Varasto vuokralle

Ylimääräinen varastotila vuokralle?


Pienvarastojen lisääntynyt tarjonta tuntuu olevan yksi 2010-luvun mukanaan tuoma ilmiö. Vähän siellä ja täällä erilaiset kiinteistöt muuttavat muotoaan tällaisiksi pienvarastokomplekseiksi. Jopa Taka-Töölössä kokonainen rakennus, entinen Finnairin pääkonttori on nykyisin suuren ketjun varastohotellina.

Myös eräs tuttavani on muuttanut pienteollisuushallinsa itsepalveluvarastoksi. Kysyntää siis ilmeisestikin riittää, ja ihan fiksultahan tuntuu ajatus säilyttää harvoin tarvittavaa irtaimistoa asuinhuoneistossa. Harvapa tarvitsee suksia ja talvirenkaita kesäkaudella – ja toisaalta (vaikka itse suosinkin pyörää ympäri vuoden..) monella kuiva tila olisi lumihankea parempi vaihtoehto polkupyörälle talvikaudeksi. Vaikka säilytys maksaisikin, on säilytyksen hinta loppujen lopuksi silti todennäköisesti halvempi kuin sateissa ruostuneen ja Bobcatien kolhiman pyörän huolto keväällä…

Tässä hidasta sukupolvenvaihdosta Esimerkkitalolla valmistellessa ja vähän toteuttaessakin olen ottanut omaan hallintaan talon kauimmaisia nurkkia, missä jo kunnioitettavassa iässä oleva isäni ei omin päin enää juuri liikuskele.

Ihan tyhjäksi ei mikään tila kuitenkaan ole vielä tullut, sen verran kiinnostavaa tavara on ettei ole raaskinut kovin paljoa tavaraa pois laittaa. Eikä tosiasiassa aikaakaan ole oikein riittänyt kunnon siivouspäiville.

Tilanne kuitenkin saattaisi olla toinenkin; monesti varsinkin vanhempien ihmisten nurkkiin (jos kohta omiinkin..) kertyy tavaraa, jolla ei nykymaailmassa oikein käyttöä tai arvoa ole. Siinä määrin on KonMari- tai minimalismikärpänen onkin puraissut, että pyrin siivoilemaan ja järjestelemään paikkoja ja hankkiutumaan eroon tarpeettomasta tavarasta. Ainakin organisoimaan niiden säilytyksen siten, että tietää mitä mistäkin löytyy ja parhaassa tapauksessa myös tilaa vapautuu.

Jos siis vähemmällä käytöllä olevan kiinteistön neliöistä uutta tilaa vapautuu, voisi hyvin tutkailla tilojen käytettävyyttä pienenä ”yksityisenä varastohotellina”. Kaikenlaista kausittain käytettävää tai muuten vaan säilytettävä tavaraa kertyy itse kunkin nurkkiin, joten kysyntää sopivasti sijaitsevalle varastohuoneelle varmasti on. Itse olen kuitenkin voinut hyödyntää näitä vanhan kotitalon tiloja sekä omistamani yksiön kellarikomeroa – vuokralaisella kun ei ole ollut tarvetta tällaiselle tilalle. Hieman kerrostalovaraston tilaa olen voinut myös vuokrata ulos.

Nyt vuonna 2022 energian hinnan noustua huimasta ylimääräisen tilan ulosvuokraamisella voisi saada helposti hieman lisätuloja vaikkapa juuri sähkölaskua rahoittamaan.

Omakotitalon kellarin vuokraaminen

Helsingin Sanomissa tuli kesällä 2023 vastaan taas herättävä juttu, siitä miten
Naapurilta voi lainata vaikka jääkaappia.
Tästä tulikin mieleen päivittää tätä artikkelia, sillä olenhan itsekin ottanut kotitalon suuren pakastimen omaan käyttöön ja tuonut kellariin lisäksi yhden vanhan jääkaapin hillojen säilytystä varten.

Tätä ideaa voisi sadonkorjuuajan koittaessa taas nostaa esille ja jakaa; Monissa taloissa ylimääräistä kellaritilaa varmasti olisi kerrostaloasujien marjojen, mehujen ym. kylmäsäilytystä varten.
Jos kylmäkaluste löytyy tai ”vuokralainen” tuo sen tullessaan, omakustannushinnan voi laskea vaikkapa pakastimen kuukausittaisen maksimikulutuksen perusteella (esim.

Nykyään on toki myös helppo mitata yksittäisenkin laitteen todellinen kulutus vaikkapa tällaisella
Energiakulutusmittarilla*. Siihen sitten sopia päälle pieni muodollinen vuokra tilan käytöstä.
Miksei toki voisi myös hommailla rauhassa käytettyjä pakastimia edullisesti ja sitten vuokrata/lainata suoraan kylmätilaa tilapäisemmille tarvitsijoille. Eipä tässä kauaa mene, kun alkavat taas maaseudulta lähtellä poron puolikkaita etelään ja keväämmällä karitsapakasteita jaellaan porukoiden kesken – eipä ainakaan omaan kerrostalopakasteeseen mahtuisi kuin ehkä pari kyljyspakettia.

Omassa kotitalossa olisi myös aika kohtuulliset olosuhteet viinien varastoimista varten, tätäkin ideaa voisi hyvin kehittää – tai vaikka testailla ensin oman kellarikokoelman perustamalla.

Mallia vuokraamiseen maailmalta


Olen seuraillut kansainvälisiltä sivustoilta hiukan pihojen ja autotallien jakamisen lisäksi myös yksityisten varastojen vuokraamista. Tällä saralla tuntuu olevan paljonkin palveluntarjoajia, jotka eri maissa toimivat välittäjänä tilan haltijoiden ja sitä tarvitsevien välillä. Seuraavista linkeistä voi tutustua hieman aihepiiriin kansainvälisissä ympyröissä:

Storemates

Spacer

Storenextdoor

Sharemystorage

Letmespace

Stashbee

Neighbor

Mittava lista antaisi osviittaa siitä, että kysyntää tiloille todella on ja että myös yksityinen, ei-ammattimaisesti tarjottu varastotila tilaa etsiville kelpaa.

Tuolla omalla Esimerkkitalolla voisi tulevaisuudessa hyvinkin ajatella antavansa vuokralle varastotilaa, mikäli sellainen tarve tai mahdollisuus tyhjenevien tilojen muodossa eteen tulee. Autotallirakennuksen yhteydessä olevan varastokopin vuokraaminen ainakin olisi varmasti helposti toteutettavissa. Pääsy kopille on esteetön, eivätlä käynnit juuri häiritse talossa asumista. Tilassa on myös jo valmiiksi lukko, jonka avain ei muihin tiloihin käy. Tilaa tuossa on varmaankin reilu parisen neliötä ja korkeuttakin kolmatta metriä. Hyllyjäkin on ja niitä olisi helppo ja halpa nikkaroida tarvittaessa paremmin toimiviksi. Tila on kylmää, mutta renkaiden, suksien, pyörien ja muun ulkotavaran säilyttämiseen taatusti sopivaa.

Myös talon kellarikerroksesta voisi saada tilaa ulkopuolisten käyttöön. Tässä skenaariossa eteen tulee kuitenkin lisää ratkaistavia kysymyksiä,  liittyen tilaan pääsyyn ja sen vaikuttavuuteen talon muuhun käyttöön. Ehkäpä tässä tilanteessa viisainta voisi olla tarjota sellaista vuokrasopimusta missä varastoon ei edellytetä pääsyä 24/7, vaan jonkin yhdessä sovitun mallin mukaisesti – vaikkapa kerran pari kuussa. Jos kyseessä olisi esimerkiksi harrastevälineiden tai vaikka autonrenkaiden säilytys käyttökauden ulkopuolella, varmaan päivän tai parin varoitusaika riittäisi noutoon. Muutenkin voisi olla helpointa aloitella tällaista toimintaa avoimessa yhteistyössä tilaa tarvitsevan naapurin tai tuttavan kanssa ja  kehitellä käytännöistä molempia osapuolia mahdollisimman  hyvin palvelevia. (Noita ulkomaisia palveluita silmäillessä vaikutti, että 24/7 harvassa sopimuksessa tarjottiinkaan)

Mikäli varastovuokralaista lähtisin jossain kohdin etsimään, olisi varmasti hyvä sitä ennen hiukan valmistella asiaa.

Vaikka nuo edellä mainitut kansainväliset jakamispalvelut eivät Suomessa toimikaan, sivuilta löytyy kuitenkin hyödynnettäviä vinkkejä varaston vuokraamiseen liittyen. Kuten esimerkiksi täältä:

 10 vinkkiä varaston vuokraajalle (www.spacer.com.au)

Nämä vinkit on siis kerätty australialaisen tilanjakopalvelun asiakkaille, mutta tuolta voi helposti poimia kuitenkin muutaman hyvän neuvon esille:

  • Kuvaile vuokrattava tila mahdollisimman selkeästi. (kuinka helpon tai hankalan käytävän päässä, koko, yhteydet ym.) ja liitä mukaan kuva.
  • Kerro varastolle pääsystä. (24/7, päiväsaikaan, sopimuksen mukaan tms.)
  • Ota selvää kaupallisten toimijoiden hinnoista ja aseta oma hintapyyntösi järkevässä suhteessa näihin.
  • Määritä ”säännöt”. ( mitä ei saa varastoida, myös vastuukysymykset pahimmassa tapauksessa: kenen vakuutus korvaa? ym.)
  • Kerro myös riittävästi itsestäsi ja anna näin luotettava kuva.
  • Raivaa tila siistiin kuntoon, jotta vuokralaisen on mukava tuoda varastoitavat tavarat sisään, tai käydä mahdollisesti tutustumassa paikkaan.

Viinikellari

 

Ei pelkästään kellaritiloja


Itselläni on siis pientä kokemusta varaston vuokrauksesta kerrostalo-olosuhteissa, tässä tilanteessa homma hoituu tosin helposti, koska komerosta on vuokrattu osa erään yhdistyksen arkistojen säilytykseen – ja itse olen käytännössä se joka noita hallinnoi ja tilassa käy.

Myös varastojen ”vuokrata halutaan” -ilmoituksia katsellessa tuli vastaan myös yhdistyksiä. Monella saattaa olla suurempaakin tavaraa, esimerkiksi telttakatos ja grillitarpeet tapahtumia ja myyjäisiä varten. Kannattaa siis skannata lähipiirin yhdistykset mahdollisten yhteisten intressien varalta!

Omassa Esimerkkiomakotitalossa yhden kellarihuoneen voisi kyllä saada aika vähällä vaivalla omatoimisen pääsynkin piiriin. Pariin välioveen tarvitsisi vain päivittää lukot, sillä kellarin rapusta pääsee suoraan tuohon vuokrattavaksi sopivaan kellarihuoneeseen. Jos taas talo joskus tulisi omaan viikonloppujen vapaa-ajankäyttöön, voisi tällöin sopia vaikka vapaasta kulkemisesta arkipäivisin esim. 8-20 välillä.

Lähtökohtaisesti ajattelin oman Esimerkkitalon tiloja kartoittaessa, että nimenomaan kellari- tai ulkovarastotila olisi tähän tarkoitukseen soveltuvin. Kuitenkin ulkomaisia portaaleja selaillessa oivalsin, että tokihan ylimääräisiä asuinhuoneitakin voisi vuokrata varastokäyttöön – ja ehkäpä suorastaan pienemmälläkin vaivannäöllä:

Olen itsekin joskus huomannut, että esimerkiksi ulkomaankomennukselle lähdettäessä vuokrataan oma huoneisto komennuksen ajaksi muille, mutta kuitenkin jätetään siitä yksi huone lukittuna omaan käyttöön huonekaluja ym. varten. Tarvetta huoneenlämpöiselle varastotilalle siis varmasti on, varsinkin silloin kun pitää varastoida huonekaluja, vaatteita ja muuta sisäkäytössä olevaa arkiesineistöä.

Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta varata yhtä huonetta omaan käyttöön vuokrauksen ajaksi, joten ulkopuolisellekin varastotilalle tulee usein tarvetta. Tällainen määräaikainen sopimus irtaimiston väliaikaisvarastointiin voisi olla myös kaikkein vaivattomin tapa jakaa oman kiinteistön ylimääräistä tilaa. Varastoon ei vuokra-ajan aikana tarvitsisi pääsyä säännöllisesti – hyvä jos lainkaan.

Omassakin tapauksessa olisi yksi huone oikeastaan hyvinkin vaivatonta järjestää helppopääsyiseksi varastoksi. Laitetaanpa tämä siis korvan taakse!

Toimeen ja varasto vuokralle lisätulojen toivossa


Tätä juttua marraskuun puolessavälissä kirjoitellessa tuntuu Tori.fi:ssä olevan aiempaa enemmän ilmoituksia, missä etsitään varastotilaa. Näistä tilatarpeista tosin suurin osa on auton säilyttämistä varten (luitko muuten jo juttuni autotallin vuokraamisesta?), mutta joukkoon voi mahtua muunkinlaisia varaston etsijöitä.

Facebookista en ole valitettavasti onnistunut varsinaista varastotilan jakoryhmää löytämään – mikäli sinulla on tietoa niin olisin vinkistä kiitollinen! FB:n puolella helpointa voisi siis olla ilmoitella omassa kaupunki- / kaupunginosaryhmässä, missä muutakin kauppaa käydään. Ja myöskään en sulkisi pois vanhoja kunnon kauppojen ilmoitustaulujakaan, itse ainakin aikataulujen salliessa usein vilkuilen niitä läpi lähellä olevien palveluiden kartoittamiseksi sitä hetkeä varten kun jotain akuutisti tarvitsee.

Hintahaarukkaa kannattaisi varmaankin hahmotella vertaamalla kaupallisten varastojen hintoihin, mikäli sellaisia paikkakunnalta löytyy. Esimerkkipaikkakunnalla halvin varasto näyttäisi olevan hinnaltaan 39€/m2 – pienimmän kopin ollessa kyseessä. Siitä neliöhinta sitten laskee, mitä suuremmasta tilasta onkaan kyse.

Ulkomaiset varastojen vuokrauspalvelut mainostavat vuokralaisille 50% kaupallisia varastoja halvempia hintoja – tämä voisi ollakin hyvä lähtökohta tai maksimihinta. Vieläkin halvemmallakin toki saattaisi testata tätä ideaa; jos parin neliön varaston laittaisi kympin/neliö/kk tarjolle, olisi vuosituotto kuitenkin yli kaksi sataa. Hyvä lisä talon kustannuksien kattamiseen ja summa, jonka säästämiseen pelkät sähkösopimusten ja vakuutusten kilpailutukset eivät hevillä riitä.

Jos ja kun tilan tarvitsija toivottavasti löytyy, kannattaa ainakin jutella vastuuasiat kuntoon. Eli jos niin ikävästi kävisi että voro, vesivahinko tai tulipalo iskee, on kaikkien tiedossa vakuutus kenen vakuutus korvaa. Tätä on varmasti hyvä selvittää myös omasta vakuutusyhtiöstä, kun en itse alan ekspertti ole. Teoriassa kyllä kotivakuutukset korvaavat lainatun tai vuokratun tavaran (eli voisi päteä tässä tapauksessa varaston vuokraajan tavaroihin) Toki jos tiloja on enemmän vuokralla, voidaan toimintaa katsoa ammattimaiseksi ja tilanne on toinen. Kannattaa siis tarkistaa!

Kun tätä varaston vuokrausmahdollisuutta tässä artikkelia valmistellessa tarkemmin pohtii, alkaa mieleen tulla oman talon inspiroimina myös erilaisia kehitysideoita. Jos olemassa on jotain erikoisemman tavaran varastointiin sopivia tiloja, voisi niillä houkutella varastovuokralaisia erikoistumisen ansioista saada mahdollisesti myös hieman korkeampaa vuokraa.

Siitä ehkäpä lisää seuraavissa jutuissa!


Oletko itse ehtinyt jakamaan ylimääräistä tilaasi hyötykäyttöön ja saanut siitä mahdollisesti pientä tuloa talosi ylläpitoa varten? Kerro kokemuksistasi kommenttiosiossa, Facebookissa, Twitterissä tai suoraan mikko (miukmauk) talonvahti.fi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *