, kannattaa vilkaista millä hinnalla niitä netissä myydään. Yksi helppo tapa on rekisteröityä Bookyn ”omakauppiaaksi” – silloin kauppa hoituu heidän kauttaan ja myyjän tehtäväksi jää vain kirjan lähettäminen ostajalle.

Itselläni on tuolla muutamia erikoisempia kirjoja myynnissä ja jokunen on mennyt kaupaksikin. Jos kyseessä on kiinnostava kirja, aika monesti Google-haku tarjoaa Bookya ensimmäisenä vaihtoehtona – ja sitä kautta kiinnostuneelle tulee linkki myös tuonne omakauppaan, josta sitten juuri sinun kappaleesi voi mennä kaupaksi.

Jos kyseessä on suurempi kirjaerä, kannattaa kysyä mahdollisesti ammattilaiseltakin kiinnostusta. Esimerkiksi Finlandia Kirja* on kiinnostunut ostamaan ja huolehtimaan kirjoista. Heidän valikoimistaan löytyy myös hyvin talon ja mökin ylläpitoon liittyvää kirjallisuutta, suosittelen vilkaisemaan!

Jätä sähköpostiosoitteesi mikäli haluat tiedon uusista artikkeleista

Tavaroiden myyminen Ebayssa

Jokin aika sitten päätin perehtyä tähän kansainväliseen, jättimäiseen kauppapaikkaan, mikä ei kuitenkaan Suomeen asti ole vielä rantautunut. Ajatuksena oli luoda tili ja opetella toimintaa sitä varten että tulevaisuudessa tulisi tarve realisoida jokin harvinaisempi tai kalliimpi tavara, mille Suomesta ei riittävää markkinaa löytyisikään.

Ensimmäinen testi taisi olla erikoisempi historiallinen peli, joka ei Suomessa kiinnostusta herättänyt. Tuo ei ollut millään muotoa kallis eikä huutajiakaan yhtä enempää ilmaantunut. Kaupat kuitenkin syntyivät ja pari kymppiä taisi tilille aikanaan ilmaantua.

Miten alkuun Ebayssa?

Itse olen myynyt saksan Ebayssa, euroalue tuo oman helpotuksen ja markkina-alue on kuitenkin laaja. Varsinkin kun Ebay näyttää tuotteesi myös muissa maissa jos vaan tarjoat toimitusvaihtoehdon tähän maana.

Tili syntyi Chrome-selaimen kääntäjän avulla melko helposti, kopio passista tarvittiin ja myös euron suuruinen (palautettava) maksu Ebaylle, jotta tilin omistaja varmistettiin. Tiliä voi hallita myös kantaosoitteen Ebay.com kautta – listaaminen vain pitää tehdä kyseisen maan sivuston kautta. Kannattaa siis selailla tuota englanninkielistä versiota, niin pääsee paremmin jyvälle ehkä vähän nopeammin jos esim. saksa ei ole vahvimpia puolia.

Tuotteen listaaminen voi tuntua aluksi monimutkaiselta, helpoiten alkuun pääsee jos löydät vastaavanlaisen tuotteen myynnistä ja valitset ”myy samanlainen”. Ja tätä juttua kirjoittaessa on tuo listaussivukin yksinkertaistunut, esillä on aluksi vaan tärkeimmät kohdat. Lisätietoja varten saa klikkaamalla uusia kenttiä täytettäväksi lähes loputtomiin.

Hinnoittelussa pitää myös ilmoittaa toimituksen hinta.  Tämä onkin kieltämättä hieman työlästä välillä, verrattuna niihin maihin missä Ebay toimii. Niissä yhtiöllä on omia sopimuksia postin ja kuriirifirmojen kanssa, joten hinta löytyy helposti kun vaan paketin koon tietää .

Itse olenkin tavannut jo myyntilistausta tehdessä katsoa laatikon ja sen koon valmiiksi. Tällöin ei tarvitse arvioida postituksen hintaa. Eri maihin voi myös antaa eri toimitushinnat. Esimerkiksi Saksaan olen lähettänyt Shipit-palvelun kautta postilla, hinta on usein vähän halvempi ja saattaa madaltaa ostajan kynnystä varsinkin jos tuote itsessään ei ole kovin kallis. Printterin tämä kyllä vaatii.

Aluksi kannattaa kuitenkin ottaa varman päälle ja tarjota toimitus vaikkapa vain Saksaan ja Pohjoismaihin, Euroopan sisälläkin saattaa nimittäin tulla yllätyksiä. Itseni yllättivät korkeat postimaksut Sveitsiin juuri äskettäin – nyt otinkin rastit pois tuosta ruudusta, ei nimittäin jäänyt mitään käteen tästä myynnistä…

Jos kauppa syntyy, maksaa ostaja Ebaylle joka sitten pienen karenssiajan jälkeen tilittää summan provisiot vähennettynä pankkiisi. Tämä antaa ostajalle mahdollisuuden mahdolliseen reklamaatioon. Myös Booky.fi -palvelulla on muuten juuri sama käytäntö. Kun muutaman myynnin on tehnyt, alkaa Ebay luottaa sinuun ja maksu tulee lähes heti kun tavara on lähetetty. Kannattaa ehdottomasti käydä lisäämässä seurantanumero – tälle löytyy Suomenkin Posti vaihtoehdoista. Tämä nostaa jälleen luottamusta ja arvoa Ebayn – ja tietysti ostajankin silmissä.

(Update: Saksan Ebay luopui hiljakkoin yksityismyyjien komissioista, tämä koskee tosina ainoastaan Saksaan tehtyjä myyntejä, Espanjaan myymästäni teräskattilasta jokunen prosentti oli mennyt. Yhtä kaikki, tekee kyllä mielekkäämmäksi tämän kanavan käyttämisen!)

Tältä näyttää tilin näkymä, vähän monimutkaista on, mutta kannattaa muistaa että ominaisuudet ovat ammattimaisia myyjiäkin varten, eikä satunnaisena kierrättäjänä tarvitse opetella kuin muutamia:

Ebay. Näkymä asetuksista myyntisivustolla.

Pitääkö nettimyynnistä maksaa veroa?

Jos myyt omassa käytössä ollutta tavaraa, ei verottajaa kiinnosta niin kauan, kun voitto jää vuodessa alle 5000 euron.

Jos taas flippailet tavaraa voitolla, eli myyt suoraan tavaraa eteenpäin, pitää myyntivoitosta maksaa veroa jos vuodessa myytyjen tavaroiden arvo ylittää 1000 euroa. Joitain tapauksia on käsittääkseni tutkittu, mutta nämä ovat olleet lähinnä uuden tavaran ammattimaiseksi luokiteltavaa myyntiä kirpputorialustoilla.

Verottajan ohjeet

Vaikka verottaja tuskin helposti kaupankäynnistä saataviin voittoihin puuttuu, viimeistään siinä kohdin kun flippaat kirppikseltä löytämäsi Schjerfbeckin huutokaupassa ja maksat asuntolainat pois, kiinnostuu verottaja luultavasti kasvaneen varallisuuden alkuperästä.


Muita tapoja päästä eroon ylimääräistä tavaroista

Amerikassa yleisimpiä irtaimiston tyhjennystapoja taitaa olla ns. ”Garage sale” – olisikohan Pihakirppis lähinnä suomen kielessä? Näihin tulee täälläkin joskus törmättyä, mutta en osaa itse sanoa miten tehokkaasti tavaran saa tuolla tavoin liikkumaan. Olisikin mukava kuulla vaikkapa kommenttikentässä jos itselläsi on kokemuksia!

Jos rahallinen vastike tavaroista ei ole olennaisin asia, lahjoittaminen on aina hyvä vaihtoehto.
SPR Kontti ottaa vastaan ehjää tavaraa, samoin kierrätyskeskukset. Kannattaa myös ottaa selvää muista oman paikkakunnan secondhand-liikkeistä (esim. Fida). Itse olen esimerkiksi mökkipaikkakunnalla toimivan avustusjärjestön myymälään vienyt ylimääräistä tavaraa.

Paikallisen sanomalehden sivuilta voi löytyä myös useampia firmoja jotka hoitavat totaalisempiakin tyhjennyksiä. Heiltä voi pyytää tarjousta koko irtaimiston ostamisesta ja poisviennistä. Varmasti ostavat mielellään myös pienempiä eriä laatutavaraa, maksettava hinta tosin lienee matalahko koska katteet hekin noista edelleen myydessä haluavat

Parikymmentä vuotta sitten markettien ilmoitustaulut olivat kuumia myyntikanavia. Luulen että edelleenkin tämä voi olla ihan validi paikka tietynlaiselle tavaralle – varsinkin sellaiselle minkä lähettäminen on kallista tai mahdotonta. Soutuvene, potkukelkka, suksipaketti, fillari, vaatekaappi…


Talonvahdin vinkit tavaroiden myymiseen netissä

  • Selvitä tavaran alkuperä.
    Merkki, malli, suunnittelija, jos vaan pystyt. Samalla helpottuu hintapyynnin määrittäminen eikä tule vahingossa myytyä Tynellin lamppua kahdella kympillä. Myös ikä/vuosikymmen voi olla kiinnostava tieto monelle potentiaaliselle ostajalle.

  • Puhdista tavara siistiin kuntoon ja selvitä mahdolliset viat ja puutteet. Nämä on syytä mainita reilusti.

  • Ota valokuvat. Käytä mahdollisuuksien mukaan hetki taustan ja valaistuksen miettimiseen. Tärähtänyt, alivalottunut kuva jossa näkyy esinettä pitelevä käsi, mummolan räsymatto taustana ei herätä ehkä eniten kiinnostusta.
    Pyri ottamaan muutama kuva eri kulmista ja mieti laittaisiko johonkin kuvaan esineen tai viivoittimen mittakaavaa antamaan. Mahdollisimman yksinkertainen tausta on myös eduksi.

  • Mieti myyntikanava, missä tavara menisi parhaiten kaupaksi. Mikään ei estä myös listaamasta useammalle alustalle.

  • Mieti pyyntihinta muun samankaltaisen tarjonnan tai Ebayn ”Sold items”-hakujen mukaan. Mieti myös pitäisikö hinnassa olla vähän tinkivaraa tarvittaessa.

  • Mieti teksti mahdollisimman kuvaavaksi. Jos kyseessä on erikoisempi esine, millä haulla tai missä kategoriassa mahdollinen ostaja voisi kohdetta etsiä? Tekstin voi myös liittää liittyviä sanoja, tageja joiden avulla esim. joku erikoisempi vanha työkalu voisi tulla vaikkapa vintage-moottoripyöräharrastajan silmiin. Tässä tulee hyötyä tuosta alkuperän selvittämisestä. Laatumerkistä tai tietystä sanasta (vaikkapa ”kilpapyörä”) saattaa olla monella hakuvahti toiminnassa.

  • Vastaa viesteihin ja kyselyihin nopeasti ja asiallisesti. Jos myyt nimimerkillä, voi olla hyvä kuitata viestit ainakin etunimellä – minulle ainakin tulee heti luotettavampi olo kuin pelkän ”asdf123” kanssa asioitaessa.

  • Varaudu säätämiseen. Joskus on joutunut ostajien kanssa säätämään noutoaikatauluista. Ohareita ei ole tehty, mutta harmittaa jos on itse järjestänyt aikataulunsa ja joku muuttaa aikaa samana aamuna.

  • Jos myytävää tavaraa on enemmän, harkitse postin sarjapakettia. Viisi samankokoista pakettia kerralla maksamalla saat ainakin euron verran alennusta/lähetys joko omaan taskuun tai ostajan kynnystä madaltamaan. Mobilepay on myös näppärä olla olemassa, ei tarvitse muistella tilinumeroa tai murehtia tasarahan puutteesta.

  • Hanki kunnon pakkausteippiä teippauskonekaan* ei paljoa maksa ja siitä on iloa vaikkapa seuraavan remontin lattiansuojauksia teippaillessa. Leveän maalarinteippirullan saa tuohon helposti vaihdettua.

    Pahvilaatikoita ja kuplamuovia kannattaa laittaa myös ottaa talteen mahdollisista omista nettiostoksista. Vinkkejä särkyvien esineiden pakkaamiseen löytyy tietenkin Youtubesta vaikka
    näillä hakusanoilla.

  • Jos kauppoja ei synny, mieti olisiko kuvauksissa jotain säädettävää tai kannattaisiko laittaa myös jonnekin muullekin alustalle myyntiin. Jos katseluja kertyy mutta tarjouksia ei, voi olla aiheellista tiputtaa jossain kohdin hintaa hiukan. Monesti ilmoituksen uusiminen esim. Torissa saattaa auttaa. Uudelleen listaamisessa on toki hieman vaivaa, mutta tuore ilmoitus saa aluksi kuitenkin enemmän näkyvyyttä. Kannattaa myös miettiä myyntikategoriaa, moni tavara saattaa sopia hyvin useampaan lokeroon. Esimerkiksi vanha armeijan taskulamppu saattaa kiinnostaa jäädä myymättä militaria-keräilyn kategorisassa, mutta mennä vaikkapa erä / retkeily-otsikon alla.

  • Puuttuiko listasta jotain olennaista? Vinkkaa kommentteihin omat neuvosi!

Muutamia linkkejä käytetyn tavaran myymiseen liittyen:

https://www.ostetaantavaraa.fi

https://www.rahakone.fi/kaytetyn-tavaran-myynti/

https://www.is.fi/menaiset/tyyli/art-2000006496186.html

Lihavoidut linkit* ovat niin sanottuja kumppanuuslinkkejä – eli jos päädyt ostoksille sen kautta, saattaa myyjä maksaa pienen provision Talonvahti-blogille sivuston ylläpitoa varten. Tämä ei aiheuta sinulle lisäkuluja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *